Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

ΑΥΡΙΟ ΤΑ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗΝ EUROSTAT ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ


Ρεπορτάζ : Βασίλης Zήρας - Κωνσταντίνος Kαλλέργης
(από την Καθημερινή)

Τα νέα –οριστικά– στοιχεία για το έλλειμμα του 2008, τις εκτιμήσεις για το 2009, καθώς και τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για τη μείωσή του περιμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να αποφασίσει επί του αιτήματος για πολυετή παράταση, για την οποία δεν έλαβε οριστική δέσμευση - απάντηση. Χθες, στο περιθώριο του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που πραγματοποιήθηκε με...

Αρχή κυρίως κείμενο επεισοδιακό τρόπο (κλειστοί δρόμοι από γαλακτοπαραγωγούς) στο Λουξεμβούργο, ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον επίτροπο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις κ. Χοακίν Αλμούνια, καθώς και με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζ. Κ. Τρισέ και Λ. Παπαδήμο. Το κτίριο όπου είχε προγραμματισθεί να διεξαχθεί η συνάντηση των 16 υπουργών πολιορκείτο από γαλακτοπαραγωγούς που ζητούσαν να μην απελευθερωθεί η παραγωγή γάλακτος, που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις τιμές (την ίδια ώρα, συνεδρίαζαν και οι υπουργοί Γεωργίας).
Τελικά, οι υπουργοί Οικονομίας φυγαδεύθηκαν σε πύργο στα προάστια της πόλης, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες του Eurogroup.
O κ. Παπακωνσταντίνου, που συνοδεύεται από τον υφυπουργό κ. Φ. Σαχινίδη, παρουσίασε τα πρώτα αποτελέσματα της καταγραφής που βρίσκεται σε εξέλιξη σε συνεργασία και με την Τράπεζα της Ελλάδος και υποσχέθηκε ότι η Eλλάδα πρόκειται να στείλει νέα αναφορά στην Eurostat για το έλλειμμα του 2008 και τις εκτιμήσεις για το 2009 την Τετάρτη. Υπενθυμίζεται ότι στην αναφορά που έστειλε η προηγούμενη κυβέρνηση λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, είχε προσδιορίσει το έλλειμμα του 2008 στο 5,7% του ΑΕΠ και εκτιμούσε ότι το 2009 θα διαμορφωθεί στο 6%. Στη νέα αναφορά, που θα σταλεί αύριο, το έλλειμμα του 2008 εκτιμάται πλέον στα επίπεδα του 6,5% του ΑΕΠ, ενώ του 2009 προβλέπεται ότι θα εκτιναχθεί πάνω από το 12%.
Προκειμένου να διορθωθεί το υπερβολικό έλλειμμα, η Ελλάδα διεκδικεί προθεσμία τριών - τεσσάρων ετών, δηλαδή έως το 2012 - 2013.
Επίσης, έδωσε το περίγραμμα της οικονομικής πολιτικής που σχεδιάζει να εφαρμόσει και παρουσίασε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, δηλαδή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, τα μέτρα για τη συγκράτηση των δαπανών, αλλά και για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας.
Δεδομένης της χαμηλής αξιοπιστίας της Ελλάδας, ύστερα από τις αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις των στοιχείων και την αδυναμία της να θέσει υπό έλεγχο τα δημόσια οικονομικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει τις αμέσως προσεχείς ημέρες, ει δυνατόν και πριν από την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού, συγκεκριμένα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα. Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται μέτρα που θα είναι προσαρμοσμένα στις κατευθύνσεις που έχει δώσει το Eurogroup και η Κομισιόν. Στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος κατά 4% περίπου ή κατά 10 δισ. ευρώ το 2010, ώστε το έλλειμμα να υποχωρήσει στα επίπεδα του 9% του ΑΕΠ. Τα μέτρα θα είναι κυρίως μόνιμου χαρακτήρα και θα αφορούν τόσο την ενίσχυση των εσόδων όσο και την περιστολή των δαπανών και θα συνοδεύονται από μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογήσει τα μέτρα και θα αποφανθεί επισήμως επί του ελληνικού αιτήματος για παράταση τον Δεκέμβριο. Το πιθανότερο είναι πως η Ελλάδα θα πάρει προθεσμία για μείωση του ελλείμματος τουλάχιστον μέχρι το 2012, αλλά θα τεθεί σε πιο αυστηρό καθεστώς επιτήρησης, όπως προβλέπεται από το άρθρο 104 παρ. 9 της Συνθήκης του Μάαστριχτ, που επιβάλλει στη χώρα με υπερβολικό έλλειμμα η οποία δεν συμμορφώθηκε με τις συστάσεις για δημοσιονομική προσαρμογή να υποβάλλει κάθε τρεις μήνες εκθέσεις προόδου.

/fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: