Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Επιπλέον 2,2 δισ. ευρώ θέλουν ΙΚΑ και ΟΑΕΕ για συντάξεις


Για τεράστιο πρόβλημα βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος μίλησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Έως το τέλος του έτους απαιτούνται- πέραν των προβλεπομένων από τον προϋπολογισμό- 2,2 δισ. ευρώ για τις συντάξεις του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ.

Παράλληλα παρατηρείται μείωση εσόδων στο ΙΚΑ κατά 1,5 δισ. ευρώ και στον ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών) κατά 300 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά την κατάργηση των διατάξεων του νόμου Πετραλιά, σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, ο υπουργός επανέλαβε ότι θα ισχύσει για τις ρυθμίσεις που αύξησαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωσαν τις συντάξεις.

Αυτό σημαίνει ότι θα επανέλθει το δικαίωμα των μητέρων ανηλίκων να βγαίνουν σε πρόωρη σύνταξη πριν από τα 55, δεν θα ψαλιδίζεται το ποσό της πρόωρης ή της επικουρικής σύνταξης, ενώ οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα αποκτήσουν και πάλι το δικαίωμα να συνταξιοδοτούνται στα 58 έπειτα από 35 χρόνια ασφάλισης, αντί για τα 60 που ισχύει σήμερα. Επίσης ο κ. Λοβέρδος έκανε γνωστό ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξει ρύθμιση που θα αυξάνει τα εισοδηματικά όρια για το ΕΚΑΣ, ώστε να το πάρουν χιλιάδες συνταξιούχοι που το έχασαν φέτος.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: