Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Παπανδρέου: Δεν ξεχνάμε ότι είναι εισβολή και κατοχή

Συνεχίζεται η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κύπρο. Από τη Λευκωσία ο Γιώργος Παπανδρέου ετάχθη αντίθετος σε ειδική σχέση Τουρκίας- ΕΕ, ζητώντας να ξαναδοθεί μια νέα δυναμική στην ευρωπαϊκή πορεία της Άγκυρας. Ο πρόεδρος Χριστόφιας ζήτησε να γίνει δίκαιη και αντικειμενική αξιολόγηση της Τουρκίας τον Δεκέμβριο.

Μιλώντας από το βήμα της κυπριακής Βουλής, ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε: "Συνεχίζω την παράδοση του Ανδρέα, ευχαριστώ για την εγκάρδια υποδοχή, σταθερή επιδίωξη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι η ανατροπή των επιπτώσεων της τουρκικής εισβολής. Δεν το ξεχνάμε ότι είναι εισβολή και κατοχή και το υπενθυμίζουμε, στόχος είναι να τεθεί τέλος".

"Επίσης να υπάρξει νέα εποχή συνεργασίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την ανάπτυξη της, στην ελεύθερη διακίνηση Ελληνοκυπρίων, αποκατάσταση περιουσιών και εγκατάσταση σε όλη την επικράτεια της πατρίδας τους" σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

"Οι επιδιώξεις αυτές πρέπει να επιτευχθούν ειρηνικά, στο πλαίσιο μιας συμπεφωνημένης λύσης του Κυπριακού, που θα επανενώσει το νησί, οδηγώντας στην επανεξέλιξη σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα όλων των κοινοτήτων, όπως ορίζεται από τις αποφάσεις του ΟΗΕ, μία κυπριακή κυριαρχία και μία ιθαγένεια" πρόσθεσε.

Επίσης, ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, αλλά και Επιτροπές Αγνοουμένων.

Στις συνομιλίες του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του έλληνα πρωθυπουργού, διαπιστώθηκε πλήρης σύμπτωση απόψεων, τόσο σε ό,τι αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, αλλά και τα διεθνή και περιφερειακά προβλήματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η πείνα, οι κλιματικές αλλαγές και η παγκόσμια οικονομική κρίση.
.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: