Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

«ΝΑΙ» της Κομισιόν σε έκτακτη ενίσχυση των γαλακτοπαραγωγών


«ΝΑΙ» της Κομισιόν σε έκτακτη ενίσχυση των γαλακτοπαραγωγών

του Βαγγέλη Ανδρουλιδάκη

Το μεγάλο «ναι», πάντως, στο οποίοι ήλπιζε ο ευρωπαϊκός αγροτικός κόσμος του γάλακτος είπε χθες η Επίτροπος για θέματα Γεωργίας κα. Μάριαν Φίσερ Μπόελ.

Σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης, η κα. Μπόελ, μετά την πίεση 21 εκ των 27 κρατών-μελών, υποσχέθηκε ότι θα δώσει κονδύλι 280 εκατ. ευρώ ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους γαλακτοπαραγωγούς που έχουν πληγεί από την πτώση των τιμών, στα πλαίσια της τακτικής συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας που πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο.

Μπορεί το ποσό το οποίο προσφέρει η Επίτροπος να είναι 20 εκατ. ευρώ μικρότερο από αυτό που είχαν αρχικά ζητήσει οι Υπουργοί των κρατών, παρ’ όλα αυτά μετά από αρκετούς μήνες «μαχών», επιτέλους οι γαλακτοπαραγωγοί μπορούν ηρεμήσουν και να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους οι οποίες ξεκίνησαν από τον Ιούνιο.

Η δυσαρέσκεια ανάμεσα στους αγρότες γαλακτοπαραγωγούς είναι ιδιαίτερα έντονη τους τελευταίους μήνες καθώς η οικονομική κρίση και οι χαμηλές τιμές της αγοράς τους έχουν φτάσει στα όρια της χρεοκοπίας. Δεν έχουν περάσει πολλές μέρες από την περασμένη Παρασκευή, όπου οι Γάλλοι σιτοπαραγωγοί έκαψαν λάστιχα και άχυρο στα Ιλίσια Πεδία του Παρισιού δηλώνοντας την αγανάκτησή τους.

Ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας Μπρούνο Λε Μερ, από την πλευρά του, ο οποίος, όπως και άλλοι ομόλογοί του, είχαν πιέσει την Κομισιόν για τη διάθεση του ποσού των 300 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς, ανέφερε ότι «το θέμα δεν είναι τελικά πόσα ευρώ θα δαπανηθούν, αλλά θα πρέπει να δοθεί ένα ισχυρό οικονομικό μήνυμα».

Ο Λε Μερ, αλλά και η Γερμανίδα ομόλογός του Ιλσε Άιγκνερ ηγήθηκαν της «καμπάνιας» για την οικονομική ενίσχυση των γαλακτοπαραγωγών. Μάλιστα από την Κομισιόν αναφέρουν ότι οι τιμές καταναλωτή στο γάλα έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν, χωρίς ωστόσο, η αύξηση αυτή να έχει αντίκτυπο στην τσέπη του παραγωγού.

Το Συμβούλιο ενέκρινε χθες και έναν κανονισμό για την επιμήκυνση των περιόδων παρέμβασης για το βούτυρο και το αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση. Επιπλέον το Συμβούλιο καταρχάς συμφωνεί να επεκτείνει τη ρήτρα διατάραξης στον κλάδο των γαλακτοκομικών και να εξαγοράσει ποσοστώσεις το συντομότερο δυνατό.

Πρεμιέρα για Μπατζελή στο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας

Στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας δίνει το «παρών» η νέα Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα. Κατερίνα Μπατζελή, το οποίο ξεκίνησε χθες στο Λουξεμβούργο.

Έξω βέβαια από τα γραφεία της συνεδρίασης οι Ευρωπαίοι αγρότες συνέχιζαν τις εδώ και πολλούς μήνες κινητοποιήσεις τους πράγμα το οποίο είχε ως αποτέλεσμα το θέμα της αντιμετώπισης της κρίσης στο γαλακτοκομικό τομέα να κυριαρχήσει στη σύνοδο.

Η κα. Μπατζελή, αναφερόμενη στο θέμα των γαλακτοπαραγωγών τόνισε πως κάθε βραχυπρόθεσμο μέτρο για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι ευπρόσδεκτο, σημειώνοντας όμως ότι χρειάζονται ριζικά μέτρα για την αναδιάρθρωση και τη βιώσιμη ανάπτυξη, όχι μόνο της γαλακτοπαραγωγής, αλλά και άλλων άμεσα συνδεδεμένων κλάδων, όπως των σιτηρών.

Πρόσθεσε μάλιστα πως δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται η κρίση με μέτρα όπως η εξαγορά των ποσοστώσεων, που -πέρα από τους κινδύνους στρέβλωσης της αγοράς και του ανταγωνισμού- δίνει αντικρουόμενα μηνύματα, από τη μία στήριξης της παραγωγής και από την άλλη, εγκατάλειψής της.

Η νέα υπουργός, υποστήριξε πως ένα πρόσθετο ποσό, με τη μορφή εθνικών φακέλων, για να είναι αποτελεσματικό θα πρέπει αφενός να είναι επαρκές και αφετέρου να κατανεμηθεί στα Κράτη Μέλη με βασικό στόχο τη διατήρηση της γαλακτοπαραγωγής και στις μη ανταγωνιστικές περιφέρειες, όπου η εκτατική κτηνοτροφία απειλείται με εγκατάλειψη.

Θα πρέπει επομένως, τα κριτήρια κατανομής των κονδυλίων να είναι σε αντιστοιχία με τα ειδικά προβλήματα της κάθε περιφέρειας, ώστε να έχουν ισόρροπο αποτέλεσμα.

Αναφερόμενη γενικότερα στον αγροτικό κλάδο, η κα. Μπατζελή υποστήριξε τις πρωτοβουλίες για την διαφάνεια της αγοράς, την προώθηση της συμβολαιακής γεωργίας και κτηνοτροφίας, την ενίσχυση των συλλογικών σχημάτων και την επισήμανση καταγωγής, με στόχο την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης των παραγωγών.

Φυσικά, μετά το τέλος του συμβουλίου δεν έλειψαν και οι συζητήσεις μεταξύ των παρευρισκομένων με την κα. Μπατζελή να συνομιλεί με την Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, κυρία Mariann Fischer Boel καθώς και το Προεδρείο της CΟPA-COGECA και τους ομολόγους της Υπουργούς Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας και Γερμανίας.

protothema.g

Δεν υπάρχουν σχόλια: