Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Σκληρό πόκερ για τη θέση του Παπαδήμου

Σε σκληρό πόκερ εξελίσσεται η επιλογή του αντικαταστάτη του Λουκά Παπαδήμου στην αντιπροεδρία της ΕΚΤ καθώς οι υπ. Οικονομικών του Eurogroup δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν κατά τη σημερινή συνεδρίαση επιλέγοντας να λάβουν μία μικρή παράταση. Το χρονικό όριο για μία συμφωνία λήγει στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης το Φεβρουάριο.

Η θητεία του κ.Παπαδήμου ολοκληρώνεται το Μάιο και οι υποψήφιοι που εμφανίζονται ως φαβορί για τη θέση είναι ο Κεντρικός Τραπεζίτης του Λουξεμβούργου, Yves Mersch, ο ομόλογος του Πορτογάλος, Vitor Constancio και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας των Τραπεζών Peter Praet.

Όποιος εκλεχθεί θα λάβει τη Νο2 θέση στην ΕΚΤ τον Ιούνιο καθώς η Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να αποσύρει τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της ύφεσης και θα έχει να αντιμετωπίσει τη δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα ώστε να μην μεταδοθεί στην υπόλοιπη ΕΕ.

Επίσης ο διορισμός ενδεχομένως να δώσει και μία ιδέα προς τα πού γέρνει η πλάστιγγα για την αντικατάσταση του Jean Claude Trichet στη θέση του Προέδρου το 2011.

Εάν φερ ειπείν επιλεχθεί ο Λουξεμβούργιος Mersch, γνωστό «γεράκι» σε ότι έχει να κάνει με τη νομισματική πολιτική, τότε οι αναλυτές λένε ότι στενεύουν κατά πολύ τα περιθώρια εκλογής αργότερα του διοικητή της Bundesbank, Αxel Weber στην Προεδρία της ΕΚΤ, ο οποίος τάσσεται επίσης υπέρ της επιθετικής νομισματικής πολιτικής.

Η επιλογή θα επικυρωθεί απ’ τους ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο που θα διεξαχθεί 25 και 26 Μαρτίου.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: