Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Ξαναχτυπούν Moody΄s- Standard & Poor's- Fitch


Στελέχη του διεθνούς οίκου σημειώνουν ότι στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν εφαρμόσει με αυστηρότητα το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, λόγω κοινωνικών και πολιτικών αντιδράσεων, ελλοχεύει ο κίνδυνος νέας υποβάθμισης.

Στέλεχος της Standard and Poor’s δήλωσε ότι "οι κίνδυνοι όσον αφορά την εφαρμογή παραμένουν και η εφαρμογή είναι αυτή που είναι κρίσιμη για την αξιολόγηση".

Πρόσθεσε ότι "είναι πιθανές οι πολιτικές και κοινωνικές πιέσεις, οι οποίες εάν ενισχυθούν και εμποδίσουν την κυβέρνηση να προχωρήσει και μετριάσουν τη δημοσιονομική προσπάθεια, οδηγώντας σε αποτυχία συμμόρφωσης με τη στρατηγική σταθεροποίησης, οι αξιολογήσεις θα μπορούσαν να μειωθούν".

Κατέληξε, υπογραμμίζοντας: "Το ιστορικό επιτυχίας των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων όσον αφορά τα προγράμματα σταθερότητας σε σχέση με τα αποτελέσματα είναι μάλλον απογοητευτικό, πράγμα που στρέφει την προσοχή στην εφαρμογή του σημερινού σχεδίου. Ο ορίζοντας για την απόφαση αναφορικά με την αξιολόγηση της χώρας είναι μέσα στους επόμενους τρεις μήνες".

Τον Δεκέμβριο, η S&P υποβάθμισε την Ελλάδα σε BBB+ από Α-, δίνοντας αρνητικές προοπτικές.

Αρνητικές διατηρεί τις προοπτικές η Moody's

Συμβατό με τη βαθμολογία των ελληνικών κρατικών ομολόγων με A2 χαρακτηρίζει σε έκθεση της το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ελληνικής κυβέρνησης ο οίκος αξιολόγησης, Moody's. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψιν την αβεβαιότητας που επικρατεί σχετικά με την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει το πρόγραμμα σε εφαρμογή, επιμένει στην αρνητική προοπτική της χώρας.

Η Moody's σημειώνει ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης περιλαμβάνει μέτρα αντιμετώπισης των τριών μεγαλύτερων απειλών για την μακροχρόνια αξιοπιστία της Ελλάδας: των ασθενών δημοσιονομικών θεσμών, την αργή φθορά της ανταγωνιστικότητάς της και την εντατικοποίηση των δημογραφικών πιέσεων.

Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι το ΠΣΑ στοχεύει στην επίλυση σημαντικών και επίμονων προβλημάτων, όπως η διαδεδομένη φοροδιαφυγή και η αναφορά ανακριβών οικονομικών στοιχείων, τα οποία έχουν υπονομεύσει την αξιοπιστία της κυβέρνησης, επιδεινώνοντας τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας.

Fitch: Αβεβαιότητα για πρόθεση Ελλάδας να εφαρμόσει το ΠΣΑ

Μεγάλη αβεβαιότητα περιβάλλει την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ακολουθήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που ανακοίνωσε, δεδομένων των φτωχών επιδόσεων των ελληνικών κυβερνήσεων κατά το παρελθόν όσον αφορά τη μείωση του ελλείμματος, υποστηρίζει ο Brian Coulton της Fitch.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: