Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

ΜΠΡΟΣ ΤΡΑΚΤΕΡ ΚΑΙ ΠΙΣΩ 1 ΔΙΣ...


Ρεπορτάζ : Μιχάλης Κουρμούσης

Αυξάνονται και «σκληραίνουν» καθημερινά τα μπλόκα των αγροτών και ήδη σε 20 σημεία όλης της χώρας υπάρχουν τρακτέρ τα οποία αποκλείουν την κίνηση σε τακτά διαστήματα. Η κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής περιμένοντας να διαπιστώσει τη δυναμική της κινητοποίησης, ενώ, πολύ προσεκτικά, αποκλείει συνάντηση με τον...
πρωθυπουργό (ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πεταλωτής δήλωσε ότι μια συνάντηση τώρα θα ήταν άκαιρη, καθώς ο διάλογος που γίνεται με τους αγρότες θα ολοκληρωθεί στις 26 Ιανουαρίου) και επισημαίνει ότι οι εθνικές επιδοτήσεις δεν λύνουν το πρόβλημα.
Ξεπερνά το ένα δισ. ευρώ το ποσόν που απαιτείται για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των αγροτών, ενώ μια καλή βάση για συνεννόηση και συνεργασία για ν' ανοίξουν οι δρόμοι και τα τελωνεία θ' αποτελούσε η «τιμαριθμοποίηση» των 500 εκατ. ευρώ (ήταν 425 εκατ. τελικά) που έδωσε πέρσι η Ν.Δ., μπροστά τότε και στις πρόωρες εκλογές.
Τα μεγάλα κονδύλια αφορούν τα σιτηρά (γύρω στα 200 εκατ. ευρώ για μια ενίσχυση 10-12 λεπτά το κιλό), το λάδι με κόστος 150 εκατ. ευρώ, το πάγωμα των αγροτικών δανείων με κόστος 150-200 εκατ. ευρώ και την ενίσχυση της κτηνοτροφίας (να δοθεί εφάπαξ ενίσχυση 15.000 ευρώ σε περίπου 20.000 εκμεταλλεύσεις), κόστους 300 εκατ. ευρώ.
Κομψό «όχι»
Η κυβέρνηση πάντως χθες ξέκοψε κάθε σκέψη για χορήγηση ενισχύσεων. Η αρμόδια υπουργός κ. Κ. Μπατζελή, με κομψότερο τρόπο, επανέλαβε τη φράση του υπουργού Απασχόλησης Α. Λοβέρδου ότι δεν «υπάρχει σάλιο». Είπε ότι «η παροχή εθνικών επιδοτήσεων χωρίς προγραμματισμό και δομή στήριξης της αγροτικής οικονομίας δεν έχει πραγματικό αποτέλεσμα στο αγροτικό εισόδημα». Και τόνισε με έμφαση: «Δεν επιλέγουμε πρόσκαιρες διευθετήσεις, αλλά δίκαιες και βιώσιμες λύσεις».
Εναυσμα των φετινών κινητοποιήσεων αποτέλεσε η μη πληρωμή όλων των κοινοτικών επιδοτήσεων τον περασμένο Δεκέμβριο, όπως γινόταν από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ το 2005. Η δυσλειτουργία αυτή και η πτώση των τιμών κυρίως στα σιτηρά και το λάδι οδηγούν τους αγρότες στα μπλόκα των δρόμων. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι πέρσι οι σιτοπαραγωγοί πήραν από 22 ώς 29 λεπτά το κιλό για το σκληρό και το μαλακό σιτάρι. Φέτος, δεν πήραν πάνω από 15-17 λεπτά το κιλό, με μέση τιμή για το μαλακό τα 10-12 λεπτά το κιλό. Γι' αυτό τώρα ζητούν τουλάχιστον 10-12 λεπτά το κιλό.
«Παιχνίδι»
Πέρα όμως από τα αγροτικά αιτήματα, στους δρόμους της χώρας παίζεται κι ένα «πολιτικό παιχνίδι». Είναι η πρώτη σοβαρή δοκιμασία της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, καθώς έρχεται σε αντιπαράθεση με τη μεγαλύτερη κοινωνική ομάδα, η οποία έχει και μεγάλη παράδοση στις κινητοποιήσεις.
Οι αγρότες στα μπλόκα έχουν κομματική ταυτότητα και, εκτός από τα καθαρά αιτήματά τους, έχουν ως μέλημα και την όποια φθορά της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικές δύο κινήσεις που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες. Κυβερνητικά στελέχη (Μπατζελή, Χρυσοχοΐδης, Σαχινίδης) εμφανώς ανήσυχα επισκέφθηκαν «ευαίσθητα» σημεία των μπλόκων (Κάστρο, Αλαμάνα, Λάρισα) με κύριο στόχο τους αγρότες που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ. Οι παρεμβάσεις αυτές δεν είχαν αποτέλεσμα, παρ' όλο που σηματοδοτούσαν και μία κατασταλτική στάση.
Από την άλλη πλευρά, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σωτ. Χατζηγάκης «πήρε ξανά» το τρακτέρ και κατέβηκε στους δρόμους. Περιόδευσε το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλία, στα «γαλάζια» μπλόκα και έστειλε το μήνυμα ότι «εγώ πέρσι έδωσα 500 εκατ. ευρώ», φέτος ποιος θα δώσει και πόσα. Αυτό σημαίνει ότι η Ν.Δ. θα κάνει την πρώτη δυναμική αντιπαράθεσή της μετά τη μεγάλη ήττα στις εκλογές.
Η ένταση της αντιπαράθεσης θα φανεί αύριο που οι «γαλάζιοι» αγρότες κατευθύνονται προς τον Τύρναβο που αποτελεί και τη μία παρακαμπτήριο των Τεμπών.
Μέχρι στιγμής, τα πιο δυναμικά μπλόκα συναντώνται στη Βόρεια Ελλάδα όπου κυριαρχούν «γαλάζιοι» αγροτοσυνδικαλιστές σε συμπαράταξη με πασόκους (π.χ. Χαλκιδική, Εβρος).
Τόσο ο κ. Πεταλωτής όσο και η κ. Μπατζελή διαβεβαιώνουν ότι μέχρι τις 15 Μαρτίου θα έχουν εξοφληθεί οι κοινοτικές επιδοτήσεις (γύρω στο 1,2 δισ. ευρώ) με την ολοκλήρωση του ΟΣΔΕ, ενώ θα υπάρξουν θεσμικές παρεμβάσεις με την ολοκλήρωση του διαλόγου (νομοσχέδια για ΕΛΓΑ, αναδιάρθρωση ΕΦΕΤ, κ.ά.). *
Ν.Δ.
«Διαφωνούμε με το κλείσιμο των δρόμων»
Ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, στηρίζει τα αιτήματα των αγροτών αλλά δεν συμφωνεί με τα μπλόκα η Ν.Δ. «Με τις μέχρι σήμερα γενικολογίες και τα ευχολόγια, όχι μόνον δεν λύνονται τα προβλήματα, αλλά χάνουμε και πολύτιμο χρόνο», δήλωσε ο υπεύθυνος του τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης βουλευτής Γιώργος Κασαπίδης. «Ως Ν.Δ., στηρίζουμε τον αγώνα και τα αιτήματα των αγροτών» συνέχισε. «Διαφωνούμε, όμως, με το κλείσιμο των δρόμων και τη λογική της πρόκλησης προβλημάτων σε άλλες κοινωνικές ομάδες της χώρας».
ΚΚΕ
«Μονόδρομος ο αγώνας των αγροτών»
Το ΚΚΕ σχολιάζοντας δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή σχετικά με τα μπλόκα των αγροτών ανέφερε: «Η κυβέρνηση ας μην κοροϊδεύει. Η πολιτική της Ε.Ε. που εφαρμόζει εξυπηρετεί εμποροβιομηχάνους και τραπεζίτες και ξεκληρίζει τη φτωχή αγροτιά. Γι' αυτό ο αγώνας της είναι μονόδρομος».
ΣΥΝ
«Τους ξεχνούν όταν γίνονται κυβέρνηση»
«Η κατάρρευση της αγροτικής παραγωγής, τα τραγικά οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα των αγροτών δεν λύνονται με υποσχέσεις και προσχηματικό διάλογο», σύμφωνα με τον ΣΥΝ. Το κόμμα της Αριστεράς χαρακτηρίζει «υπονομευμένη εξαρχής απ' τα δημοσιονομικά πλαίσια που έχει διαμορφώσει» η κυβέρνηση την «αγροτική μεταρρύθμιση» που έχει εξαγγείλει. «Φαίνεται πως τους αγρότες τους θυμούνται όταν είναι στην αντιπολίτευση και τους ξεχνούν όταν γίνονται κυβέρνηση», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΝ.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: