Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Eυπρόσδεκτα τα σχέδια για μείωση του χρέους στην Ελλάδα

Σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ελλάδα χαρακτήρισαν ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ και ο Επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια το τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας, τις βασικές πτυχές του οποίου παρουσίασε στη σύνοδο των υπουργών της Ζώνης του Ευρώ, ο υπουργός οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα στις απαιτήσεις των αγορών και στις εκκλήσεις των κοινοτικών παραγόντων. Φάνηκε δε επικριτικός “στη νέα μόδα που θέλει όποια κι αν είναι τα μέτρα που θα λάβει η Ελλάδα να είναι αναποτελεσματικά” , εκφράζοντας την ελπίδα ότι σιγά σιγά η ελληνική οικονομία θα μπει στο “σωστό δρόμο” και πως σύντομα θα ανακτήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη των αγορών.

Ανέφερε, ακόμη, ότι το θέμα της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας δεν αφορά μόνο την ίδια τη χώρα, αλλά το σύνολο της ευρωζώνης. Καταλήγοντας, δήλωσε ότι τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και ο ελληνικός λαός πρέπει να δείξουν το κουράγιο που απαιτείται για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας.

Ωστόσο, και οι δύο κοινοτικοί ιθύνοντες επεσήμαναν το σημαντικό πρόβλημα της Ελλάδας, όσον αφορά τη δυνατότητα να παρέχει αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία.

Αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων ανά τρίμηνο

Στο πλαίσιο αυτό, ο Χοακίν Αλμούνια ανακοίνωσε ότι εκτός από τη σύσταση που θα υιοθετήσει το προσεχές διάστημα η Επιτροπή για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος, με βάση το Άρθρο 126, παράγραφος 9, αλλά και τη γνωμοδότησή της για το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, θα υιοθετήσει συστάσεις για τη βελτίωση των ελληνικών στατιστικών στοιχείων.

Επιπλέον, ο Επίτροπος Οικονομίας τόνισε ότι στο πλαίσιο της παρακολούθησης της εφαρμογής του προϋπολογισμού θα υιοθετηθούν συγκεκριμένες ημερομηνίες εντός του 2010, με τις οποίες θα αξιολογείται η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, κάθε τρεις μήνες.

Νωρίτερα, την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα λύσει από μόνη της τα προβλήματα που αντιμετωπίζει εξέφρασε προσερχόμενος στη συνεδρίαση των χωρών μελών της ευρωζώνης ο Ολλανδός υπουργός οικονομίας Βούτερ Μπος. Ο Ολλανδός υπουργός είπε ακόμη ότι έχει εμπιστοσύνη στον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Παπακωνσταντίνου ο οποίος, όπως σημείωσε, έχει επίγνωση του πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση και προσπαθεί σκληρά για την αντιμετώπισή της.

Ο Β. Μπος τόνισε επίσης ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια νέα κυβέρνηση εδώ και μερικούς μήνες, η οποία έχει ανάγκη από τη στήριξη της κοινής γνώμης για τα σκληρά μέτρα που καλείται να λάβει και επεσήμανε τη δυνατότητα να δοθεί κάποια βοήθεια στην Ελλάδα από διεθνείς οργανισμούς για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός οικονομίας Βόλφανγκ Σόιμπλε εξέφρασε την ελπίδα η Ελλάδα στο μέλλον να κοινοποιεί στις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες πιο αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία και τόνισε ότι στο σημερινό Eurogroup θα γίνει συζήτηση σε βάθος για το θέμα αυτό.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ενημερώνει προφορικά για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τα συμβούλια Eurogroup και Eco/fin. To πρόγραμμα αναμένεται να εγκριθεί από τα επόμενα συμβούλια στις 15- 16 Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται, ότι στην ατζέντα του Eco/fin την Τρίτη, βρίσκεται και το θέμα των ελληνικών στατιστικών δεδομένων. Το Συμβούλιο αναμένεται να υιοθετήσει συμπεράσματα, βάσει της έκθεσης της Κομισιόν για τα στατιστικά στοιχεία της περιόδου 2004-08.

Ανανέωση της θητείας Ζ.Κ. Γιούνκερ

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, η ανανέωση της θητείας του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία του Eurogroup ενεκρίθη στις Βρυξέλλες "ομόφωνα" για ακόμη δυόμισι χρόνια. Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια συνάντησης του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος είχε εκλεγεί πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου προεδρεύει του ευρωπαϊκού οικονομικού φόρουμ από τον Ιανουάριο του 2005. Βετεράνος στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, ο πρώην πρωθυπουργός είχε επανεκλεγεί επικεφαλής του Eurogroup το 2008.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: