Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Ανησυχία Ρηγίλλης για νέες εξεταστικές επιτροπές


Μήνυμα προς την κυβέρνηση αλλά κυρίως προς το εσωτερικό του κόμματός του έστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς επαναλαμβάνοντας τις βασικές του τοποθετήσεις που είχαν προκαλέσει δημόσιες και παρασκηνιακές διαφοροποιήσεις στελεχών.

Μιλώντας στην ΚΕ της ΟΝΝΕΔ επανέλαβε τον χαρακτηρισμό περί ακυβερνησίας που προκάλεσε συζητήσεις στο εσωτερικό του κόμματός του και τον οποίο δεν δέχονται πολλά στελέχη. Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη όπως και ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος όταν ρωτήθηκαν από τους δημοσιογράφους για το αν συμφωνούν με την κριτική περί ακυβερνησίας απέφυγαν να ευθυγραμμισθούν με τον αρχηγό του κόμματος.

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε τις βασικές του θέσεις και για τον εκλογικό νόμο όπως και για το μεταναστευτικό που επίσης έχουν προκαλέσει διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό του κόμματός του. Με ανοιχτή την ατζέντα και με δεδομένες τις διαφοροποιήσεις των στελεχών ο κ. Σαμαράς συγκαλεί το Σάββατο την Κεντρική Επιτροπή του κόμμάτος του. Και ενώ είναι δεδομένο ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα επαναλάβει τις γνωστές θέσεις του υπάρχει προβληματισμός για το αν τα στελέχη του θα συμφωνήσουν έστω και σιωπηρά ή εάν στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής μετά την αλλαγή αρχηγού σημειωθούν και οι πρώτες εσωκομματικές αψιμαχίες και καταγραφούν οι αντιθέσεις που διατρέχουν πια τη ΝΔ.

Ακόμη και βουλευτές που είναι κοντά στον κ. Σαμαρά θεωρούν ότι οι δημόσιες τοποθετήσεις του και κυρίως στο μεταναστευτικό συνιστούν στροφή προς τα δεξιά. Τα ίδια πρόσωπα υποστηρίζουν ότι αν ο κ. Σαμαράς επιμείνει υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί κενό στον χώρο του κέντρου το οποίο θα διαμορφώσει προυποθέσεις για πολιτικές κινήσεις ή και την ίδρυση νέου κόμματος. Εισηγούνται ότι ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να προσδιορίσει την κεντροδεξιά πολιτική με στόχευση προς το κέντρο και όχι προς τα δεξιά του πολιτικού φάσματος όπως θεωρούν ότι κάνει μέχρι τώρα και να αντιπαρέλθει τις προκλήσεις του ΛΑΟΣ. Κριτική δέχεται πάντως παρασκηνιακά ο κ. Σαμαράς και γιατί καθυστερεί να κάνει κινήσεις ανασύνταξης του κόμματος χάνοντας σταδιακά την δυναμική που δημιούργησε η θριαμβευτική εκλογή του.

Ένα ακόμη σημείο στο οποίος υπάρχει σύγχυση στο εσωτερικό του κόμματος είναι η κριτική στο παρελθόν. Μέχρι τώρα ο κ. Σαμαράς αποφεύγει την ρήξη με την καραμανλική πενταετία και περιορίζεται σε γενικόλογες αναφορές. Ορισμένοι αποδίδουν την τακτική αυτή στο ότι ο κ. Σαμαράς δεν θέλει να συγκρουστεί με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή όταν έχει ανοικτό μέτωπο με την οικογένεια Μητσοτάκη. Έτσι όμως έρχεται σε αντίθεση με το κοινό συναίσθημα αλλά και με σειρά στελεχών που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να γίνει ουσιαστική αυτοκριτική και να επισημανθούν λάθη, παραλήψεις και αστοχίες και να καταλογισθούν ευθύνες αν χρειαστεί και με ονοματεπώνυμα.
Εν τω μεταξύ προβληματισμός επικρατεί στην Ρηγίλλης για την έρευνα που προωθεί η κυβέρνηση για την διαχείριση των διαφημιστικών κονδυλίων του υπουργείου Τουρισμού επί των ημερών της ΝΔ.

Το θέμα αφορά τον κ. Κώστα Μαρκόπουλο που είναι συνδεδεμένος με τον κ. Σαμαρά. Ορισμένοι θέτουν από τώρα το ερώτημα τι θα κάνει ο πρόεδρος του κόμματος αν το ΠΑΣΟΚ ζητήσει σύσταση εξεταστικής επιτροπής, αν θα στηρίξει τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο ή εάν θα πάρει αποστάσεις.

Σε ένα άλλο επίπεδο την Τρίτη η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη θα κάνει την πρώτη δημόσια ομιλία της στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ ενώ τις προσεχείς ημέρες θα πραγματοποιήσει περιοδείες στην Θεσσαλονίκη και στην Κρήτη προκειμένου να έλθει σε επαφή με τον κομματικό μηχανισμό. Μετά από μία περίοδο περισυλλογής και ξεκούρασης η κ. Μπακογιάννη δηλώνει παρούσα αν και προς το παρόν δεν σκέπτεται να ανεβάσει τόνους παρότι είναι βέβαιο ότι σε θέματα όπως ο εκλογικός νόμος διαφωνεί με την επίσημη γραμμή του αρχηγού.
.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: