Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

“Όχι” Σαμαρά στην πίεση των Ευρωπαίων

Ξεκαθάρισε ότι δεν στηρίζει λάθος πολιτική


http://img.protothema.gr
Την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου ζήτησε από του Ευρωπαίους αξιωματούχους, με τους οποίους συναντήθηκε στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει το Μεσοπρόθεσμο.

«Στηρίξαμε και στηρίζουμε ό,τι είναι σωστό για την πατρίδα, ενώ δεν μπορούμε να στηρίξουμε οτιδήποτε έχει ήδη αποδειχτεί λάθος», ανέφερε χαρακτηριστικά μετά τις συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο του ΕΛΚ κ. Βίλφριντ Μαρτένς, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, καθώς και τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και πρόσθεσε: «Το διήμερο αυτό είχε ένα διπλό αποτέλεσμα: και συνεισφέραμε στην εθνική προσπάθεια για ταχύτερη έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και οι απόψεις μας ακούστηκαν με προσοχή από την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Όπως μετέδωσε και νωρίτερα το protothema.gr, οι δύο “κεφαλές” της Ευρωπαϊκής Ένωσης πίεσαν αρκετά τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για την συναίνεση.

Στις συναντήσεις που είχε μαζί με τον αντιπρόεδρο του κόμματος και πρώην επίτροπο κ. Σταύρο Δήμα ο κ. Σαμαράς υποστήριξε: «Ολα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν, πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι η σημερινή οικονομική πολιτική στην Ελλάδα δεν αποδίδει και πρέπει να αλλάξει». Παρουσίασε τη δική του οικονομική πρόταση και υποστήριξε ότι μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε ότι «συμφωνούμε με τους βασικούς στόχους, δηλαδή τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους, αλλά πρέπει να αλλάξει η εφαρμοζόμενη πολιτική μέσα από επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου».

Στη δήλωση που έκανε μετά τις συναντήσεις αναφέρει ακόμη ότι «υπογραμμίσαμε ότι το σχέδιό μας προβλέπει εκτενείς περικοπές από τη σπατάλη του Δημοσίου. Αλλά ταυτόχρονα περιλαμβάνει απαραίτητα μέτρα που τονώνουν την οικονομία, ώστε να καταπολεμηθεί μαζί με το έλλειμμα και η βαθιά ύφεση. Και να στηριχθεί η κοινωνική συνοχή, χωρίς την οποία κανένα σχέδιο εξυγίανσης δεν μπορεί να αποδώσει ως το τέλος. Και, βεβαίως, επιβεβαιώσαμε την απόλυτη στήριξή μας στην ανάγκη αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Αλλωστε, και τα δύο αποτελούν προτάσεις στις οποίες εμείς επιμένουμε εξαρχής».

Δεν υπάρχουν σχόλια: