Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2011

Για αποτυχία σε όλους τους στόχους μιλά η Τρόικα

Και “περιορισμένη χρεοκοπία” εξετάζει ο Τρισέ

http://img.protothema.gr/65274F9022097A87CA7763B084B9C82F.jpg
Για εκτροχιασμό του δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας, πλήρη αδυναμία της χώρας να βγει ξανά στις αγορές μέσα στην τρέχουσα χρονιά και για επιτακτική ανάγκη «αλλαγής πολιτικής» προκειμένου η χώρα να επιστρέψει σε τροχιά ανάταξης της οικονομίας της μιλάει η έκθεση της Τρόικας, έτσι όπως αναμεταδίδεται ταχύτατα την τελευταία ώρα στα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα.

Την ίδια ώρα, τη λύση της «περιορισμένης, ή άλλως πως επιλεκτικής χρεοκοπίας» φέρεται να προκρίνει η ΕΚΤ ως συμβιβαστική λύση στο πρόβλημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

Οι εκπρόσωποι ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ που ολοκλήρωσαν την εξέταση προόδου της ελληνικής οικονομίας ουσιαστικά περιγράφουν στην έκθεσή τους μια πλήρη αποτυχία στην εφαρμογή των μέτρων σύγκλισης, ενώ ξεκαθαρίζουν πως η περιβόητη δόση του υφιστάμενου δανείου (των αρχικών 110 δισ. ευρώ) προς τη χώρα μας «δεν μπορεί να αποδεσμευτεί εάν δεν επιλυθεί το πρόβλημα χρηματοδότησης της Ελλάδας»!

Επισημαίνουν δε ότι το τρέχον πρόγραμμα ΔΕΝ επαρκεί και πως εάν δεν ληφθούν νέα μέτρα τότε δεν πρόκειται να υποχωρήσει ούτε το έλλειμμα φέτος.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο ότι το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα «πρέπει να άπτεται και να φορά ΟΛΟΥΣ τους τομείς της κυβερνητικής δραστηριότητας», αλλά και στο γεγονός ότι ενώ υπάρχουν σημεία όπου μπορεί να αναζητηθεί πολιτική συναίνεση εντούτοις οι της Τρόικας δεν δίνουν πολλές πιθανότητες σε κάτι τέτοιο.

Ύφεση 3,8% φέτος
Στη γλώσσα των αριθμών η έκθεση της Τρόικας αναφέρει πως η ύφεση – για την οποία πάντως υπάρχει η παραδοχή πως απεδείχθη πολύ βαθύτερη απ’ ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί – θα φτάσει στο 3,8% φέτος και υπό προϋποθέσεις μπορεί να καταγραφεί μια ισχνή ανάπτυξη της τάξης του 0,6% το 2012, ενώ και το χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ) αναμένεται να κορυφωθεί το 2012-13 κι έκτοτε να αρχίσει η αποκλιμάκωσή του.

Άλλη ξεχωριστή μνεία γίνεται στην αναγκαιότητα άμεσης σύστασης του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας για να «τρέξουν» οι αποκρατικοποιήσεις, ενώ η έκθεση καταλήγει με την εκτίμηση πως στην μη αποτελεσματική διαχείριση του ελληνικού χρέους μερίδιο ευθύνης έχει και η «αβεβαιότητα» ως προς τον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που «αυξάνει την ένταση και την επιθετικότητα των αγορών» …

Όπως μεταδίδει, επίσης, το πρακτορείο Reuters ήδη από τις αρχές της εβδομάδας τα μέλη του Δ.Σ της ευρωτράπεζας αλλά προφανώς και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν ενημερωθεί από τον Γερμανό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για μια μεθόδευση που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τριπλό στόχο: και να συμπεριλάβει ιδιώτες επενδυτές στη νέα διάσωση της Ελλάδας και να άρει τις ενστάσεις της ίδιας της ΕΚΤ ως προς μια μετάθεση αποπληρωμής των ελληνικών ομολογιακών εκδόσεων και τέλος να «αφοπλίσει» τους κερδοσκόπους μιας και μπορεί οι οίκοι αξιολόγησης να έθεταν σε καθεστώς default την Ελλάδα, αλλά για περιορισμένο διάστημα, όσο θα χρειαστεί για να επιβεβαιώσουν πως η ανταλλαγή «παλαιών» ελληνικών ομολόγων με νέα θα γίνει σε εθελοντική βάση.

Σε μια τέτοια περίπτωση ΔΕΝ θα είχαμε «πιστωτικό γεγονός», όπως διαβεβαίωσε και σήμερα η Διεθνής Ένωση Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA), οπότε και ΔΕΝ θα πληρωθούν τα cds των περί ων ο λόγος ομολόγων!!!

Συνεπώς, όπως μεταδίδει το Reuters, οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες εξετάζουν τώρα την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές με νέα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας, υπό αυτό το ιδιότυπο καθεστώς της περιορισμένης χρεοκοπίας, ήτοι ΧΩΡΙΣ να αλλάξει η βασικότερη παράμετρος των αρχικών εκδόσεων, δηλαδή ΧΩΡΙΣ να μειωθεί η ονομαστική αξία των ομολόγων. Αυτό όντως θα συνιστούσε – κατά τους οίκους αξιολόγησης – «πλήρη» χρεοκοπία με όλα όσα αυτό συνεπάγεται …

Με τον τρόπο αυτό κανείς δεν χάνει: οι Γερμανοί περνάνε το βασικό τους αίτημα για συμμετοχή ιδιωτών, οι τελευταίοι ΔΕΝ χάνουν κεφάλαια, όπως ΔΕΝ χάνει και η ΕΚΤ που ας μην ξεχνάμε κρατάει ελληνικά ομόλογα ύψους 45 δισ. ευρώ στο χαρτοφυλάκιό της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: