Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Οι τραπεζίτες παίρνουν αποστάσεις από τον Πρωθυπουργό

newpost.gr








Οι τραπεζίτες παίρνουν αποστάσεις από τον Πρωθυπουργό
Το τελευταίο ραντεβού του Πρωθυπουργού με έναν σημαντικό οικονομικό παράγοντα ήταν εκείνη η μυστική συνάντηση με το Λουκά Παπαδήμο, στο γραφείο του στη βουλή, παρόντος του Γ. Παπακωνσταντίνου. Έκτοτε το σήριαλ της υπουργοποίησης Παπαδήμου καλά κρατεί, μόνον όμως στους σχεδιασμούς επί χάρτου του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο Λουκάς αντιστέκεται σθεναρά: άνθρωπος της πρώτης γραμμής δεν υπήρξε ποτέ και οσμίζεται το κλίμα στον επιχειρηματικό και οικονομικό χάρτη: Απογοήτευση από τον Πρωθυπουργό, καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση.

Ο οικονομικός κόσμος παίρνει τις αποστάσεις του από έναν Πρωθυπουργό, που μοιάζει να κλείνεται όλο και περισσότερο στο καβούκι του για να αποφύγει τα δυσάρεστα. Με τον Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος, Γ. Προβόπουλο έχει να μιλήσει από τον Ιανουάριο. Με τον Ράπανο της Εθνικής, από τις αρχές Μαίου. Και παρά την κοινή γραμμή περί δημοψηφισμάτων, με το Δασκαλόπουλο δεν υπήρχε προσυνενόηση, ο Πρωθυπουργός έμαθε τι θα πει ο πρόεδρος του ΣΕΒ μια ώρα πριν. Πριν τις εκλογές, ο κ. Παπανδρέου είχε ανοικτή γραμμή με πολλούς επιχειρηματίες, γίνονταν και τραπεζώματα, όπως αυτό στην οικία του Ν. Καραμούζη. Όλα αυτά πλέον ανήκουν στο παρελθόν.

Στους επιχειρηματικούς και οικονομικούς κύκλους θεωρούν τον Παπανδρέου τελειωμένη υπόθεση, και το μόνο στο οποίο ελπίζουν είναι να μπορέσει να περάσει το μεσοπρόθεσμο και να οδηγήσει τη χώρα με ηρεμία σε εκλογές το Σεπτέμβρη.

Δεν έχουν καθόλου πεισθεί ότι θα τα καταφέρει. Η τριήμερη ψυχοθεραπεία για το μεσοπρόθεσμο στην οποία έχουν υποβληθεί Πρωθυπουργός, κυβέρνηση και κυβερνών κόμμα αντιμετωπίζονται από αυτούς τους κύκλους ως άσκοπο χάσιμο χρόνου και έλλειψη αποφασιστικότητας. Δηλώσεις του τύπου «καταλαβαίνω τους αγανακτισμένους» προκαλούν απλώς θυμηδία, θεωρούνται εκδήλωση πολιτικού πανικού.

Σε αυτήν την αποξένωση και απομόνωση υποχρεωτική εξαίρεση ήταν η επίσκεψη του Διευθύνοντος Συμβούλου της Εθνικής Γ. Ταμβακάκη στο Γραφείο του Πρωθυπουργού στη βουλή.

Ο Ταμβακάκης ήθελε να ενημερώσει το Μαξίμου ότι ο πανικός που είχαν προκαλέσει οι δηλώσεις περί διλλήματος ευρώ ή δραχμή τέθηκε υπό έλεγχο, και να προειδοποιήσει, να μην διανοηθούν να τον επαναλάβουν ξανά…

Δεν υπάρχουν σχόλια: