Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Υπογράφτηκε η «Φιλική Διευθέτηση» μεταξύ ΟΛΠ και Cosco για τη σύμβαση παραχώρησης

Από τη Βουλή η κύρωση

Οι δύο πλευρές «διευθέτησαν φιλικά» τις διαφωνίες σχετικά με την σύμβαση παραχώρησης
Οι δύο πλευρές «διευθέτησαν φιλικά» τις διαφωνίες σχετικά με την σύμβαση παραχώρησης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Πειραιάς
Προσυπογράφτηκε το Πρακτικό της «Φιλικής Διευθέτησης» για τη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του ΟΛΠ και της θυγατρικής της Cosco «ΣΕΠ ΑΕ». Το κείμενο συνυπογράφτηκε την Τετάρτη για τον ΟΛΠ από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Γ.Ανωμερίτη και για τη ΣΕΠ από τον Captain Φου Τσενγκιού.

Σύμφωνα με τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές, ημερομήνια έναρξης της κατασκευής του προβλήτα III από την Cosco - που ήταν και το βασικό επιχείρημα για παραχώρηση του εμπορευματικού λιμένα στην κινεζική πλευρά- παραμένει η 01/10/2011.

Όσον αφορά δε την έννοια της «Ανωτέρας Βίας» -που επικαλείτο η Cosco κατά την άρνησή της να καταβάλλει μέρος του μισθώματος προς τον ΟΛΠ για τις μέρες του 2010 που υπήρχαν κινητοποιήσεις των τελωνειακών και ιδιοκτητών φορτηγών- διευκρινίστηκε πως αφορά τα «εντός λιμενικής ζώνης».

Επίσης, ΟΛΠ και Cosco κατέληξαν πως δεν θα αλλάξει το συμφωνηθέν οικονομικό αντάλλαγμα σε όιλη την 35ετή διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης, ή η καταβολή των ετήσιων ανταλλαγμάτων, ενώ ρυθμίστηκαν και θέματα συνεργασίας μεταξύ ΟΛΠ,ΣΕΠ και MSC.

Το πρακτικό θα υποβληθεί στο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων μαζί με το σχέδιο αναδιατυπώσεων της σύμβασης παραχώρησης, ώστε το τελικό κείμενο να τεθεί υπόψη του Ελεγκτικού Συνεδρίου και να κυρωθεί από τη Βουλή, καθώς η σύμβαση είχε ψηφιστεί ως νόμος.

Οι δύο εταιρείες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, αναφέροντας πως χωρίς προσφυγές σε Διαιτησία ή τη Δικαιοσύνη «επέλυσαν θέματα με αμοιβαία κατανόηση και προς το συμφέρον των δύο πλευρών, θέματα τα οποία προέκυψαν από τη συγκυρία, ασάφειες και διαφορετικές απόψεις επί της εφαρμογής ορισμένων συμβατικών ρυθμίσεων».

Όπως ανέφερε ο Γ.Ανωμερίτης «σε μια μακρόχρονη σύμβαση συνεργασίας, 35ετούς μάλιστα διάρκειας, όπως έχει δείξει η διεθνής εμπειρία επί Συμβάσεων Παραχωρήσεων, πολλές φορές τίθενται θέματα προσαρμογών και ερμηνειών. Χαιρόμαστε, γιατί στην πρώτη περίοδο και επί διαφορετικών προσεγγίσεων, επιλέξαμε τη διαδικασία της φιλικής διευθέτησης, η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: