Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Παρουσιάστηκε η πρόταση Αθεμπίγιο για το Ελληνικό

http://assets.tanea.gr/files/2011-6-7/thumbs/athebigio_232x.jpgΣύμφωνα με αυτήν, το 72% της έκτασης θα μετατραπεί σε πράσινο, το 15% θα καλύπτεται από δρόμους και το 12% θα περιλαμβάνει σπίτια, γραφεία, εμπορικό και συνεδριακό κέντρο κ.α.
Την πρότασή του για την ανάπλαση του Ελληνικού παρουσίασε ο Ισπανός αρχιτέκτονας Χοσέ Αθεμπίγιο.

Σύμφωνα με αυτήν, το 72% της έκτασης του πρώην αεροδρομίου θα μετατραπεί σε πράσινο, το 15% θα καλύπτεται από δρόμους και το 12% θα είναι το δομημένο τμήμα, που θα περιλαμβάνει σπίτια, γραφεία, εμπορικό και συνεδριακό κέντρο, πανεπιστήμιο, κυβερνητικά κτήρια κ.ά.

Τα βασικά σημεία της πρόταση Αθεμπίγιο είναι τα εξής:

- Η συνολική επιφάνεια των κτηρίων που θα υπάρχουν στο Ελληνικό (υφιστάμενων και νέων) θα είναι τουλάχιστον 2 εκατ. τετραγωνικά μέτρα και όχι πάνω από 3 εκατ.

- Στην προς αξιοποίηση έκταση περιλαμβάνεται και το γκολφ της Γλυφάδας αλλά και το παραλιακό μέτωπο που περιλαμβάνει τη μαρίνα. Για το λόγο αυτό η παραλιακή λεωφόρος προβλέπεται να υπογειοποιηθεί ενώ στο επίπεδο του εδάφους θα διατηρηθεί οδικός άξονας που θα εξυπηρετεί τις τοπικές ανάγκες μετακινήσεων.- Η έκταση της πρώην πίστας του αεροδρομίου θα μετατραπεί σε πράσινο, δεν θα είναι όμως η μοναδική πράσινη περιοχή της έκτασης. Το πράσινο θα εκτείνεται μέχρι και τις παρυφές του ακινήτου, στα σύνορα με τους γύρω Δήμους.

Οι χρήσεις που προβλέπονται είναι, μεταξύ άλλων:

- Οικιστική: προβλέπεται η κατασκευή 6200-6500 σπιτιών με 15.000 κατοίκους.

- Κυβερνητικά κτήρια: προβλέπεται η μεταφορά του 2-3% των κυβερνητικών υπηρεσιών (υπουργείων) που βρίσκονται τώρα στο κέντρο της Αθήνας.

- Συνεδριακό κέντρο μεγάλου βεληνεκούς, χωρητικότητας δεκάδων χιλιάδων ατόμων.

- Εμπορικό κέντρο.

- Πανεπιστήμιο και κέντρο έρευνας.

- Media Park, καλλιτεχνικό κέντρο, μουσείο, ξενοδοχείο.

- Γραφεία επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα, στόχος των προτάσεων είναι το Ελληνικό να γίνει διεθνές οικονομικό κέντρο.

Τέτοιο κέντρο στην περιοχή της Μεσογείου θα μπορούσε να γίνει στο Τελ Αβίβ ή στο Λίβανο αλλά το Ελληνικό συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις που δεν έχουν οι πόλεις αυτές, τόνισε ο κ. Αθεμπίγιο.

Η πρόταση του Ισπανού αρχιτέκτονα δίνει επίσης ιδιαίτερο βάρος στην εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια ενώ προβλέπει και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε πολλές από τις ταράτσες των κτηρίων, όπως και την κατασκευή θερμοκηπίου.

Ο υπουργός Επικρατείας και Επενδύσεων Χάρης Παμπούκης ανέφερε ότι με βάση την πρόταση Ισπανού αρχιτέκτονα αλλά και άλλες προτάσεις που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς για το Ελληνικό, θα διαμορφωθεί η τελική κυβερνητική πρόταση για την αξιοποίηση της έκτασης και θα ακολουθήσει πολύ σύντομα (το αργότερο ως το τέλος του καλοκαιριού) πρόσκληση για εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος από επενδυτές.

Ο κ. Παμπούκης δήλωσε αισιόδοξος ότι μεταξύ των υποψήφιων επενδυτών θα περιλαμβάνεται το Κατάρ, που έχει ήδη δηλώσει επισήμως το ενδιαφέρον του.

Η πρόταση παρουσιάστηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της «Ελληνικό ΑΕ», της εταιρείας που έχει συσταθεί για τη διαχείριση και αξιοποίηση της έκτασηςtanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: