Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Ολι Ρεν: Χρεοκοπία της Ελλάδας χωρίς στήριξη

Βρυξέλλες, Βαγγέλης Δεμίρης

http://content-mcdn.feed.gr/filesystem/images/20110607/engine/assets_LARGE_t_942_41284818_type11585.jpg«Οσο περισσότερες αποκρατικοποιήσεις πραγματοποιηθούν τόσο λιγότερες θα είναι οι θυσίες που θα απαιτηθούν από τα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού», δήλωσε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ
Χωρίς στήριξη η Ελλάδα θα βρεθεί και πάλι αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία, υποστήριξε ο Ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν ενώ παράλληλα ανέφερε ότι εξετάζεται η λύση του ευρω-ομόλογου. Την ίδια ώρα αισιόδοξος για την επίτευξη συνολικής λύσης σχετικά με τη στήριξη της Ελλάδας, μέσα στον Ιούνιο, εμφανίστηκε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.Σε συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν ετέθη ποτέ θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, καθώς, όπως είπε, «κάτι τέτοιο θα ήταν το απόλυτο αδιέξοδο και έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού που αξίζει περισσότερα από την απαξίωση που καλλιεργούν ορισμένοι αδικαιολόγητα».
http://content-mcdn.feed.gr/filesystem/images/20110523/engine/assets_LARGE_t_420_53499742_type11104.jpg
Αναδιάρθρωση
Ο πρόεδρος του Eurogroup επανέλαβε επίσης ότι δεν τίθεται θέμα συνολικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τα πρόσθετα μέτρα που θα λάβουν οι ελληνικές αρχές η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2011.«Οσο περισσότερες αποκρατικοποιήσεις πραγματοποιηθούν, τόσο λιγότερες θα είναι οι θυσίες που θα απαιτηθούν από τα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού», δήλωσε ο Ζ. Γιούνκερ, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δημιουργία ανεξάρτητου φορέα. Τάχθηκε ακόμη υπέρ της συμπληρωματικής χρηματοδοτικής βοήθειας με την εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup επανήλθε και στην ανάγκη να υπάρξει διακομματική συναίνεση, υπογραμμίζοντας ότι αναμένει από την Ελλάδα ν' ακολουθήσει την ίδια προσέγγιση με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, όπου οι πολιτικοί ιθύνοντες επέδειξαν «ευρωπαϊκή και εθνική στάση». «Δεν λέμε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να συμφωνεί σε όλα τα σημεία, αλλά είναι απαραίτητο να υπάρχει δέσμευση στους βασικούς στόχους», διεμήνυσε ο Ζ. Γιούνκερ, ο οποίος σημείωσε ότι «είναι σημαντικό για την εικόνα της χώρας να αποδεικνύει ότι γνωρίζει προς τα πού οδεύει». Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται θα τονώσουν την ανάπτυξη.

Ολι Ρεν
Εξάλλου, ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν τόνισε, ενώπιον της ίδιας επιτροπής, ότι ο Ιούνιος είναι κρίσιμος για τις «δύσκολες και γενναίες» αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν για την ελληνική οικονομία και υπογράμμισε ότι χωρίς στήριξη η Ελλάδα θα βρεθεί και πάλι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο χρεοκοπίας. Ο κοινοτικός επίτροπος, αφού επανέλαβε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους δεν βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων, αποκάλυψε ότι επεξεργάζεται μια λύση στο πρότυπο της λεγόμενης «πρωτοβουλίας της Βιέννης», που ως γνωστόν αφορά ουσιαστικά σε εθελούσια ανταλλαγή ομολόγων τα οποία λήγουν τα επόμενα χρόνια με νέα ομόλογα. Σύμφωνα με τον Ολι Ρεν, εξετάζεται η αναμόρφωση του ελληνικού χρέους με τρόπο όμως που δεν θα προκαλέσει πιστωτικό γεγονός, και το οποίο θα ενεργοποιούσε τα ασφάλιστρα κινδύνου.

Φοροδιαφυγή
Ο Φινλανδός επίτροπος αναφέρθηκε και στις βασικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, όπως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τα μειωμένα φορολογικά έσοδα και η αποφασιστική προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα πρέπει να τρέξουν αποτελεσματικά και γρήγορα κυρίως στην Υγεία, την αγορά εργασίας, τις μεταφορές και την ενέργεια.

Ο Ολι Ρεν σημείωσε παράλληλα ότι τα κλειστά επαγγέλματα στη χώρα μας αποτελούν «σοβαρό εμπόδιο για την ανάπτυξη». Τέλος, τόνισε ότι στην Ελλάδα εξακολουθεί να υπάρχει «χάσμα αξιοπιστίας» που καθιστά δύσκολες τις συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε μια προσπάθεια να πειστούν οι πιστωτές στην Ευρωζώνη για την ανάγκη ενίσχυσης της χώρας μας.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: