Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Ξεπούλημα όσο-όσο στον ΟΤΕ!

Πέρσι η μετοχή ήταν 60% ψηλότερα…


http://img.protothema.gr/22BC60BE55954225168D19A2BD65FD65.jpg

Σοβαρά ερωτήματα οικονομικής και ηθικής τάξης εγείρει η απόφαση πώλησης του 10% των μετοχών του ΟΤΕ κοντά στην τιμή των 6,40 ευρώ ( χρηματιστηριακή ), μ ένα τίμημα περί τα 400 εκατ. ευρώ.

Από πλευράς αποτιμήσεων και τιμήματος τα ερωτήματα για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ειδικά για τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου είναι αμείλικτα, ιδιαίτερα, αν συνυπολογιστούν τα εξής :

** Το 2009 η κυβέρνηση Καραμανλή πώλησε το 30% των μετοχών του ΟΤΕ έναντι 4 δισ.. ευρώ όταν η χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίηση ήταν 5 δισ. ευρώ.

** Η θυγατρική Cosmote εξαγόρασε την Γερμανός έναντι 1,2 δισ. ευρώ

** Ο χρυσός Οδηγός πωλήθηκε έναντι 300 εκατ. ευρώ

** Η Wind πωλήθηκε έναντι 2 δισ. ευρώ.

** Διεθνώς οι καλές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες πωλούνται 4-5 φορές πάνω από τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA).

Γιατί όχι πέρσι;
Σήμερα ( και όχι πέρυσι, τέτοια εποχή, όταν η χρηματιστηριακή τιμή ήταν 10,20 ευρώ ) η κυβέρνηση ενεργοποίησε το δικαίωμα ( option ) πώλησης των μετοχών του ΟΤΕ με την χρηματιστηριακή τιμή είναι περίπου 6,40 ευρώ.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, με την δικαιολογία ότι το κλίμα είναι κακό πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος χωρίς καμία πράξη, κι η Ελλάδα έφθασε στο κατώφλι νέας χρεοκοπίας. Μάλιστα, οι περισσότεροι επισημαίνουν ότι αν είχε γίνει μια ιδιωτικοποίηση το κλίμα θα ήταν πολύ διαφορετικό.

Προς επίρρωση των λεγομένων τους θυμίζουν ότι το 2010 τα spread άρχισαν να εκτινάσσονται όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε 3ετες πρόγραμμα και όχι 4ετες. Οι αγορές δεν πίστεψαν ότι θα προχωρήσει, και εκ του αποτελέσματος δικαιώθηκαν.

Η σημερινή πώληση
Η παλαιά συμφωνία μετόχων όριζε ότι η τιμή του 10% θα έβγαινε με βάση την μέση τιμή των 20 τελευταίων ημερών συν ένα premium 15%. Ήτοι η κυβέρνηση πωλεί το 10% έναντι 400 εκατ. ευρώ με μια χρηματιστηριακή αξία 3,38 δισ. ευρώ.

Συνεπώς, γιατί η κυβέρνηση προτίμησε να πωλήσει το 10% φέτος και όχι το 2010 όταν η τιμή της μετοχής ήταν 10,20 ευρώ, δηλαδή 60% υψηλότερη; Περαιτέρω για ποιο λόγο η κυβέρνηση πωλεί το 10% έναντι 400 εκατ. ευρώ, δηλαδή μόλις όσο ήταν τα EBIDTA του α΄τριμήνου του ΟΤΕ (393 εκατ. ευρώ ); Πρόκειται για αποτίμηση η οποία δεν έχει κανένα διεθνές προηγούμενο!
Γ. Παπανδρέου : Απιστία
Το θέμα ηθικής τάξης για την κυβέρνηση προκύπτει από την παλιά ερώτηση που το ΠΑΣΟΚ είχε καταθέσει. Ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Παπανδρέου είχε καταθέσει ερώτηση κατά την πώληση του ΟΤΕ αναφέροντας τα εξής : «Εφόσον προχωρείτε σε αυτόν τον δρόμο θα βρείτε την πρόταση μας για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για απιστία ώστε να ριχτεί άπλετο φως. Να περιορίσετε την εθνική ζημιά. Ως παράταξη ευθύνης κινούμαστε διότι πληγώνετε την Ελλάδα κ. Καραμανλή, μικραίνετε την Ελλάδα»

Δεν υπάρχουν σχόλια: