Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Υποχωρήσεις και υιοθέτηση προτάσεων ΝΔ Πάγωμα αντικειμενικών αξιών και άρση «πόθεν έσχες» για αγορά κατοικίας μελετά η κυβέρνηση

(Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Το πάγωμα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων για το 2011, καθώς και την κατάργηση του πόθεν έσχες για την αγορά κατοικίας, ακόμη και δευτερεύουσας ή εξοχικής, μελετά η κυβέρνηση όπως άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στους βουλευτές του ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο ενημέρωσης για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής 2011-2015.Σχέδιο που θα επανεξετασθεί είναι και αυτό που αφορά τη σημαντική μείωση του αφορολόγητου ορίου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γ.Παπακωνσταντίνου στο χθεσινό άτυπο υπουργικό Συμβούλιο, κράτησε ανοιχτό το θέμα, ζητώντας από τους συναδέλφους του συγκεκριμένες προτάσεις που να έχουν ισοδύναμο αποτέλεσμα, ενώ υπενθύμισε ότι η τελική ρύθμιση πρέπει να συμφωνηθεί με την «τρόικα».

Το εναλλακτικό σενάριο που εξετάζει το υπουργείο αφορά την θέσπιση έκτακτης εισφοράς σε εισοδήματα πάνω από 60.000 ευρώ.

Παράλληλα θα οριστικοποιηθεί και ο τρόπος εφαρμογής της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, μέτρο το οποίο εξετάζεται να συνοδεύεται και από τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης ανάλογα με εισοδηματικά κριτήρια.

Ενδεικτική, άλλωστε, είναι και η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ.Πεταλωτή, ο οποίος αναφερόμενος στα φορολογικά μέτρα που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο σχέδιο και οι πρόσθετες παρεμβάσεις για το 2011 είπε: «εφόσον μπορούμε να βρούμε λύσεις με ισοδύναμα αποτελέσματα, μπορούμε να δεχτούμε, να υιοθετήσουμε και να ενσωματώσουμε προτάσεις που δεν θα μας βγάλουν από τους στόχους μας».

Οι «υποχωρήσεις» αυτές της κυβέρνησης, γίνονται καταρχάς στο πλαίσιο επίτευξης συναίνεσης και αποκατάστασης της ηρεμίας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, που επιτίθεται στον Γ.Παπακωνσταντίνου μεταξύ άλλων και για κοινωνικά άδικα μέτρα.

Ακόμη, το γεγονός ότι τα παραπάνω αποτελούν και προτάσεις της ΝΔ δείχνουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τη συναίνεση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Σε κάθε περίπτωση το τοπίο θα ξεκαθαρίσει αύριο, Τετάρτη, οπότε αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την οικονομία, ώστε να παρουσιαστούν και στο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης.

Ενίσχυση της αγοράς ακινήτων

Να επεκταθεί το μέτρο της κατάργησης του «πόθεν έσχες» στην αγορά της Α΄κατοικίας για διάστημα πέραν των δύο ετών που έχει ήδη θεσμοθετηθεί, εξετάζει η κυβέρνηση.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το Βήμα, η κατάργηση του «πόθεν έσχες» αναμένεται να επεκταθεί εκτός από την πρώτη κατοικία και στη δευτερεύουσα ή εξοχική με σκοπό να κινηθεί η κτηματαγορά, να επανακάμψει η οικοδομή και να εισρεύσουν έσοδα στα Δημόσια ταμεία, τόσο από εισπράξεις ΦΠΑ όσο και από φόρο εισοδήματος και μεταβίβασης ακινήτων.

Επίσης η κυβέρνηση μελετά το πάγωμα των αντικειμενικών αξιών. Ως γνωστόν, η αύξηση τους επηρεάζει σειρά φόρων που έχουν άμεση επίπτωση στην τσέπη των νοικοκυριών.

Για παράδειγμα, οι τιμές ζώνης της εφορίας λαμβάνονται υπόψη τόσο για τον υπολογισμό του φόρου μεταβίβασης ακινήτων όσο και για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, το φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων, τον υπολογισμό των τεκμηρίων διαβίωσης και μία σειρά άλλων φόρων και τελών.

Το «πάγωμα» των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων για το 2011 και ενδεχομένως και για το 2012 σε συνδυασμό με την κατάργηση του «πόθεν έσχες» εκτιμούν παράγοντες της κτηματαγοράς ότι θα βελτιώσει όχι μόνο την εικόνα του νευραλγικού αυτού κλάδου, αλλά γενικότερα την ελληνική οικονομία.

Αλλαγές στο μεσοπρόθεσμο

Ο υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε μιλώντας στη μαραθώνια συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Δευτέρα ότι έπεισε την τρόικα να αποδεχθεί το κείμενο του μεσοπρόθεσμου σχεδίου, όπως αυτό θα προκύψει ύστερα από τις συζητήσεις που θα έχει η κυβέρνηση με τους φορείς και τα κόμματα, με τα οποία θα ζητηθεί πιθανότατα, να υπάρξει συζήτηση και συμφωνία.

Ακόμη, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να ενσωματώσει δύο προτάσεις της ΝΔ, και συγκεκριμένα αυτές που αφορούν στην «εργασιακή εφεδρεία», και στην παροχή κινήτρων για την επανεισαγωγή κεφαλαίων, την οποία προτίθεται να συνδυάσει με την αγορά, με τα κεφάλαια αυτά, ελληνικών ομολόγων.

Επιπλέον, όπως προέκυψε από τη συζήτηση στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, τον Σεπτέμβριο θα κατατεθεί νέο φορολογικό νομοσχέδιο, για το 2012, που θα προβλέπει απλοποίηση της φορολογικής κλίμακας, μείωση των φορολογικών συντελεστών, μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και μείωση του ΦΠΑ, ο οποίος, ωστόσο, στην εστίαση θα ανέβει στο 23%.

Επίπεδο στο οποίο, όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, δεν είναι στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου να ανέβουν τα τρόφιμα.

Πληροφορίες από τους βουλευτές - μέλη του ΚΤΕ, αναφέρουν ότι αναζητείται ο συγκερασμός των απόψεων που τέθηκαν υπόψη του οικονομικού επιτελείου.

Μεταξύ άλλων, είναι η αυστηροποίηση των τεκμηρίων διαβίωσης, η αναμόρφωση του μέτρου των αποδείξεων, αλλά και η επιβολή έκτακτης εισφοράς για όλα τα εισοδήματα άνω ενός ορίου (το τελευταίο μέτρο αναμένεται να είναι ισοδύναμο των εσόδων από μια μείωση του αφορολογήτου ορίου των 12.000 ευρώ).

Στο σκέλος του ΦΠΑ, θεωρείται βέβαιη η μετάταξη από το φθινόπωρο των υπηρεσιών εστίασης από τον συντελεστή 13% στον συντελεστή 23%.

Κυβερνητικοί βουλευτές θεωρούν σχεδόν δεδομένη την προώθηση νέου φορολογικού νομοσχεδίου, με ισχύ από τον Ιανουάριο 2012, το οποίο, μεταξύ των άλλων, θα προβλέπει τη μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες ευρείας κατανάλωσης, καθώς και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις.

Στο σκέλος των δαπανών, ζητείται η διεύρυνση του κανόνα της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις στο Δημόσιο, σε μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις. Έτσι, εκτιμάται, ότι θα επιτευχθεί η μείωση κατά 150.000 του αριθμού των αμειβομένων από το Δημόσιο, χωρίς απολύσεις, αλλά με εθελούσιες αποχωρήσεις, μερική απασχόληση, προσωρινή απασχόληση, μετατάξεις μέσω ΑΣΕΠ και εργασιακή εφεδρεία πριν από τη μετάταξη.

Επίσης, οι εν λόγω βουλευτές θεωρούν δεδομένη τη μείωση μεγάλου αριθμού επιδομάτων, τη ριζική μείωση στις επιτροπές, τη μείωση των υπερωριών και την εναρμόνιση του μισθολογίου του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα. Ενώ, μείωση αναμένεται και στο ύψος των επικουρικών συντάξεων.

Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2011-2015 θα κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας και η ψήφιση του εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να γίνει πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Ιουνίου.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: