Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Η κυβέρνηση έχει τη δεδηλωμένη...


Συμφωνία - Βούρκωσε ο Τσίπρας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: Αν δεν υπάρχει δεδηλωμένη, δεν συνεχίζουμε
...διευκρινίζει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργος Σωτηρέλης...
Οι διαφοροποιήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την ψηφοφορία για την παροχή εξουσιοδότησης στη διαπραγματευτική ομάδα, άνοιξε τη συζήτηση για το θέμα της δεδηλωμένης.

«Νομικά η κυβέρνηση έχει...

τη δεδηλωμένη παρά τη διαφοροποίηση των 17 βουλευτών» διευκρίνισε σήμερα στο MEGA, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργος Σωτηρέλης. «Πολιτικά είναι θέμα του πρωθυπουργού» τόνισε. 

«Ο κ. Τσίπρας μπορεί να ζητήσει την παραίτηση των δυο υπουργών που διαφοροποιήθηκαν (σ.σ Λαφαζάνης, Στρατούλης), αλλά με την πρόεδρο της βουλής τα πράγματα είναι διαφορετικά, γιατί δεν μπορεί να την εξαναγκάσει σε παραίτηση και μόνο με πρόταση μομφής μπορεί να χάσει την θέση της» σχολίασε ο κ. Σωτηρέλης.


«Όταν υπουργοί διαφοροποιούνται και μάλιστα με ψήφο, προφανώς δημιουργείται εξαιρετικά προβληματική κατάσταση, από την οποία δεν εξαιρείται ούτε η πρόεδρος της Βουλής αν και έχει διαφορετικό θεσμικό ρόλο» αναγνώριζαν από την πλευρά τους κυβερνητικοί κύκλοι. 



Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εκλογών, ο κ. Σωτηρέλης τόνισε ότι σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός επιλέξει αυτή τη διέξοδο, δεν μπορεί να ζητήσει τη λεγόμενη "κυβερνητική διάλυση", διότι δεν έχει περάσει ένα έτος από τις εκλογές. Ο μόνος τρόπος είναι να παραιτηθεί. Σε αυτή την περίπτωση δεν πάμε σε διερευνητικές εντολές, αλλά πάμε κατευθείαν στη διαβούλευση του Προέδρου με τους αρχηγούς των κομμάτων και αν διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει τέτοια προοπτική, τότε πάμε σε εκλογές εντός 30 ημερών. Αυτό σημαίνει το νωρίτερο σε 3 εβδομάδες και το αργότερο σε 30 μέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: