Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

ΠΟΙΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ


Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση αισθάνεται έτοιμη να σταθεί δίπλα στα προβλήματα του πολίτη και ιδιαίτερα στο θέμα της ανεργίας μέσα από ολοκληρωμένες λύσεις θέλησε να δώσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επισκέφθηκε χθες τα γραφεία του ΟΑΕΔ στο Περιστέρι...

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, ανακοίνωνε ότι άρχισαν ήδη να «τρέχουν» τέσσερα νέα επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ για την ενίσχυση 119.000 ανέργων, συνολικού προϋπολογισμού 816 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε αυτή την εποχή οικονομικής κρίσης κάνουμε ένα μεγάλο βήμα στον χώρο την ανεργίας με την επιδότηση της εργασίας και των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και με προγράμματα για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα σε νέους τομείς, όπως αυτός της πράσινης ανάπτυξης, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ειδικότερα, τα προγράμματα που θέτει σε ισχύ το υπουργείο Εργασίας είναι:

* Ειδικό τετραετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης 40.000 ανέργων με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών. Το πρόγραμμα θα κοστίσει 500 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που θα καλυφθεί από τον αλληλόχρεο λογαριασμό ΙΚΑ και ΟΑΕΔ.

Το ποσό επιχορήγησης υπολογίζεται σε ποσοστό επί των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) για ακαθάριστες αποδοχές μέχρι του ύψους του κατώτατου βασικού μισθού. Το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται:

Για την πλειονότητα των ανέργων στο 100% για το πρώτο έτος, στο 75% για το δεύτερο έτος, στο 50% για το τρίτο έτος και στο 25% για το τέταρτο.

Για «ειδικές» ομάδες ανέργων στο 100% για τα δύο πρώτα έτη και στο 50% για τα δύο υπόλοιπα. Αυτό αφορά α) νέους έως 30 ετών, β) ανέργους, που χρειάζονται μέχρι 1.500 ημέρες ασφάλισης ή έως 5 έτη για την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας για τη θεμελίωση της κατώτατης σύνταξης γήρατος του ΙΚΑ, γ) γυναίκες μακροχρόνια άνεργες άνω των 45 ετών και δ)άνεργες γυναίκες, άνω των 50 ετών, πολύτεκνους και τρίτεκνους, καθώς και αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών.

* Ειδικό διετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 25.000 ανέργων. Για την πλειονότητα των ανέργων η επιδότηση είναι 80% για τα πρώτο έτος και 60% για το δεύτερο έτος.

Για νέους έως 30 ετών και τις υπόλοιπες ειδικές ομάδες (που αναφέρθηκαν στο προηγούμενο πρόγραμμα) τα ποσοστά επιχορήγησης είναι 80% για τη διετία.

Και στα δύο αυτά προγράμματα δίνεται προτεραιότητα σε μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 άτομα και στους τομείς της πράσινης οικονομίας, ενώ δεν υπάγονται στα προγράμματα δραστηριότητες όπως είναι νυχτερινά κέντρα, εταιρείες προσωρινής απασχόλησης, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης.

Για να μπουν στο πρόγραμμα οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να έχουν μειώσει το προσωπικό τους λόγω απόλυσης τους τελευταίους 6 μήνες, ενώ επιβάλλεται ένα πρόσθετο έτος υποχρεωτικής απασχόλησης.

* Πρόγραμμα επιχορήγησης 4.000 νέων ελεύθερων επαγγελματιών. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε γυναίκες από 22 έως 64 ετών και έχει προϋπολογισμό 96 εκατομμύρια ευρώ.

Η διάρκεια της επιχορήγησης είναι 36 μήνες και το ποσό διαμορφώνεται στα 24.000 ευρώ. Προτεραιότητα θα δοθεί στις γυναίκες με δικαίωμα επιδότησης ανεργίας που θα αναπτύξουν δραστηριότητα σε καινοτόμους κλάδους και ιδιαίτερα της πράσινης οικονομίας. Ακόμη:

* Ειδικό πρόγραμμα διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την επαναπρόσληψη 50.000 ανέργων σε εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Ο προϋπολογισμός είναι 50 εκατομμύρια ευρώ και το κόστος θα καλυφθεί από τον αλληλόχρεο λογαριασμό ΙΚΑ-ΟΑΕΔ.

Το ποσό επιχορήγησης αφορά το 100% των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) για ακαθάριστες αποδοχές μέχρι του 30πλάσιου του κατώτατου βασικού ημερομισθίου. Η επιχορήγηση δίνεται για δύο μήνες που επιλέγουν οι επιχειρήσεις στο διάστημα Απριλίου - Οκτωβρίου (εκτός από το διάστημα Ιουνίου - Σεπτεμβρίου).

Αναγκαία προϋπόθεση είναι οι επιχειρήσεις να απασχολούν συνολικά τον ίδιο ή μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού σε σχέση με το 2009.
/fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: