Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Η ασάφεια για το «δίχτυ ασφαλείας» ΕΕ-ΔΝΤ διατηρεί υψηλά τα spreads

Ανησυχία για το κόστος δανεισμού

Παρά τις προσεκτικές διατυπώσεις, ΔΝΤ και ΕΚΤ διαφωνούν για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στο σχέδιο στήριξης
Αθήνα
Τελευταία ενημέρωση 14:35



Οι «γκρίζες ζώνες» γύρω από το «δίχτυ ασφαλείας» ΕΕ-ΔΝΤ διατηρούν σε υψηλά επίπεδα το κόστος κρατικού δανεισμού, εντείνοντας τις ανησυχίες για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ενώ οι δανειακές ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου θα εξακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια να είναι πολύ μεγάλες.

Τη Μ.Τετάρτη, η διαφορά απόδοσης (επιτοκίου) του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο σκαρφάλωσε μέχρι τις 349 μονάδες βάσης, από 333 τη Μ.Τρίτη.

Τα επιτόκια κινήθηκαν ανοδικά σε όλες τις διάρκειες, με τα spreads στους 2ετείς και 3ετείς τίτλους να ξεπερνούν τις 400 μονάδες και στους 5ετείς και 7ετείς τις 350.

Σημειώνεται ότι το επιτόκιο του νέους 7ετούς ομολόγου, που εκδόθηκε τη Μ.Δευτέρα, ανήλθε στο 6,44% από 6% στις 29 Μαρτίου.

Σήμερα, Μ.Πέμπτη, το spread στην 10ετία ανήλθε μέχρι τις 352 μονάδες. Στις 14:30, διαμορφωνόταν στις 343 μονάδες.

Ουσιαστικά, αυτό που παρατηρείται στα ελληνικά ομόλογα τις τελευταίες ημέρες είναι η αύξηση των επιτοκίων στα επίπεδα προς της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, όπου αποφασίστηκε ο μηχανισμός στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ.

Απ' αυτή την άποψη, δεν προκαλεί εντύπωση η δήλωση του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Π.Χριστοδούλου, στο δίκτυο CΝΒC, τη Μ.Τρίτη, ότι η συζήτηση για τον μηχανισμό βοήθειας έχει κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

«Αν δεν υπήρχε η συζήτηση για το ΔΝΤ και τα πακέτα στήριξης», είπε, «θα είχαμε την ησυχία μας και θα ήμασταν σε θέση να προχωρήσουμε σε εκδόσεις και να έχουμε μια εύρυθμη λειτουργία της αγοράς».

Ο ρόλος του ΔΝΤ στο επίκεντρο

Σήμερα, Μ.Πέμπτη, θα γίνει σύσκεψη στα κεντρικά γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, όπου το εκτελεστικό συμβούλιο του διεθνούς οργανισμού θα ενημερωθεί για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Την ίδια ώρα, παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, φουντώνουν τα σενάρια περί προσφυγής, «αργά ή γρήγορα», στο ΔΝΤ.

Όμως, στις αγορές και όχι μόνο, υπάρχει σύγχυση σχετικά με το ρόλο που θα κληθεί να παίξει το ΔΝΤ, σε περίπτωση που η Ελλάδα ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν ξεκαθάρισε ότι «εάν υπάρξει κάποιο πρόγραμμα, θα είναι πρόγραμμα του ΔΝΤ, αποφασισμένο από το ΔΝΤ, όπως συμβαίνει με όλες τις χώρες. Το ΔΝΤ θα καθορίσει τους όρους, όπως κάνουμε με κάθε χώρα».

Κομισιόν και ΕΚΤ διαφωνούν κάθετα με αυτή τη θέση, καθώς θέλουν να έχουν το πάνω χέρι στο «δίχτυ ασφαλείας». Η κατάσταση περιπλέκεται από τη δογματική εμμονή της κυβέρνησης Μέρκελ στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Ταμείου.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ είναι αναπόφευκτη μέσα στο επόμενο διάστημα.

Οι αναλυτές της Royal Bank of Scotland προβλέπουν ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει, «μέσα στους επόμενους μήνες» την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Αυτό θα οδηγήσει σε ραγδαία μείωση των επιτοκίων κρατικού δανεισμού, τονίζουν.

Από την πλευρά του ο στρατηγικός αναλυτής της αγοράς πιστώσεων, της Evolution Securities, μιλώντας στο Bloomberg, εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να απευθυνθεί στο ΔΝΤ, καθώς δεν μπορεί να συνεχίζει να δανείζεται με επιτόκια 6%.

Ο Γκάρι Τζένκινς προέβλεψε ότι το επιτόκιο με το οποίο θα δανειστεί η Ελλάδα από το ΔΝΤ, αν χρειαστεί, θα είναι της τάξεως του 3,5% για ένα ποσό κοντά στα 20 δισ. δολάρια.

Pimco: Αναποτελεσματική η στήριξη

Η PIMCO, το μεγαλύτερο επενδυτικό fund ομολόγων στον κόσμο, θεωρεί ότι το ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα είναι αναποτελεσματικό στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας, σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος της εταιρίας.

Ο επικεφαλής του διεθνούς χαρτοφυλακίου της Pacific Investment Management Co, Σκοτ Μέιδερ, σε δηλώσεις του τη Μ.Πέμπτη, είπε ακόμα ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν ανακοίνωσαν το ύψος της οικονομικής στήριξης που θα διαθέσουν στην Ελλάδα, προκαλώντας περαιτέρω σύγχυση στην αγορά.

Η εταιρία του έδωσε αξιολόγηση «underweight» για τα 10ετή πανευρωπαϊκά, βρετανικά και αμερικανικά κρατικά ομόλογα. «Θα χρειαστούν θαύματα τους επόμενους έξι μήνες προκειμένου να διατηρηθεί η οικονομική ανάπτυξη στον αναπτυγμένο κόσμο», τόνισε.

Newsroom ΔΟΛ



Δεν υπάρχουν σχόλια: