Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

ΟΥΡΛΙΑΧΤΑ, ΑΙΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΙΧΙΛΑ...


Ρεπορτάζ : Σπύρος Κουντούρης

Σε πραγματικό πεδίο μάχης μετατράπηκε η περιοχή γύρω από το αστυνομικό τμήμα της Αγίας Παρασκευής, τη στιγμή της δολοφονικής επίθεσης των αγνώστων τρομοκρατών εναντίον των αστυνομικών. Φωνές, ουρλιαχτά τραυματιών, εκκλήσεις για βοήθεια και σειρήνες ασθενοφόρων συνέθεταν το σκηνικό αμέσως μετά την αποχώρηση των τρομοκρατών. Η οδός Πεντέλης, στο σημείο της κοντά στο Τμήμα, ήταν «σπαρμένη» από τους κάλυκες των δύο πολεμικών όπλων με τα οποία οι δράστες έβαλαν κατά των αστυνομικών. Οπως είπαν...
κάτοικοι της περιοχής, οι φωνές των αιμόφυρτων τραυματιών αστυνομικών να καλούν σε βοήθεια έφερε στο μυαλό τους σκηνές σαν αυτές που βλέπουμε έπειτα από μάχες στη Μέση Ανατολή. «Πώς μπορεί κανείς να ξεχάσει ένα κορίτσι πλημμυρισμένο στα αίματα να βαριανασαίνει επάνω σε μία καρέκλα και γύρω γύρω άλλοι συνάδελφοί της να ουρλιάζουν και να καλούν και αυτοί σε βοήθεια;...» είπαν.
Μετά τον φόβο και το αρχικό μούδιασμα της επίθεσης, οι αστυνομικοί που στάθηκαν τυχεροί και γλίτωσαν από τις σφαίρες έσπευσαν να βοηθήσουν τους τραυματίες.
Αμέσως ο προθάλαμος του αστυνομικού τμήματος μετατράπηκε σε χώρο παροχής πρώτων βοηθειών.
Ολοι, πολίτες και αστυνομικοί, έτρεξαν κοντά στους τραυματίες και άρχισαν να τους παρέχουν τις πρώτες βοήθειες. Μεταξύ αυτών ήταν και γιατρός που μένει σε πολύ κοντινή απόσταση από το Τμήμα. Η βοήθειά του ήταν πολύτιμη τόσο στην αντιμετώπιση των σοβαρών τραυμάτων των θυμάτων όσο και στη διάγνωση που έκανε για τη διακομιδή τους στα νοσοκομεία.
Οπως είπε, πρώτα πρόσφερε βοήθεια στην αστυνομικό που είχε τραυματιστεί βαρύτερα.
«Καθόταν στην καρέκλα δίπλα στο κουβούκλιο της σκοπιάς και ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση. Εφερε τραύματα στο στήθος. Την κρατούσε ένας συνάδελφός της και προσπαθούσε να της δώσει κουράγιο», ανέφερε ο γιατρός.
Εν συνεχεία πήγε στο εσωτερικό του Τμήματος, όπου πρόσφερε τις πρώτες βοήθειες στον αστυνομικό που είχε δεχτεί τη σφαίρα στην κοιλιά.
«Ο τραυματίας αυτός ήταν σε καλύτερη κατάσταση από τη συνάδελφό του. Μέσα στο Τμήμα υπήρχε άλλος ένας τραυματίας, ο οποίος είχε δεχτεί σφαίρα στο γόνατο», ανέφερε ο γιατρός.
Μετά τις πρώτες βοήθειες, ο γιατρός συντόνισε, με βάση την κρισιμότητα της κατάστασης των τραυματιών, τα ασθενοφόρα για τη διακομιδή τους στα νοσοκομεία.
«Πραγματικό σκηνικό μάχης, με πυροβολισμούς, τραυματίες, φωνές και αίματα», περιέγραψε ο Δημήτρης Παναρίτης, το σπίτι του οποίου βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το αστυνομικό τμήμα.
Ο ίδιος και η οικογένειά του δοξάζουν τον Θεό που στάθηκαν τυχεροί, διότι, εάν μία από τις σφαίρες που καρφώθηκαν στην άκρη του τοίχου του Τμήματος πήγαινε λίγα εκατοστά πιο δεξιά, θα χτυπούσε στο παράθυρο της κουζίνας τους. «Η ώρα εκείνη είναι συνήθως αυτή που τρώμε. Φαντασθείτε να ήμασταν στην κουζίνα και οι σφαίρα ή οι σφαίρες να περνούσαν στο σπίτι μας...» είπε.
Ο Δημήτρης Παναρίτης ήταν από τους πρώτους πολίτες που πετάχτηκαν από το διαμέρισμά τους μόλις άκουσαν τους πυροβολισμούς.
«Οι πυροβολισμοί έπεφταν βροχή. Ηταν φοβερό αυτό που ακούγαμε. Ενα συνεχές κροτάλισμα. Πάρα πολλοί πυροβολισμοί που σου προκαλούσαν τρόμο.
Μόλις σταμάτησαν, ακούσαμε και μία εκκωφαντική έκρηξη. Μετά πετάχτηκε ο κουνιάδος μου έξω και έτρεξε προς τους αστυνομικούς. Ηταν πεσμένοι κάτω, μέσα στα αίματα και φώναζαν για βοήθεια. Πρόσφερε, μαζί με τους άλλους αστυνομικούς και έναν που είχε τραυματιστεί ελαφρά, τις πρώτες βοήθειες σε αυτούς που έφεραν σοβαρά τραύματα και τους έβαλαν στα ασθενοφόρα. Φοβερές σκηνές...» είπε ο κ. Παναρίτης, περιγράφοντας το σκηνικό της δολοφονικής επίθεσης. Οι ήχοι από τα πολεμικά όπλα προκαλούσαν ανατριχίλα.
«Ακουγες μπαμ, μπαμ, μπαμ με σταθερό ρυθμό και μόλις οι πυροβολισμοί σταμάτησαν, ακούστηκε ένας δυνατός κρότος. Ηταν τόσο δυνατός που κουνήθηκαν οι καρέκλες στο μπαλκόνι του διαμερίσματός μου...» είπε η Γιάννα Σεφέρη.
Η ίδια είπε πως, μετά την επίθεση, οι δράστες διέφυγαν διασχίζοντας αντίθετα την οδό Κύθνου, η οποία είναι μονόδρομος. «Αφησαν τις μοτοσικλέτες τους στη διασταύρωση της οδού Πεντέλης με την Κύθνου και, αφού κατέβηκαν κάτω και πυροβόλησαν εναντίον του Τμήματος, ανέβηκαν και πάλι σε αυτές και έφυγαν αντίθετα. Μετά τους πυροβολισμούς, δημιουργήθηκε πανικός. Ασθενοφόρα, σειρήνες, θόρυβοι από μηχανές... Εφιαλτικό το σκηνικό που ζήσαμε...» ανέφερε η κ. Σεφέρη.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: