Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Φεύγουν οι γραπτές εξηγήσεις Παπακωνσταντίνου για Αλμούνια


του Κωστή Πλάντζου

Μέχρι την Παρασκευή το αργότερο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα αποστείλει στον Χ. Αλμούνια επιστολή με την οποία θα εξηγεί (και γραπτώς, όπως είναι υποχρέωση της χώρας μας) πώς το δημόσιο έλλειμμα εκτινάχθηκε σε 12,5% του ΑΕΠ, παρά τα μέτρα τα δεσμεύτηκε προ εξαμήνου η προηγούμενη Κυβέρνηση να λάβει.

Το «ραπόρτο» που θα στείλει ο υπουργός Οικονομικών στις Βρυξέλλες αποτελεί συμβατική υποχρέωση της χώρας μας, που τελεί εδώ και ένα εξάμηνο υπό κοινοτική επιτήρηση.

Σε αυτήν την επιστολή ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα τονίζει ότι το "πακέτο" των εισπρακτικών μέτρων ύψους περίπου 2 δισ ευρώ που ανακοίνωσε η προηγούμενη Κυβέρνηση τον Ιούνιο, ακόμα κι αν εφαρμοζόταν, δεν θα ήταν αρκετό για να εμποδίσει τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, που επιταχύνθηκε λόγω της εντυπωσιακής αύξησης των δημόσιων δαπανών.

Θα απαριθμώνται επίσης ένα προς ένα όλα τα μέτρα που «τρέχουν» από την αρχή του έτους, με αναφορά στα προσδοκώμενα έσοδα και τα έως τώρα αποτελέσματα. Ειδικότερα ο υπουργός Οικονομικών θα αναφέρει ότι:

  • Η αύξηση του ειδικού φόρου στη βενζίνη υπολογίζεται να αποδώσει 200 εκατ. ευρώ και εφαρμόζεται κανονικά και από τη νέα κυβέρνηση.
  • Το μέτρο της αύξησης των Τελών κινητής τηλεφωνίας, με στόχο να εισπράξει το κράτος 140 εκατ. ευρώ, προχωρά επίσης κανονικά.
  • Ο Ειδικός Φόρος στα μεγάλα Ι.Χ. εφαρμόζεται κανονικά αλλά από το «χαράτσι» στα σκάφη αναψυχής, θα εξαιρεθούν τα επαγγελματικά.
  • Εισπράττεται η έκτακτη εισφορά με προσδοκώμενα έσοδα 300 εκατ. ευρώ, υπό την αίρεση όμως των αποφάσεων των δικαστηρίων.

Επίσης, από το ΕΤΑΚ του 2008 εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν περίπου 600 εκατ. και από το ΕΤΑΚ του 2009 άλλο 1 δισ. ευρώ. Δυσκολίες συναντά όμως η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα καθώς έχουν εισπραχθεί περίπου 600 εκατ. ευρώ (έναντι στόχου βάσει του Προγράμματος Σταθερότητος 1,8 δισ ευρώ).

Εγκαταλείπονται όμως ο φόρος στα τυχερά παιχνίδια (είχε ανασταλεί ήδη από το καλοκαίρι από τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών Αντώνη Μπέζα και μέχρι 21/10), ενώ «παγώνει» για έξι μήνες και η ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους, από την οποία εισπράχθηκαν μόλις 7 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 1,1 δισ. ευρώ (και με πολλαπλά νομικά ζητήματα ανοικτά).

Με τα στοιχεία αυτά, την άνοιξη η χώρα μας δύσκολα θα αποφύγει την άκρως δυσμενή για τη χώρα μας απόφαση της Κομισιόν για πιο «στενή» επιτήρηση (ανά τρίμηνο).

Στις πιέσεις των Βρυξελλών για νέα -πιο σκληρά- μέτρα, ο υπουργός Οικονομικών θα προβάλει, σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυρή αντίσταση, τονίζοντας τα στοιχεία που δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση, προκειμένου να διεκδικήσει παράταση 3-4 χρόνια και να μπορέσει να εφαρμόσει το σχέδιο των 2,5 δισ. ευρώ για μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.


.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: