Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Οι επιδόσεις κάθε ομίλου Με επιτυχία κλείνει ο τρίτος γύρος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών


Με επιτυχία κλείνει ο τρίτος γύρος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών

Αθήνα
Με επιτυχία ολοκληρώνεται ο τρίτος από το 2013 γύρος ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών ομίλων, βάζοντας τέλος στα σενάρια «κουρέματος» των καταθέσεων, ενόψει της εφαρμογής της νέας κοινοτικής οδηγίας για τις διασώσεις τραπεζών από την 1η Ιανουαρίου 2016.

Alpha Bank και Eurobank κάλυψαν το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών που προέκυψαν από τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ενώ Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς αναπλήρωσαν το έλλειμμα του βασικού σεναρίου της άσκησης.

Συνολικά τα τέσσερα πιστωτικά ιδρύματα ενισχύονται με 13,7 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 6,65 δισ. ευρώ εισφέρονται από τον ιδιωτικό τομέα και τα υπόλοιπα 7 δισ. ευρώ περίπου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Μέσω των βιβλίων προσφορών που έκλεισαν την περασμένη εβδομάδα, οι επενδυτές τοποθέτησαν στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα 3,5 δισ. ευρώ περίπου, ποσό που ενδεχομένως να αυξηθεί ελαφρώς από το ποσοστό των προσφορών που θα γίνουν τελικώς δεκτές στην ανταλλαγή ομολόγων και από εκδόσεις μετοχών που θα πραγματοποιηθούν εντός συνόρων.

Από την άλλη πλευρά, μέσω της προαιρετικής ή της υποχρεωτικής συμμετοχής των ομολογιούχων στις αυξήσεις κεφαλαίου εξασφαλίστηκαν επιπλέον 3,1 δισ. ευρώ περίπου, τα οποία αναπλήρωσαν ένα σημαντικό μέρος του ελλείμματος.

Κοινό χαρακτηριστικό και των τεσσάρων διεθνών προσφορών ήταν τα υψηλά discount σε σχέση με τις τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές, τα οποία ήταν αναμενόμενα δεδομένων των υψηλών κεφαλαιακών αναγκών που προέκυψαν.

Ενδεικτικό της μεγάλης έκπτωσης που πέτυχαν οι θεσμικοί επενδυτές είναι το γεγονός πως με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής 20/11, η κεφαλαιοποίηση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος εάν είχαν εισαχθεί οι νέες μετοχές, θα προσέγγιζε τα 45 δισ. ευρώ έναντι μόλις 1,86 δισ. ευρώ σήμερα.

Η άνοδος του ρίσκου χώρας λόγω της καθυστέρησης στην εκταμίευση του τραπεζικού πακέτου των 10 δισ. ευρώ, το σφιχτό χρονοδιάγραμμα της όλης διαδικασίας, αλλά και η ταυτόχρονη έξοδος τεσσάρων ομίλων στις αγορές για την άντληση ενός τόσο μεγάλου ποσού, επηρέασαν σημαντικά την τιμολόγηση των νέων μετοχών.

Οι επιδόσεις κάθε ομίλου

Αναλυτικότερα, κάθε τράπεζα πέτυχε τα εξής:

* Η Alpha Bank κάλυψε με επιτυχία κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 2,55 δισ. ευρώ, αντλώντας από το βιβλίο προσφορών 1,55 δισ. ευρώ και από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων 1 δισ. ευρώ περίπου.

Μάλιστα, οι προσφορές για τις νέες μετοχές της στο εξωτερικό διαμορφώθηκαν αρκετά πάνω από το ζημούμενο ποσό, φτάνοντας τα 2,5 δισ. ευρώ.

Η τιμή έκδοσης των νέων μετοχών διαμορφώθηκε σε 0,04 ευρώ ανά μετοχή.

Μετά την αύξηση, το ποσοστό του ΤΧΣ στο μετοχικό της κεφάλαιο θα διαμορφωθεί σε περίπου 11% από 66,4% σήμερα.

* Η Eurobank κάλυψε από τον ιδιωτικό τομέα των σύνολο των αναγκών των stress tests, ύψους 2,04 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της τράπεζας δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα κάνει χρήση κεφαλαίων που υπερκάλυψαν το βιβλίο προσφορών ύψους 300 εκατ. ευρώ, για να εξαιρέσει ορισμένους από τους πιστωτές της από την ανταλλαγή ομολόγων με μετοχές.

Εάν καταλήξει σε αυτήν την απόφαση, θα αντλήσει από τη διεθνή προσφορά περί τα 1,6 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα θα καλυφθούν από την ανταλλαγή ομολόγων.

Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών ορίστηκε στο 0,01 ευρώ.

Το ποσοστό του ΤΧΣ στην τράπεζα πέφτει από το 35% στο 2,4%.

* Η Εθνική Τράπεζα άντλησε από τη διεθνή προσφορά μετοχών 475 εκατ. ευρώ έναντι ζητούμενου ποσού έως και 1,45 δισ. ευρώ από τις συνολικές ανάγκες των 4,48 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό σε συνδυασμό με το όφελος των 690 εκατ. ευρώ που προκύπτει από την ανταλλαγή ομολόγων και των 300 εκατ. ευρώ από την υποχρεωτική ανταλλαγή υβριδικών τίτλων της τράπεζας με κοινές μετοχές, αρκεί για να καλυφθεί το έλλειμμα του βασικού σεναρίου των stress tests της ΕΚΤ.

Θα ακολουθήσει διάθεση μετοχών στην Ελλάδα με στόχο την άντληση έως και 300 εκατ. ευρώ από τους Έλληνες επενδυτές.

Η έκδοση θα πραγματοποιηθεί γύρω στις 30 Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα.

Η τιμή της θα είναι ίδια με αυτήν που προέκυψε από το βιβλίο προσφορών, στα 0,02 ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω και εφόσον η δημόσια προσφορά στην Ελλάδα καλυφθεί πλήρως, η Εθνική Τράπεζα θα λάβει κρατική βοήθεια 2,75 δισ. ευρώ για την αναπλήρωση των συνολικών της κεφαλαιακών αναγκών ύψους 4,48 δισ. ευρώ.

Από το ποσό αυτό τα 2,06 δισ. ευρώ περίπου θα ληφθούν με την έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) και τα υπόλοιπα με κοινές μετοχές.

Οι ομολογίες θα αποπληρωθούν με το προϊόν ρευστοποίησης της τουρκικής θυγατρικής Finansbank.

Το ποσοστό του ΤΧΣ θα υποχωρήσει μετά την αύξηση στο 33% από 57% σήμερα.

Σημειώνεται ότι παύει και η υποχρέωση επιστροφής της κρατικής βοήθειας του νόμου Αλογοσκούφη μέσω των προνομιούχων μετοχών ύψους 1,35 δισ. ευρώ, καθώς θα μετατραπούν σε κοινές.

* Η Τράπεζα Πειραιώς που εμφάνισε τις υψηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες 4,6 δισ. ευρώ, έκλεισε τελευταία το βιβλίο προσφορών αντλώντας 1,34 δισ. ευρώ.

Με το επιπλέον όφελος των 600 εκατ. ευρώ από την ανταλλαγή ομολόγων κάλυψε πλήρως το βασικό σενάριο της άσκησης.

Η τιμή έκδοσης των νέων μετοχών ορίστηκε στα 0,003 ευρώ ανά μετοχή.

Από το ΤΧΣ ο όμιλος θα λάβει συνολικά 2,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 δισ. ευρώ με έκδοση CoCos και τα υπόλοιπα με κοινές μετοχές.

Το ποσοστό του Ταμείου στην τράπεζα θα πέσει στο 22% από 67% σήμερα.

Αγης Μάρκου
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: