Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Αποφασίστηκε σε κλειστό κύκλο το βράδυ της Πέμπτης Αποκλειστικό: Η ΕΕ δίνει 3 δισ.ευρώ στην Τουρκία για να φτιάξει hotspots για τους πρόσφυγες


Σύμφωνα με έγκυρες και αποκλειστικές πληροφορίες του Matrix24 χθες βράδυ αποφασίστηκε σε ηγετικό επίπεδο στις Βρυξέλλες να δοθούν 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία προκειμένου να δημιουργηθούν τα περίφημα hot spots, τα κέντρα υποδοχής προσφύγων στο έδαφος της.
prof turk
Τα χρήματα θα δοθούν από τα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά και από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα τα κράτη μέλη θα καταβάλουν τα 2,5 δισ.ευρώ ενώ 500 εκατ. θα καλυφθούν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με την κατανομή η χώρα μας θα χρειαστεί να καταβάλει περίπου 35 εκατ. ευρώ.
Είναι μια επιπλέον επιβάρυνση την οποίαν θα πρέπει να δει πως θα καλύψει, αλλά οπωσδήποτε είναι κάτι απαραίτητο να γίνει καθώς θα αποφορτίσει τις πιέσεις που δέχονται, κυρίως τα νησιά μας, από τις προσφυγικές ροές.
Εξάλλου η ταυτοποίηση των προσφύγων στο τουρκικό έδαφος και δημιουργία εκεί ενός μεγάλου προσφυγικού καταυλισμού ήταν και πρόταση της ελληνικής κυβερνήσεως. Με την απόφασή της αυτή η ΕΕ προσπαθεί να ανακόψει τη ανεξέλεγκτη μετανάστευση στο έδαφος της και να μειώσει τους κινδύνους που συνεπάγεται για την ασφάλεια των πολιτών της. Σίγουρα η εξέλιξη αυτή συνδέεται και με την τρομοκρατική επίθεση του ISIS στο Παρίσι, ενώ απομένει να δούμε πως θα γίνει δεκτή από την Τουρκία.
Σχετικές συζητήσεις πάντως που προετοίμασαν το έδαφος είχαν γίνει, κυρίως μεταξύ της Άνγκελα  Μέρκελ και του Ταγίπ Ερντογάν.
http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: