Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Άνοιξε ο δρόμος για ανασχηματισμό Στη στρατηγική της κυβέρνησης μετά την απόφαση του Eurogroup εστιάζει το Μαξίμου



Η κυβέρνηση προτάσσει το επιχείρημα ότι η εκταμίευση της πρώτης δόσης θα αποτελέσει την αφετηρία για να αλλάξει το κλίμα στην ελληνική οικονομία
Η κυβέρνηση προτάσσει το επιχείρημα ότι η εκταμίευση της πρώτης δόσης θα αποτελέσει την αφετηρία για να αλλάξει το κλίμα στην ελληνική οικονομία   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Στα επόμενα βήματα και στη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί μετά τησυμφωνία στο Eurogroup εστιάζει πλέον το Μέγαρο Μαξίμου. Στο πλαίσιο αυτό, την Τετάρτη συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο (ώρα 13:00), ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συγκληθεί σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων ώστε να συζητηθεί η απόφαση των Βρυξελλών και να καθοριστούν οι κινήσεις της κυβέρνησης. Στη σύσκεψη εκτιμάται πως θα συζητηθεί για πρώτη φορά επί της ουσίας και το θέμα του ανασχηματισμού. 

Πηγές της κυβέρνησης δεν κρύβουν την ικανοποίηση που έφερε η συμφωνία στο Eurogroup. Τονίζουν, όμως, ότι δεν είναι ώρα για θριαμβολογίες αλλά για σκληρή δουλειά προκειμένου να επιτευχθεί η ανάκαμψη και η μείωση της ανεργίας, που είναι και ο βασικός της στόχος.

Σύμφωνα με το Βήμα, ως ιδιαίτερα θετικό εκτιμά η ελληνική πλευρά την πρόβλεψη της μείωσης της εθνικής συνεισφοράς στα συγχρηματοδοτούμενα έργα από τα διαρθρωτικά ταμεία που θα απελευθερώσει επιπλέον πόρους για τα μεγάλα έργα.

Η κυβέρνηση προτάσσει το επιχείρημα ότι η εκταμίευση της πρώτης δόσης θα αποτελέσει την αφετηρία για να αλλάξει το κλίμα στην ελληνική οικονομία και δίνει ιδιαίτερη σημασία στην αύξηση της ρευστότητας.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσει στο έπακρο τη συμφωνία, για να αλλάξει το βαρύ κλίμα στο εσωτερικό της χώρας, ενώ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα επιχειρήσει να απαντήσει και στην κριτική περί της στρατηγικής του.

Ιδιαίτερα κρίσιμο κρίνεται το ζήτημα του ανασχηματισμού, αφού οι νέοι υπουργοί θα πρέπει να κινηθούν άμεσα ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος στην πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων της χώρας έναντι των δανειστών.

Σ.Κεδίκογλου: «Καθόλου αναμενόμενο το αποτέλεσμα»
«Το αποτέλεσμα του Eurogroup δεν ήταν καθόλου αναμενόμενο, ούτε μια εύκολη διαδικασία. Ήταν η ευόδωση των προσπαθειών όλων των Ελλήνων. Χάρη στις θυσίες των Ελλήνων έμεινε η Ελλάδα ζωντανή στην καρδιά της Ευρώπης» τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνει ότι η απόφαση συνιστά «μια γενναία απόφαση των εταίρων μας που εκτιμήσανε την υπερπροσπάθεια που κάνει η πατρίδα μας. Είχαμε μεγάλη συμπαράσταση. Δεν ήταν εύκολη διαδικασία».
Αβραμόπουλος: «Μπορούμε να γυρίσουμε το παιχνίδι»
«Τώρα έχουμε τα μέσα και το χρόνο που χρειαζόμαστε, για να γυρίσουμε το παιχνίδι» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναφερόμενος στην απόφαση του Eurogroup.
Στο πλαίσιο ομιλίας του στο 7ο RED Business Forum, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις προσπάθειες της Ελλάδας και της Ευρώπης συνολικά να βάλει τέλος στην κρίση και «με αποφασιστικό βηματισμό να μπει στο δρόμο της ανάκαμψης».
Όπως σημείωσε, οι χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup απαντούν στο πιο κρίσιμο ερώτημα, που πλανάται τα τελευταία τρία χρόνια στην παγκόσμια οικονομία. Απαντούν στο έλλειμμα εμπιστοσύνης με τρόπο αποφασιστικό, με τρόπο οριστικό: «Η Ευρώπη αποφάσισε χθες να μείνει ενωμένη» είπε χαρακτηριστικά.
Newsroom ΔΟ
Λ

Δεν υπάρχουν σχόλια: