Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

ΣΤΟΝ "ΑΕΡΑ" ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΛΑΣ"


Ρεπορτάζ : Δημήτρης Διαμαντίδης
(από την Ημερησία)
Αδιέξοδο στον ορίζοντα προμηνύεται τελικά για το ιστορικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, «Μακεδονία-Παλλάς», καθώς το ΙΚΑ δεν έχει προχωρήσει τον σχετικό διαγωνισμό, ενώ ο όμιλος Δασκαλαντωνάκη... 
αναγκαστικά και εκ της σχετικής σύμβασης θα αποχωρήσει από το ξενοδοχείο το αργότερο μέχρι τις 13 Ιανουαρίου του 2013. 
Την ίδια στιγμή, εάν επιχειρηθεί να δοθεί νέα παράταση με κάποιον προσήκοντα νομικό σχεδιασμό στη συνεργασία μεταξύ ΙΚΑ και ομίλου Δασκαλαντωνάκη και χωρίς να έχει προηγηθεί ανοιχτός διαγωνισμός, τότε μάλλον θα υπάρξει αντίδραση από άλλες τοπικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν συμφέρον να κλείσει το «Μακεδονία -Παλλάς». Μάλιστα υπάρχουν ξενοδόχοι στη Θεσσαλονίκη, που εκτιμούν πως εάν δρομολογηθεί νέα απευθείας ανάθεση-συμφωνία ΙΚΑ και ομίλου Δασκαλαντωνάκη, τότε προκύπτει αθέμιτος ανταγωνισμός εις βάρος τους.
Ο κίνδυνος είναι μεγάλος, τόσο για τη διατήρηση των 120 θέσεων εργασίας στο ξενοδοχείο, όσο και επειδή η πόλη θα στερηθεί 300 κλίνες πολυτελείας και μία μονάδα, η οποία έχει συνδέσει την ύπαρξή της μ' όλα τα μεγάλα γεγονότα στη συμπρωτεύουσα. Από την πλευρά του ΙΚΑ η κωλυσιεργία ήταν σημαντική, καθώς μόλις το καλοκαίρι και με καθυστέρηση αρκετών μηνών υπογράφτηκε σύμβαση ανάδειξης συμβούλου για το έργο της αξιοποίησης -επαναμίσθωσης του «Μακεδονία-Παλλάς».
Διαχείριση Ωστόσο διαγωνισμός για την εύρεση νέου εκμισθωτή δεν έχει προκύψει ακόμη και έτσι είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί καινούργια διαχείριση για τη μονάδα, χωρίς να έχει προηγηθεί πριν «λουκέτο» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απαξίωση και την αδυναμία συντήρησης των εγκαταστάσεων.
Το «Μακεδονία-Παλλάς» αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα στο τέλος του 2011 και παρέμεινε και τότε κλειστό για ένα χρονικό διάστημα, καθώς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ο όμιλος Δασκαλαντωνάκη αναζητούσαν επί δύο μήνες και πλέον μία λύση για να μπορέσει να ανοίξει και πάλι, αφού είχε κλείσει ύστερα από 17 συναπτά έτη λειτουργίας.
Τελικά από τις 14 Ιανουαρίου 2012 τέθηκε εκ νέου σε λειτουργία, έχοντας χάσει όλα τα έσοδα της εορταστικής περιόδου.
Με το ειδικό συμφωνητικό, που υπογράφτηκε μεταξύ των δύο πλευρών, το συμβολικό μίσθωμα που καταβάλλει ο όμιλος ορίστηκε στις 5.000 ευρώ μηνιαίως, ενώ μετά το τέλος της περιόδου ενοικίασης θα καταβάλει στο Ίδρυμα και τα τυχόν καθαρά κέρδη προ τόκων και αποσβέσεων από την εκμετάλλευση του ξενοδοχείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: