Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Βόμβα για τα ενοικιοστάσια από τους φόρους: Στα 10 ενοίκια, τα έξι τα παίρνει το κράτος









Βόμβα για τα ενοικιοστάσια από τους φόρους: Στα 10 ενοίκια, τα έξι τα παίρνει το κράτος
Έσπειραν φόρους, θερίζουν φοροδιαφυγή. Έναν… στρατό ελεγκτών θα χρειάζεται σε λίγους μήνες το ελληνικό δημόσιο για να εντοπίσει τις «πατέντες» που εφευρίσκουν τη μία μετά την άλλη οι φορολογούμενοι προκειμένου να απαλλαγούν από τα χαράτσια. Διαμερίσματα δηλώνονται ως ιδιοκατοικούμενα αλλά στην πραγματικότητα ενοικιάζονται με... μαύρα.

Τα συμβόλαια κατατίθενται στην εφορία με το μισό ενοίκιο από αυτό που καταβάλλεται στην πραγματικότητα. Οι παροχές ηλεκτροδότησης διακόπτονται η μία μετά την άλλη και οι ιδιοκτήτες «μοιράζονται» το ίδιο ρολόι για να απαλλαγούν από το χαράτσι.

Οι ταβέρνες, μετά την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% «ξεχνούν» ολοένα και περισσότερες αποδείξεις ενώ οι εργαζόμενοι προτιμούν να έρθουν σε συμφωνία με τον εργοδότη και να εισπράττουν ένα μέρος των αποδοχών τους με «μαύρα» παρά να φορολογούνται με συντελεστές που φτάνουν και στο 50%. Έχει γεμίσει πλέον η χώρα με ΙΧ που κυκλοφορούν χωρίς πινακίδες και ανασφάλιστα, ειδικά στο επαρχιακό δίκτυο όπου οι έλεγχοι είναι λιγότεροι. Όσο για τους μικρο-επαγγελματίες συνεχίζουν να εισρέουν στις εφορίες για να «κλείσουν» τα βιβλία τους γνωρίζοντας ότι θα συνεχίσουν να δουλεύουν είτε χωρίς τιμολόγια είτε με το «μπλοκάκι» κάποιου άλλου.

Χαμογέλασαν στο υπουργείο Οικονομικών επειδή τον Δεκέμβριο καταγράφηκε αύξηση στα φορολογικά έσοδα (οι πληροφορίες κάνουν λόγο για αύξηση της τάξεως του 9% που περιορίζει ελαφρώς την τρύπα στο σκέλος των εσόδων). Και πως όμως να μην αυξηθούν τα έσοδα όταν σε έναν μήνα εισπράχτηκαν έξι διαφορετικοί φόροι και χαράτσια (ημιυπαίθριοι, τέλη κυκλοφορίας, χαράτσι ΔΕΗ, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, φόρος εισοδήματος 2010 κ.ά). Το ζητούμενο είναι τι θα γίνει από εδώ και στο εξής καθώς οι φορολογούμενοι έχουν αρχίσει να παίρνουν τα... μέτρα τους.

Θα ήταν χρήσιμο να μας πει η ΔΕΗ πόσες διακοπές ηλεκτροδότησης έχουν καταγραφεί μέσα στους τελευταίους δύο μήνες. Διότι μπορεί με το χαράτσι το δημόσιο να εισπράττει από την μία αλλά από την άλλη χάνει καθώς το «κλείσιμο» του ρολογιού μειώνει τα έσοδα από ΦΠΑ, τα δημοτικά τέλη, τα έσοδα της ΕΡΤ και φυσικά εκμηδενίζει και τις εισπράξεις από το χαράτσι στα ακίνητα.

Καλό θα ήταν να μάθουμε πόσοι επιτηδευματίες έκλεισαν μέσα στο 2011 τα βιβλία τους και ποιες είναι οι οικονομικές συνέπειες όχι μόνο για τα φορολογικά έσοδα αλλά και για τους πόρους των ασφαλιστικών ταμείων (ΤΕΒΕ)

Σε τι βαθμό, άραγε έχει αυξηθεί ο αριθμός των ξενοίκιαστων διαμερισμάτων; Είναι όλα ξενοίκιαστα ή κάποια από αυτά εμφανίζονται ως ιδιοκατοικούμενα αλλά στην πραγματικότητα ενοικιάζονται; Και πώς να μην βρουν οι ιδιοκτήτες τέτοια κόλπα όταν ο φόρος επί των ενοικίων τείνει προς το… 65%.

Αν προκαλεί εντύπωση το ποσοστό, ιδού και η απόδειξη:

1. Ο φόρος εισοδήματος φτάνει στο 45%
2. Επί του ενοικίου επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης η οποία φτάνει και στο 4%
3. Στα ακίνητα επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος με συντελεστή 1,5%
4. Το χαράτσι της ΔΕΗ φτάνει και στα 20 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Για ένα διαμέρισμα που ενοικιάζεται προς 6 ευρώ το μέτρο ανά μήνα (ήτοι 72 ευρώ σε ετήσια βάση), αν το χαράτσι είναι 12 ευρώ ανά τετραγωνικό, αυτομάτως προσθέτει στη φορολογική επιβάρυνση ακόμη 16 ποσοστιαίες μονάδες

Αν προστεθούν αυτά τα τέσσερα ποσοστά φτάνουμε αισίως στο 66%.



Aρίστος Οικονομίδης
http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: