Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Πιέσεις από την κυβέρνηση στους κοινωνικούς εταίρους για το θέμα των αποδοχών

Προαναγγέλλει νομοθετική ρύθμιση


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Τελεσίγραφο απευθύνει το Μέγαρο Μαξίμου προς τους κοινωνικούς εταίρους να καταλήξουν σε συμφωνία για τις μειώσεις στις αμοιβές του ιδιωτικού τομέα, εν όψει των σκληρών διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Όπως ξεκαθαρίζεται πλέον, η κυβέρνηση θα υπογράψει πράξη νομοθετικού περιεχομένου εάν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.

Πάντως, η ΓΣΕΕ λέει «όχι» στις μειώσεις των αποδοχών και συζητά μόνο το μη μισθολογικό κόστος, προειδοποιώντας για μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Από την πλευρά τους οι εργοδότες τάσσονται υπέρ τριετούς παγώματος των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα, ενώ οι βιομήχανοι θέτουν θέμα επιβολής «πλαφόν» στον 14ο μισθό, δηλαδή να μην καταβάλλεται στους υψηλόμισθους. Όπως φαίνεται δεν ζητούν μείωση κατώτατου μισθού, ενώ οι δύο πλευρές αναμένεται να συμφωνήσουν στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, δηλαδή στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η συμφωνία των κοινωνικών εταίρων πάνω στα θέματα που θέτουν οι ευρωπαίοι εταίροι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και
τα οποία αποτυπώθηκαν στο υπόμνημα της τρόικας προς την κυβέρνηση (κατώτατα όρια των μισθών, ο 13ος και ο 14ος μισθός, η μισθολογική ωρίμαση, καθώς και το ύψος των επικουρικών συντάξεων) θεωρείται από την κυβέρνηση προαπαιτούμενο για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Δεν αποκλείεται, δε, να τεθεί το θέμα και σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό, εφόσον κριθεί σκόπιμο να πραγματοποιηθεί τέτοιου είδους συνάντηση. Στην περίπτωση που κάτι τέτοιο αποφασισθεί, ο Λ.Παπαδήμος θα θέσει εκ νέου στους πολιτικούς αρχηγούς τα ζητήματα που βρίσκονται στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης για τη νέα δανειακή σύμβαση.






Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: