Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Ήττα για τον Μπερσάνι Μαύρος καπνός στην πρώτη ψηφοφορία για Μαρίνι πρόεδρο της Ιταλίας


Ο Περ Λουίτζι Μπερσάνι με τον γραμματέα της μπερλουσκονικής δεξιάς Αντζελίνο Αλφάνο. Η συμφωνία για τον Φράνκο Μαρίνι δεν πέρασε...
Ο Περ Λουίτζι Μπερσάνι με τον γραμματέα της μπερλουσκονικής δεξιάς Αντζελίνο Αλφάνο. Η συμφωνία για τον Φράνκο Μαρίνι δεν πέρασε...   (Φωτογραφία:  Reuters )

Ρώμη, Ιταλία
Βαριά ήττα συνιστά για τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι ο «μαύρος καπνός» που αναδύθηκε στην πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας. Ο Μπερσάνι ρίσκαρε τη διάσπαση στην Κεντροαριστερά με την επιλογή του 80χρονου Φράνκο Μαρίνι και έχασε, καθώς η «εξέγερση» των Δημοκρατικών τορπίλισε μία γρήγορη εκλογή του υποψήφιου προέδρου που υποστηρίχθηκε επίσης από την μπερλουσκονική δεξιά, το κέντρο Μόντι και τη Λέγκα του Βορρά.

Ο Φράνκο Μαρίνι δεν κατόρθωσε να αποσπάσει τα δύο τρίτα των ψήφων (672 «ναι» σε σύνολο 1.007 βουλευτών, γερουσιαστών και εκπροσώπων περιφερειών) που απαιτούνται για την ανάδειξη προέδρου κατά την πρώτη μυστική ψηφοφορία.

Ο βαθιά καθολικός πρώην πρόεδρος της Γερουσίας και πρώην επικεφαλής του μετριοπαθούς συνδικάτου CISL απέσπασε 521 ψήφους, μόλις 20 περισσότερες από την απόλυτη πλειοψηφία. Το ρήγμα στην Κεντροαριστερά είναι εμφανές, περίπου το ένα τρίτο των εκλεγμένων αντιπροσώπων του Δημοκρατικού Κόμματος δεν τον υποστήριξε.

Ψήφοι των Δημοκρατικών κατευθύνθηκαν στον υποψήφιο Σέρτζιο Καμπαρίνο, ενώ τα μέλη του κόμματος Αριστερά και Ελευθερία (Sel) του Νίκι Βέντολα, του μικρού εταίρου της Κεντροαριστεράς, στράφηκαν προς τον υποψήφιο του Κινήματος 5 Αστέρων Στέφανο Ροντοτά. Ο νομικός, πρώην υπεύθυνος της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων, συγκέντρωσε 240 ψήφους.

Καταμετρήθηκαν επίσης περισσότερα από 100 λευκά ή άκυρα ψηφοδέλτια.

Η εξέγερση εντός του Δημοκρατικού Κόμματος (Pd) ήλθε κυρίως από το «στρατόπεδο» του Ματέο Ρέντσι, του 38χρονου δημάρχου της Φλωρεντίας και βασικού εσωκομματικού αντιπάλου του Μπερσάνι, ο οποίος είχε διαμηνύσει από την Τετάρτη ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει «υποψήφιο του περασμένου αιώνα».

Διαρροές υπήρξαν πιθανώς και από τους κόλπους του μπερλουσκονικού Λαού της Ελευθερίας (Pdl) και της Επιλογής Πολιτών (Sc) του Μάριο Μόντι. Την υποψηφιότητα Μαρίνι στήριξε, πάντως, και η Λέγκα του Βορρά του Ρομπέρτο Μαρόνι.

Υπό το βάρος των εξελίξων ο Ρέντσι κατευθύνεται στη Ρώμη για συνάντηση με τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, καθώς η κεντροαριστερά καλείται να βρει τρόπο να ανακτήσει τη χαμένη της ενότητα. Η κατάσταση είναι αβέβαιη και σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο επιστρέφει ακόμη και το σενάριο υποψηφιότητας του Ρομάνο Πρόντι.

Μπροστά στο «φόβητρο» Πρόντι, ο γραμματέας του μπερλουσκονικού Λαού της Ελευθερίας (Pdl) Αντζελίνο Αλφάνο κάλεσε το Δημοκρατικό Κόμμα να επιδιώξει διακομματική συμφωνία για άλλον υποψήφιο πέραν του Φράνκο Μαρίνι.

Τόσο στη δεύτερη, όσο και στην τρίτη ψηφοφορία για εκλογή προέδρου, απαιτείται επίσης πλειοψηφία δύο τρίτων. Από την τέταρτη ψηφοφορία και έπειτα ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας εκλέγεται με το 50% συν μια ψήφο.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι και Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατευθύνουν τα κόμματά τους να ψηφίσουν λευκό μέχρι την τέταρτη ψηφοφορία, στην οποία απαιτείται απλή πλειοψηφία.

Γεγονός που καταδεικνύει ότι Μπερσάνι, Μπερλουσκόνι, Μόντι και Μαρόνι μπορεί να μην προσπαθήσουν να «κάψουν» την υποψηφιότητα Μαρίνι με άλλες δυο αποτυχίες και να προσπαθήσουν να την στηρίξουν και πάλι, δυναμικά, το απόγευμα της Παρασκευής, κατά την τέταρτη ψηφοφορία, όταν θα αρκούν 504 ψήφοι.

Μένει όμως να διαπιστωθεί στο μεταξύ πως θα εξελιχθεί η εσωτερική αντιπαράθεση των Δημοκρατικών. Πέραν του Ματέο Ρέντσι, σοβαρές επιφυλάξεις για την υποψηφιότητα Μαρίνι έχουν εκφράσει επίσης βουλευτές και γερουσιαστές που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι.
Τις προηγούμενες εβδομάδες ως λύσεις ευρείας αποδοχής προβάλλονταν τα ονόματα του πρώην κομμουνιστή Μάσιμο Ντ'Αλέμα και του σοσιαλιστή Τζουλιάνο Αμάτο, αλλά και οι δυο υποψηφιότητες προκαλούσαν αρνητικές αντιδράσεις στους κόλπους της κεντροαριστεράς.
Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Κινήματος 5 Αστέρων Μπέπε Γκρίλο χαρακτήρισε «καταστροφή» την επιλογή των κύριων ιταλικών κομμάτων να στηρίξουν τον Μαρίνι για την προεδρία. «Είναι ένας άνθρωπος του συστήματος. Ήταν χριστιανοδημοκράτης, συνδικαλιστής, πρόεδρος της Γερουσίας. Η εκλογή του θα ήταν μια καταστροφή» δήλωσε.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: