Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

4 ΑΓΚΑΘΙΑ "ΠΛΗΓΩΝΟΥΝ" ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ...


Ρεπορτάζ : Βούλα Κεχαγιά

Μηνύματα δυσαρέσκειας με αποδέκτη το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπουν η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και η Ιπποκράτους αντιδρώντας στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίζεται ζητήματα μείζονος πολιτικής σημασίας. Κορυφαίος κυβερνητικός παράγων παρομοίαζε προ ημερών την Κοινοβουλευτική Ομάδα αλλά και το ΠΑΣΟΚ με καζάνι που βράζει, επιχειρώντας να μεταφέρει σε αρμόδιο υπουργό τη δυσφορία βουλευτών...
και κομματικών στελεχών για ορισμένες κυβερνητικές επιλογές. Δεν είναι τυχαίο ότι προκειμένου να μετριάσει την υποβόσκουσα ένταση- της οποίας και έγινε κοινωνός- οΠρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε τη Δευτέρα με το προεδρείο και τους εισηγητές των κοινοβουλευτικών τομέων ελέγχου, από τους οποίους και ζήτησε στήριξη στις πρωτοβουλίες που παίρνει η κυβέρνηση για να ξεπεραστεί η κρίση.
Πάντως, το επόμενο διάστημα ο Πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να ζητήσει από τους υπουργούς του να έχουν πιο στενές σχέσεις με τους βουλευτές, ούτως ώστε να αλληλοτροφοδοτούνται με πληροφορίες χρήσιμες για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να στέκονται και οι μεν και οι δε απέναντι στην κοινωνία. Κυβερνητικός βουλευτής εξηγούσε προ ημερών πως η δυσφορία πολλών συναδέλφων του τροφοδοτείται κυρίως από τέσσερα μέτωπα.
ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ. Το βασικότερο σημείο αιχμής αφορά τις διοικήσεις των διαφόρων οργανισμών. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Ιπποκράτους φθάνουν σε καθημερινή βάση καταγγελίες πως διοικητές που διορίστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση και οι οποίοι δεν έχουν αντικατασταθεί είτε αδιαφορούν για την προώθηση των μέτρων, αλλά και της νέας αντίληψης της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ «οπότε στην κοινωνία δεν φαίνεται καμία διαφορά με τους προηγούμενους», είτε μπλοκάρουν αποφάσεις και προκαλούν τεχνητές καθυστερήσεις είτε προχωρούν σε ανεξέλεγκτες προμήθειες κάνοντας απίστευτες σπατάλες. «Όλα αυτά προκαλούν την οργή κομματικών στελεχών, αλλά και βουλευτών της περιφέρειας, που δέχονται καταιγισμό παραπόνων από απορημένους ψηφοφόρους οι οποίοι δεν βλέπουν καμία ουσιαστική διαφορά στο κράτος», σχολίαζε ο συγκεκριμένος παράγων.
ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΙΑ. Ενόχληση σε πολλά μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προκαλεί η διχογνωμία που εμφανίζει σε καίρια ζητήματα η κυβέρνηση. Πολλοί βουλευτές θεωρούν «αδιανόητο να μην υπάρχει συντονισμός» και η κυβερνητική παράταξη να εμφανίζεται με πολυγλωσσία για θέματα όπως η εθελουσία έξοδος των λιμενεργατών του ΟΛΠ ή ακόμη οι χειρισμοί στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, όπου κάθε υπουργός «αποτελεί από μόνος του και μία διαφορετική σχολή».
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ. Υφυπουργός της κυβέρνησης που γνωρίζει τα προαναφερόμενα προβλήματα έλεγε προχθές σε συνομιλητές του πως «ευτυχώς, αυτή η δυσαρέσκεια και το μπάχαλο της κυβέρνησης δεν έχει περάσει ακόμη στην κοινωνία, η οποία δείχνει απρόσμενες αντοχές». Ο ίδιος υφυπουργός πάντως παραπονούνταν πως ακόμη δεν έχει αναλάβει επισήμως αρμοδιότητες και ότι βρίσκεται σε απόλυτη εξάρτηση από τον υπουργό του, εντοπίζοντας για μία ακόμη φορά το ζήτημα της καθυστέρησης στην κατανομή αρμοδιοτήτων σε πολλούς συναδέλφους του υφυπουργούς. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και η προσεκτική στις επισημάνσεις της Βάσω Παπανδρέου άσκησε στη Βουλή κριτική στην κυβέρνηση ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς επιτάχυνση του έργου της.
ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙΣ. Πάντως, ένα ζήτημα που όπως εκτιμήθηκε αρχικώς δεν προκάλεσε μεγάλη ζημιά στην κυβέρνηση, αυτό της απομάκρυνσης του υφυπουργού των Εσωτερικών Ντίνου Ρόβλια, έπειτα από καταγγελίες για ρουσφέτια τείνει να γίνει εσωτερικό «αγκάθι» της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ. Βουλευτές στις μεταξύ τους συζητήσεις εκφράζουν την αγανάκτησή τους, επειδή «μας έχουν δέσει τα χέρια», καθώς όπως εξηγούν αδυνατούν πλέον να συναντήσουν πολίτες στα πολιτικά γραφεία τους, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να προωθήσουν κανένα αίτημά τους: «Αποδεχθήκαμε την πολύ ορθή απόφαση να περνούν όλες οι προσλήψεις από το ΑΣΕΠ. Και το εξηγήσαμε και στους ψηφοφόρους μας αυτό. Όμως η αδυναμία να προωθήσουμε τη μετάθεση ενός απλού φαντάρου από τη μια πόλη στην άλλη μας φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση», έλεγε βουλευτής στο καφενείο της Βουλής, εξηγώντας ότι τις 15 ημέρες που θα βρεθεί στην περιφέρειά του για τις διακοπές των Χριστουγέννων δεν θα μπορέσει να ικανοποιήσει ούτε ένα αίτημα των ψηφοφόρων του. «Αν κάνουμε οποιαδήποτε μετάθεση, είναι σαν να αγνοούμε τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Αν δεν κάνουμε τίποτα, είναι σαν να αγνοούμε τους ανθρώπους που μας στήριξαν», έλεγε χαρακτηριστικά καταλήγοντας με τη διαπίστωση πως όποιον δρόμο και αν επιλέξει, θα βγει χαμένος.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: