του Μάκη Πολλάτου
«Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Όπως διευκρίνισε όμως ο κ. Δημήτρης Δρούτσας, η στήριξη της Ελλάδας δεν θα πρέπει να θεωρηθεί λευκή επιταγή και αφορά «όχι την σημερινή Τουρκία, αλλά την ευρωπαϊκή Τουρκία».
Ο κ. Δρούτσας έκανε ειδική αναφορά στο Φανάρι και τον Οικουμενικό Πατριάρχη, καθώς οι αναφορές του κκ Βαρθολομαίου ότι στην Τουρκία νιώθει ότι σταυρώνεται, έχουν ανοίξει μεγάλη συζήτηση στη γειτονική χώρα ενώ σημαντική μερίδα του τουρκικού τύπου θεωρεί ακριβείς τις αναφορές του κκ. Βαρθολομαίου και ασκεί κριτική στον υπουργό Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία «να σέβεται τους πολίτες της και να υπερασπίζεται τις θρησκευτικές ελευθερίες και τα μειονοτικά δικαιώματα» και επίσης ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση «να ακούσει με προσοχή τον παγκόσμιο ηγέτη της Ορθοδοξίας, τον Οικουμενικό Πατριάρχη, και να αγκαλιάσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο». Ο κ. Δρούτσας εξέφρασε μάλιστα «την συνεχή και αμέριστη υποστήριξη της Ελλάδας προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο».
Εξειδικεύοντας τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες η Αθήνα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας, ο κ. Δρούτσας κάλεσε την Τουρκία να υπηρετήσει «τις σχέσεις καλής γειτονίας», επίσης «να πάψει να αμφισβητεί την εδαφική μας ακεραιότητα και να συνεργαστεί για την αντιμετώπιση των μεγάλων κοινών προκλήσεων, όπως η λαθρομετανάστευση».
Σε μια έμμεση αναφορά στην μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να μην επιχειρεί να ανακατεύεται στα εσωτερικά μας.
«Η εξωτερική μας πολιτική πρέπει να αποκτήσει και πάλι σπονδυλική στήλη» τόνισε ο κ. Δρούτσας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στις σχέσεις με την Τουρκία θέλει ξεκάθαρες κουβέντες.
«Θέλουμε την προσέγγιση, θέλουμε την συνεργασία. Θέλουμε τη βελτίωση του κλίματος στις σχέσεις των δύο χωρών. Παίρνουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Ορίζουμε το πλαίσιο και δίνουμε το ρυθμό, χωρίς βιασύνη. Με καλή προετοιμασία σχεδιάζουμε τα επόμενα προσεκτικά βήματα. Βήματα που θα μας οδηγήσουν σε αποτελέσματα. Δεν μας ενδιαφέρουν οι κινήσεις εντυπωσιασμού χάριν της επικοινωνίας» ήταν οι χαρακτηριστικές φράσεις του κ. Δρούτσα.
Απευθυνόμενος στα Σκόπια, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η Ελλάδα θέλει να γίνει και πάλι η κινητήρια δύναμη για την ενταξιακή προοπτική των χωρών της γειτονιάς μας. «Με την «Ατζέντα 2014» καλούμε την Ευρώπη να στρέψει ξανά την προσοχή της στα Βαλκάνια και να δώσει πολιτική υπόσχεση ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στους λαούς της περιοχής» σημείωσε και διευκρίνισε ότι «στο όραμά μας πρωτεύουσα θέση έχει η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Κατά τον κ. Δρούτσα : «θέλουμε μέλλον ειρήνης και συνεργασίας με το γειτονικό λαό. Μέλλον που θα βασίζεται σε ξεκάθαρες σχέσεις – στην «Εθνική Κόκκινη Γραμμή». Και πάνω σε αυτήν την «Εθνική Κόκκινη Γραμμή» πρέπει να συγκεντρωθούμε όλοι». Χαρακτηρίζοντας την κοινή θέση των κομμάτων «επίτευγμα», ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την αντιπολίτευση να μην εγκαταλείψει αυτό το κοινό μέτωπο «χάριν μίας ιδιόρρυθμης συζήτησης για τη λεγόμενη «πολυκατοικία» και το «ρετιρέ της»».
Περιορισμός των δαπανών στο υπουργείο Εξωτερικών
Στο πλαίσιο της συζήτησης για την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2010, ο κ. Δρούτσας αναφέρθηκε και στα μέτρα που λαμβάνονται στο υπουργείο Εξωτερικών για την εξοικονόμηση πόρων και την μείωση της σπατάλης. «Στο ΥΠΕΞ, οδηγός μας θα είναι πάντα η εκπροσώπηση της Ελλάδας με υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια, αλλά χωρίς υπερβολές και σπατάλες», υποστήριξε και αποκάλυψε ότι «πέραν των ανελαστικών δαπανών, όπως οι συνδρομές μας σε Διεθνείς Οργανισμούς και προγράμματα και η λειτουργία 150 περίπου Αρχών της χώρας μας στο εξωτερικό, κάθε άλλη δαπάνη έχει ήδη μπει στο μικροσκόπιο».
Εξειδίκευσε μάλιστα τα μέτρα που λαμβάνονται στο υπουργείο Εξωτερικών για το συμμάζεμα των δπανών :
- Περιορισμός στις υπηρεσιακές μετακινήσεις καθώς και τα διπλωματικά ταχυδρομεία, ώστε να μειωθούν στις απολύτως απαραίτητες,
- Ιδιαίτερη μέριμνα και προσοχή σε όσο το δυνατόν πιο οικονομικούς ναύλους ταξιδιών και επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων με ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο,
- Περικοπές των λειτουργικών δαπανών σε επικοινωνίες, προμήθειες, επισκευές και συντηρήσεις και όπου είναι δυνατόν μείωση των μισθωμάτων κατοικιών και γραφείων στο εξωτερικό.
Κατά τον κ. Δρούτσα, «με μεγάλη προσπάθεια, το 2009, το ΥΠΕΞ μείωσε τις δαπάνες του κατά 40 εκατομμύρια, ενώ συνεισέφερε στο κρατικό αποθεματικό με 21 περίπου εκατομμύρια, μέσω της επιστροφής μέρους των προξενικών εισπράξεων».
Χαρακτηριστική της εφιαλτικής δημοσιονομικής κατάστασης είναι η εξής φράση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών : «εάν με αυτόν τον τρόπο μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε έστω και ένα «μηνιάτικο» ενός συμπολίτη μας, ήδη άξιζε την προσπάθεια».
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου