Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Χαμηλοί τόνοι στην αντιπαράθεση για τον προϋπολογισμό

Με 160 ψήφους υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ο νέος κρατικός προϋπολογισμός για το 2010, η συζήτηση του οποίου κορυφώθηκε με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την πρώτη κοινοβουλευτική αντιπαράθεση Παπανδρέου - Σαμαρά, που κινήθηκε, σε γενικές γραμμές, σε ήπιους τόνους. Το θερμόμετρο ανέβηκε μόνο κατά την ομιλία του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη. Υπέρ του προϋπολογισμού ψήφισαν οι 160 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψηφίστηκε από τους 139 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Δεν ψήφισε ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, που απουσιάζει στο εξωτερικό. Οι 90 βουλευτές της ΝΔ υπερψήφισαν μόνον τα κονδύλια της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Τι είπαν οι αρχηγοί:

«Συμβόλαιο τιμής» χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι «θα αποδείξουμε σε κάθε ξένο πως θα αλλάξουμε τη χώρα». Έδωσε έμφαση στη διαφάνεια, κάνοντας αναφορά και στις αμοιβές των golden boys. Περισσότερα.

Μέτρα για μείωση του ελλείμματος, αλλά και την ανάκαμψη της οικονομίας με χαμηλό δημοσιονομικό κόστος πρότεινε ο Αντώνης Σαμαράς. Χαρακτήρισε ανειλικρινή τον προϋπολογισμό, που δείχνει έλλειψη σχεδιασμού και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φουσκώνει το έλλειμμα. Περισσότερα.

Συνεπή με το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ που έχει όμως προπαγανδιστικό περιτύλιγμα, χαρακτήρισε το νέο προϋπολογισμό η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι για το κόμμα της «ήταν αναμενόμενη η θύελλα αντεργατικών μέτρων που έρχεται, το είχε προβλέψει και το είχε πει στον ελληνικό λαό. Περισσότερα

Όχι στο νομοσχέδιο που δίνει την ελληνική ιθαγένεια σε μετανάστες, «ναι» σε όλες τις εξεταστικές και σε δύο ακόμη για την κρατική τηλεόραση και για τις υποκλοπές, δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης. Καταλόγισε στον πρώην πρωθυπουργό ότι αντί να είναι στη Βουλή ημέρες προϋπολογισμού, χθες ήταν με την παρέα του εννέα ώρες στο Κολωνάκι. Περισσότερα

Με την εθνική οδό μετά τις κατολισθήσεις στα Τέμπη, που έκοψαν την Ελλάδα στα δύο, παρομοίασε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέξης Τσίπρας την κατάσταση της οικονομίας. Μια εθνική οδό, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, κατεστραμμένη, για την οποία όμως καταβάλουμε υψηλότατο αντίτιμο διοδίων. Αναλυτικά

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

«Με τον προϋπολογισμό του 2010 κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Για να γίνει επιτέλους η αρχή με το αυτονόητο: να μπει τάξη στο χάος των δημοσίων οικονομικών, να στηριχθεί η οικονομία και οι πολίτες που έχουν ανάγκη. Να αρχίσει να χτίζεται ξανά μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών». Στη θέση αυτή συνόψισε την ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στην κεντρική ομιλία του επί του προϋπολογισμού του 2010.

Ο υπουργός σημείωσε ότι στον υπό ψήφιση προϋπολογισμό προβλέπεται μία σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης των 8,4 δισεκ ευρώ, ή 3,6 μονάδων του ΑΕΠ, μία μείωση που προκύπτει ισόποσα από τη μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων.

Η κυβέρνηση δεν έχει κρυφό και φανερό πρόγραμμα, ούτε χρησιμοποιεί δύο γλώσσες. Χρησιμοποιεί μόνον τη γλώσσα της πολιτικής που πιστεύουμε και του προγράμματος που μας ζήτησαν οι πολίτες να εφαρμόσουμε, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος αναφέρθηκε εξαρχής στο διάλογο που έχει ανοίξει για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, «για να σταματήσει το βάρος να πέφτει μονίμως στις πλάτες των εντίμων φορολογουμένων, των μισθωτών και των συνταξιούχων καθώς και των μεσαίων εισοδημάτων».

Λούκα Κατσέλη


Για εθνικό στοίχημα αντιστροφής του δημοσιονομικού εκτροχιασμού και ανάταξης της παραγωγικής δραστηριότητας έκανε λόγο η υπουργός Οικονομίας Λ. Κατσέλη. «Τα παιδιά μας σε 5-10 χρόνια δεν θα βρίσκουν δουλειές», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι η άμεση στήριξη της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας, μέσω των μέτρων άμεσης απόδοσης που προωθούνται με νομοθετήματα.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: