Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΠΑΛΙ ΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ...


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Τεκμήρια προσδιορισμού του ελάχιστου εισοδήματος ενός εκατομμυρίου ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών βάζει στο τραπέζι του διαλόγου για την αναμόρφωση του φορολογικού η κυβέρνηση, που συζητά παράλληλα και το ενδεχόμενο επιβολής πράσινου φόρου. Οι προθέσεις της κυβέρνησης διαφαίνονται από τις θέσεις που έθεσε χθες για διαβούλευση στην ιστοσελίδα www. opengov. gr, καλώντας τους πολίτες να υποβάλουν...
τις προτάσεις τους. Ωστόσο, αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναγνωρίζουν πως το θέμα της επαναφοράς των αντικειμενικών κριτηρίων προσδιορισμού των εισοδημάτων θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.
Από την άλλη, τα ίδια στελέχη θεωρούν αποκαλυπτικά εκτεταμένης φοροδιαφυγής στους κόλπους των ελεύθερων επαγγελματιών τα στοιχεία που προέκυψαν από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων που υπεβλήθησαν πέρυσι. Έτσι, 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες δήλωσαν εισοδήματα χαμηλότερα από το αφορολόγητο όριο και μόνο 2.557- 0,6% του συνόλου των 421.203 ελεύθερων επαγγελματιών- δήλωσαν εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ. Ανάλογα στοιχεία προκύπτουν και για περισσότερους από 500.000 εμποροβιοτέχνες, για τους οποίους επίσης στο υπουργείο Οικονομικών μελετάται «κοστούμι» ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος.
Πώς θα προσδιορίζεται το εισόδημα
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει δεχθεί εισηγήσεις για τον προσδιορισμό του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών με βάση σειρά αντικειμενικών κριτηρίων, από το καταβαλλόμενο ενοίκιο για την επαγγελματική εγκατάσταση έως τις δαπάνες κινητής τηλεφωνίας και λειτουργίας της εγκατάστασης (π.χ. ηλεκτρικό ρεύμα και δαπάνες τηλεφωνίας) και τον αριθμό των απασχολουμένων. Τα τετραγωνικά μέτρα της επαγγελματικής εγκατάστασης θα σταθμίζονται με συγκεκριμένους συντελεστές, ενώ μεγάλη βαρύτητα θα έχει και η περιοχή άσκησης του επαγγέλματος.
«Δεν μπορεί γιατρός στο Κολωνάκι, με νοικιασμένο ιατρείο σε μια από τις ακριβότερες περιοχές της χώρας, να απασχολεί γραμματέα και να δηλώνει στην εφορία εισόδημα χαμηλότερο του αφορολόγητου» λέει αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, που υπεραμύνεται του μέτρου και υπενθυμίζει τα πρόσφατα ευρήματα διασταυρώσεων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Σύμφωνα με αυτά, από τους 151 γιατρούς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Κολωνακίου, ένας στους πέντε δήλωσε στην εφορία καθαρά ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 10.000 ευρώ, άλλοι τόσοι δεν ξεπέρασαν τα 20.000 ευρώ και μόνο 11 γιατροί δήλωσαν καθαρό εισόδημα πάνω από 100.000 ευρώ.
Καταγράφονται αντιδράσεις
Οι προθέσεις της κυβέρνησης για τα τεκμήρια τίθενται από χθες σε δημόσια διαβούλευση στο Διαδίκτυο, όπου προτείνεται «ο λογιστικός προσδιορισμός βάσει λογιστικών καταστάσεων όλων των κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών και η κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολόγησης που ισχύει για ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων». Μετά την κυβερνητική πρόταση, το υπουργείο Οικονομικών ζητά τις απόψεις των πολιτών σχετικά με το προαναφερόμενο μέτρο και αν «πρέπει να συνοδεύεται από την πρόβλεψη για ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα συνδεδεμένο με συγκεκριμένα κριτήρια επαγγελματικής δραστηριότητας». Αν το μέτρο τελικά προκριθεί και λάβει τη μορφή διάταξης στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Μάρτιο στη Βουλή, αυτό σημαίνει πως ο γιατρός του Κολωνακίου για παράδειγμα δεν θα μπορεί να δηλώνει εισόδημα χαμηλότερο των 30.000 ευρώ, ή ένας υδραυλικός στη Γλυφάδα δεν θα μπορεί ομοίως να δηλώνει λιγότερα από 20.000 ευρώ στην εφορία.
Όλα σε διαβούλευση
Στη δημόσια διαβούλευση που θα διαρκέσει έως τα μέσα Ιανουαρίου, η κυβέρνηση θέτει το σύνολο των προτάσεών της για τις αλλαγές που σχεδιάζει στο φορολογικό, όπως η ενιαία, τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα, η κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης και χαριστικών φοροαπαλλαγών, η κατάργηση του ΕΤΑΚ και η επαναφορά του ΦΜΑΠ αλλά και η φορολόγηση των off shore εταιρειών και η εκκλησιαστική περιουσία. Όπως προκύπτει από τις θέσεις που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Οικονομικών στο Διαδίκτυο, η κυβέρνηση μελετά και το ενδεχόμενο επιβολής πράσινου φόρου.
Οι διεθνείς τάσεις, αναφέρεται χαρακτηριστικά, δείχνουν αυξανόμενη έμφαση σε φόρους που συνδέονται με περιβαλλοντικούς στόχους καθώς και σε αποκεντρωμένα έσοδα υπέρ της Τοπικής αυτοδιοίκησης. «Ποιες μεταβολές ή πρωτοβουλίες πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρξουν σε σχέση με τους φόρους για το περιβάλλον και τα φορολογικά έσοδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;».
Παράλληλα με τη δημόσια διαβούλευση, από την προσεχή Δευτέρα συγκροτούνται οι δέκα επιτροπές διαλόγου με εκπροσώπους των 28 φορέων που μετέχουν σε αυτόν. Η διαβούλευση στις επιτροπές θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου ώστε τον Φεβρουάριο η κυβέρνηση να ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις της και να τις αποτυπώσει στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή τον Μάρτιο. Ορισμένες από τις αλλαγές που θα προβλέπονται στο νομοσχέδιο δεν αποκλείεται να έχουν εφαρμογή για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2009, όπως η φορολόγηση των μερισμάτων με βάση την κλίμακα, αλλά οι περισσότερες αλλαγές θα ισχύσουν για τα εισοδήματα του 2010 που θα δηλωθούν στην εφορία το 2011.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: