Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

ΤΟ ΥΣΤΑΤΟ ΧΑΙΡΕ ΣΤΟΝ ΧΡ. ΛΑΜΠΡΑΚΗ...


Το ύστατο χαίρε στον Χρήστο Λαμπράκη είπαν χθες η οικογένειά του, ο δημοσιογραφικός και πολιτικός κόσμος της χώρας, άνθρωποι του πολιτισμού, των τεχνών και των γραμμάτων, οι εργαζόμενοι στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη αλλά και απλοί πολίτες. Η Ελλάδα αποχαιρέτησε χθες στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών τον άνθρωπο ο οποίος επί πέντε συνεχείς δεκαετίες βρισκόταν στις επάλξεις της ενημέρωσης, την οποία υπερασπίστηκε με σθένος ως... την τελευταία στιγμή. Εκεί ήταν όλοι όσοι τον αγάπησαν, εκτίμησαν το ήθος, την εντιμότητα και την αξιοπρέπειά του, αλλά και τη βαθιά προσήλωσή του σε αρχές και αξίες.
Το κλίμα έντονα συγκινησιακό και η θλίψη άφατη. Τον Χρήστο Λαμπράκη αποχαιρέτησαν πρόσωπα σιωπηλά. Το πένθος αξιοπρεπές, όπως επέβαλλε η προσωπικότητα του εκλιπόντος. Χωρίς επικηδείους, όπως επιθυμούσε ο ίδιος και η οικογένειά του, και με τη διακριτική παρουσία όλων. Η μόνη στιγμή που η σιωπή διεκόπη ήταν όταν άρχισε η πομπή προς την τελευταία κατοικία. Η έξοδος από τον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων, όπου εψάλη η εξόδιος ακολουθία, στην οποία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, συνοδεύτηκε από ένα ευγενικό και δυνατό χειροκρότημα, ως φόρος τιμής και αναγνώρισης για τη σημαντική προσφορά του στον τόπο.

Τα στεφάνια που κατέκλυσαν τον χώρο έξω από την εκκλησία ήταν εκατοντάδες, ανάμεσά τους και αυτό του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια και ξένων διπλωματικών αντιπροσωπειών, ενώ αρκετοί παρευρισκόμενοι είχαν από ένα λουλούδι στο χέρι για να κατευοδώσουν τον εκλιπόντα. Ενα από τα στεφάνια που ξεχώρισαν ήταν αυτό των αδελφών από την Κίνα, της Liu και της Ging, και της Σοφίας-Ειρήνης, οι οποίες είναι κόρες μουσικών της Καμεράτα, με ταλέντο στη μουσική, που έλαβαν υποτροφίες για μουσικές σπουδές από το πρόγραμμα «Ισες ευκαιρίες για όλους στον πολιτισμό».
Στην εξόδιο ακολουθία παρέστησαν ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου , ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς, ο πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης , οι πρώην πρωθυπουργοί κκ. Κ. Σημίτης και Κ. Μητσοτάκης , ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος, οι υπουργοί κκ. Ι. Ραγκούσης, Ευ. Βενιζέλος, Α. Λοβέρδος, Π. Γερουλάνος και οι κυρίες Αννα Διαμαντοπούλου και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Οι υφυπουργοί κυρίες Φώφη Γεννηματά και Αντζελα Γκερέκου και οι κκ. Ν. Σηφουνάκης και Μ. Μπόλαρης. Οι βουλευτές του ΠαΣοΚ, οι κκ. Χρ. Παπουτσής, Απ. Κακλαμάνης, Π. Ευθυμίου, Γρ. Νιώτης, Τ. Χυτήρης, Κ. Σκανδαλίδης , Ι. Κουσελάς, Δ. Καρύδης , Κ. Γείτονας και οι κυρίες Βάσω Παπανδρέου, Μιλένα Αποστολάκη , Αννα Νταλάρα, Σοφία Γιαννακά, οι ευρωβουλευτές κυρίες Συλβάνα Ράπτη, Αννυ Ποδηματά και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου κ. Αντ. Λιβάνης. Οι βουλευτές της ΝΔ κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, οι κκ. Π. Παναγιωτόπουλος, Δ. Σιούφας, Πρ. Παυλόπουλος, Κ. Μαρκόπουλος, Κυρ. Μητσοτάκης , Ν. Δένδιας, Σ. Χατζηγάκης, Αρ. Σπηλιωτόπουλος, Ι. Παπαθανασίου , Ευ. Αντώναρος και Σ. Κεδίκογλου. Η βουλευτής του ΚΚΕ κυρία Λιάνα Κανέλη και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Β. Μουλόπουλος . Οι πρώην υπουργοί κκ. Ι. Παπαντωνίου, Γ. Σουφλιάς, Αλ. Παπαδόπουλος, Γ. Αλογοσκούφης , Χρ. Βερελής, Κ. Λαλιώτης, Αναστ. Πεπονής, Ι. Καψής, Π. Μολυβιάτης, Αναστ. Γιαννίτσης, Γ. Κεφαλογιάννης, Α. Τσοχατζόπουλος , Τ. Χριστοδούλου και πρώην βουλευτές. Ακόμη οι κκ. Β. Ρέστης, Β. Βαρδινογιάννης με τη σύζυγό του Μαριάννα και τον γιο τους Γιάννη, Φ. Μπόμπολας, Θ. Αλαφούζος, Ευ. Μυτιληναίος, Λ. Λαυρεντιάδης, οι κκ. Ι. Κωστόπουλος , Μ. Σάλλας, Β. Ράπανος ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος , η πρώην πριγκίπισσα Ειρήνη κ.ά.
Από τον χώρο των τεχνών και των γραμμάτων εκεί ήταν μεταξύ άλλων ο δημοσιογράφος- στιχουργός κ. Λ. Παπαδόπουλος, οι συνθέτες κκ. Θ. Μικρούτσικος , Θ. Αντωνίου, ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη κ. Αγγ. Δεληβορριάς, οι ηθοποιοί κυρίες Νόνικα Γαληνέα, Μιμή Ντενίση , Αλεξάνδρα Λαδικού, Αμαλία Μουτούση, Ολγα Τουρνάκη , Ξένια Καλογεροπούλου και Τατιάνα Λύγαρη, οι τραγουδιστές κκ. Γ. Νταλάρας, Σπ. Σακκάς , ο βιολονίστας κ. Λ. Καβάκος , ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Αθηνών κ. Γ. Λούκος, ο διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών κ. Β. Φιδετζής, ο συνθέτης- διευθυντής της Ορχήρας των Χρωμάτων κ. Γ. Κουρουπός, ο μαέστρος κ. Λ. Καρυτινός, ο μαέστρος κ. Μ. Λογιάδης, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κυρία Μαρίνα Λαμπράκη- Πλάκα , οι σκηνοθέτες κκ. Στ. Τσακίρης , Β. Αρδίτης, η μεσόφωνος κυρία Αγνή Μπάλτσα, οι υψίφωνοι Ελενα Κελεσίδη, Σόνια Θεοδωρίδου, ο συγγραφέας κ. Γ. Χρονάς, η συγγραφέας κυρία Ρέα Γαλανάκη και ο σύζυγός της, πανεπιστημιακός κ. Ηλ. Κούβελας , η ποιήτρια κυρία Τζένη Μαστοράκη , ο ζωγράφος κ. Π. Τέτσης , η γκαλερίστα κυρία Δάφνη Ζουμπουλάκη κ.ά.

fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: