Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Ανέβηκαν οι τόνοι στην Ολομέλεια της Βουλής για το συμβιβασμό με τη Siemens

Πυρά από τον ΣΥΡΙΖΑ


O Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση για τον συμβιβασμό του ελληνικού Δημοσίου με την Siemens
O Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση για τον συμβιβασμό του ελληνικού Δημοσίου με την Siemens   (Φωτογραφία:  Fosphotos )


Αθήνα
«Κουκούλωμα του μεγαλύτερου και πλέον συμβολικού, από άποψη διακομματικής διαπλοκής, σκανδάλου της μεταπολίτευσης» χαρακτήρισε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με την Siemens, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση σχετικής επερώτησής του στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Το σκάνδαλο Siemens φανερώνει πως μαζί τα φάγατε -τα κόμματα και το πολιτικό προσωπικό των κομμάτων που εναλλάσσεται στην εξουσία από τη μεταπολίτευση και μετά», είπε. Κατά τον ίδιο, ο συμβιβασμός αποδεικνύει την παροιμία του λαού ότι «χέρι που σε ταΐζει, δεν το δαγκώνεις».

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αμφισβήτησε το βάσιμο των εκτιμήσεων της Εξεταστικής Επιτροπής για την Siemens, σημειώνοντας πως ο υπολογισμός της ζημίας στα 2 δισ. ευρώ, είναι ασύμμετρος σε σχέση με τις συνολικές αποζημιώσεις που έχει πληρώσει η εταιρεία σε όλο τον κόσμο - και οι οποίες δεν ξεπερνούν τα 1,7 δισεκατομμύρια.

Ο υπουργός Οικονομικών, υπενθύμισε επίσης πως το κείμενο του συμβιβασμού, το βρήκε έτοιμο στο γραφείο του από τους προκατόχους του και επικυρωμένο από την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου. «Η διευθέτηση κλείνει με τρόπο επωφελή για τους Έλληνες» εκτίμησε ο κ. Στουρνάρας.

Βολές Τσίπρα

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε υποσχέθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακυρώσει την συμφωνία όταν αναλάβει την διακυβέρνηση, θα αναθέσει την εκτίμηση της ζημίας σε τρίτο αξιολογητή και θα διεκδικήσει δικαστικά την σχετική αποζημίωση.

Ο κ. Τσίπρας επετέθη κατά του Πρωθυπουργού για το «ουδείς αναμάρτητος» που είπε ενώπιον της Ανγκελα Μέρκελ, σχετικά «με το αντιμνημονιακό θέατρο που έπαιζε επί 3,5 χρόνια».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε καταστροφικό για την ελληνική οικονομία («σκοινί για να κρεμαστούμε») το αίτημα της επιμήκυνσης και προέβλεψε «ιδιωτικοποίηση των πάντων» και «πώληση νησιών».

«Δεν υπάρχει σήμερα καμία αμφιβολία, πως τη χώρα πτώχευσε μια διακομματική συμμορία διαπλεκομένων, που αφού ξεκοκάλισε το δημόσιο πλούτο, οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή, γιατί δεν έχει το σθένος να διεκδικήσει εξ ονόματος του ελληνικού λαού» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στο ότι ο κ. Σαμαράς απέφυγε, όπως είπε, να αναφερθεί σε επαναδιαπραγμάτευση κατά τη συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ.

«Ανάπτυξη με Μνημόνιο δεν μπορεί να υπάρξει. Σε μία χώρα με λεηλατημένο τον φυσικό της πλούτο και τα εργασιακά της δικαιώματα δεν μπορεί να υπάρξει. Είναι εθνική επιταγή να ανατραπεί αυτή η πορεία και θα ανατραπεί πολύ γρηγορότερα απ' ό,τι περιμένουν» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε επίσης επίσημη τοποθέτηση από πλευράς του κ. Σαμαρά, αναφορικά με δημοσιεύματα που θέλουν νομικό του σύμβουλο να αμείβεται από την εταιρεία Siemens και κατά την περίοδο Χριστοφοράκου.

«Εγνώριζε ο πρωθυπουργός ότι ο νομικός του σύμβουλος αμείβονταν από τα μαύρα ταμεία της Siemens και ποιος ο ρόλος του νομικού του συμβούλου στον συμβιβασμό; Και τώρα που γνωρίζει ο κ. Σαμαράς, θα τον καλύψει;» αναρωτήθηκε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Απάντηση Στουρνάρα

«Η διευθέτηση της υπόθεσης Siemens με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που επετεύχθη, κλείνει με τρόπο επωφελή για τους Έλληνες» υποστήριξε στην τοποθέτησή του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Ο κ. Στουρνάρας απέκρουσε τις κατηγορίες που του εκτοξεύθηκαν από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ότι «ανέλαβε να κάνει τη βρώμικη δουλειά», τονίζοντας πως «βρίσκεται στη θέση του από πατριωτικό καθήκον» και πως «θα φύγει όταν τελειώσει τη δουλειά του». «Δεν είμαι βρώμικος (…) Ο φάκελος της σύμβασης ήταν απλά στο γραφείο μου και πρέπει να καθαρίζουμε κάποια στιγμή με τις εκκρεμότητες τους παρελθόντος» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

«Βεβαίως και συμβουλεύτηκα το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Μου είπε πως πρέπει να υπογράψω τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με βάση την εξουσιοδότηση που είχα λάβει απ' τη Βουλή.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, δεν έχει την αρμοδιότητα να συζητήσει για τα στοιχεία της υπόθεσης Siemens, ή να αναζητήσει ευθύνες. Αυτό είναι δουλειά της Δικαιοσύνης και του Κοινοβουλίου που συγκρότησε Εξεταστική Επιτροπή. Αυτό που εξουσιοδοτήθηκε ο υπουργός να διεκπεραιώσει, είναι αποκλειστικά η υπογραφή του κειμένου της συμφωνίας που η Βουλή έχει εγκρίνει» συμπλήρωσε ο κ. Στουρνάρας.

Σε σχέση με τις κατηγορίες που δέχθηκε ο νομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Ι.Καράκωστας, ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για «γκεμπελικές μεθόδους», υπογραμμίζοντας πως «ο κ. Καράκωστας δεν είχε καμία σχέση με τον συμβιβασμό και με το τι έκανα εγώ. Είχε συμβουλεύσει την μητρική Siemens για μία υπόθεση που δεν είχε να κάνει με την Ελλάδα. Πληρώθηκε κανονικά, όχι από μαύρα ταμεία, αμείφθηκε με 15000 ευρώ περίπου, δεν είχε καμία ανάμειξη και οι χαρακτηρισμοί που του αποδώσατε ήταν άδικοι».

Σε σχέση με την διάσταση που παρατηρείται ανάμεσα στην αποζημίωση που θα καταβάλει η Siemens (σ.σ. ο συνολικός υπολογισμός μαζί με τις δράσεις που αναλαμβάνει η εταιρεία ανέρχεται στα 270 εκ. ευρώ) και το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που εκτιμά την ζημία για το ελληνικό Δημόσιο στα 2 δισ., ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε πως η Επιτροπή, παρά το πλούσιο έργο της, οδηγήθηκε σε ελλιπώς τεκμηριωμένη εκτίμηση από έλλειψη στοιχείων.

«Όταν στο σύνολο του κόσμου, οι αποζημιώσεις της Siemens ανέρχονται σε 1,7 δισ. Θα ήταν ασύμμετρο εμείς να ζητάμε 2 δισ. Ο συνολικός τζίρος της εταιρείας από πρόχειρο υπολογισμό, ανέρχεται σε 3,5 δισ. Το συνολικό ποσό των παροχών, δεν προκύπτει από πουθενά. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να λέμε στον κόσμο την αλήθεια, να μην συσκοτίζουμε την πραγματικότητα» παρατήρησε ο κος Στουρνάρας.

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών, υπενθύμισε πως ο συμβιβασμός του Δημοσίου με την Siemens, δεν αφορά το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, το οποίο βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών, εγκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα για «ομιχλώδη ρητορική που εμπλέκει την επιμήκυνση, την επαναδιαπραγμάτευση, το Μνημόνιο και την Siemens, συσκοτίζοντας την αλήθεια. Είπατε να βγούμε απ' το Μνημόνιο. Καλώς. Και μετά τι; Δραχμή;»

Οι κοινοβουλετικοί εκπρόσωποι
Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, ο Μάκης Βορίδης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, πως «δολίως ανέδειξε το έλασσον ζήτημα του κου Καράκωστα σε κεντρικό - κάτι που μαρτυρά την ασθενή του επιχειρηματολογία επί των σημαντικών» και χαρακτήρισε «ορισμό της συκοφαντίας» τα όσα κατήγγειλε σε βάρος του κου Καράκωστα ο Αλέξης Τσίπρας.

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης διέκρινε αντιφάσεις στην επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τα αποτελέσματα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, παρατηρώντας πως «η Εξεταστική αντιμετωπίζεται, πότε ως πλυντήριο σκανδάλου και πότε ως Επιτροπή που έκανε καλά τη δουλειά της».

Για τον Νότη Μαριά (Ανεξάρτητοι Έλληνες) «η υπόθεση αυτή έχει σχέση με τον τρόπο που η Γερμανία περνά το νέο αποικισμό και εξάρτηση στη χώρα μας». «Μέσα από τη συμφωνία αυτή, που συνιστά νεοαποικιακή σύμβαση, η Siemens βγαίνει λάδι. Το θέμα μένει ανοικτό για ποινικές και για άλλες ευθύνες, σε μια αντιμνημονιακή κυβέρνηση» είπε.
Από πλευράς Χρυσής Αυγής, ο Χρήστος Παππάς δήλωσε πως «συμφωνούμε με το πνεύμα και την ουσία της επερώτησης σχετικά με τον σκανδαλώδη εξώδικο συμβιβασμό και διαπιστώνουμε και συμφωνούμε πως η σημερινή κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες - και πως η στάση της αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων».
Ο Νίκος Τσούκαλης (Δημοκρατική Αριστερά) αποδέχθηκε ότι «ο οποιοσδήποτε υπουργός Οικονομικών δεν μπορούσε να γράψει την συμφωνία στα παλιά του υποδήματα. Ακόμα και οι κακοί νόμοι πρέπει να τηρούνται - αυτό λέμε εμείς». Από κει και πέρα, ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ εξέφρασε εκ νέου την αντίθεση του κόμματός του στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
«Μνημείο κυνισμού που προσβάλλει την νοημοσύνη του ελληνικού λαού» χαρακτήρισε την σύμβαση ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής. «Διατυπώνετε άφεση αμαρτιών στην Siemens, δηλώνοντας πως είναι αξιόπιστη και υπεύθυνη επιχείρηση, αίροντας όλα τα εμπόδια για συμμετοχή της σε δημόσιους οργανισμούς» ανέφερε.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: