Ταξίδι στα ουράνια για Σαμαρά το Βερολίνο και το Παρίσι
Στο εσωτερικό της χώρας στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον για τον Πρωθυπουργό που καλείται να διαχειριστεί έναν πολιτικά κρίσιμο μήνα κατά τον οποίο, δε θα δέχεται μόνο τα έντoνα πυρά της αντιπολίτευσης, αλλά αναντίρρητα θα δοκιμαστεί και η συνοχή της κυβέρνησής του. Από το Μαξίμου υποδέχθηκαν με εμφανή ικανοποίηση, όχι μόνο τα αποτελέσματα των συναντήσεων Σαμαρά και τις δηλώσεις των κ.κ. Μέρκελ και Ολάντ. Περισσότερο ίσως τα όσα ακολούθησαν και ειδικότερα το μήνυμα της Γερμανίδας Καγκελαρίου στο εθνικό της κοινοβούλιο, πρός όλους εκείνους οι οποίοι –προφανώς με το βλέμμα στο εσωτερικό της χώρας- χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως σάκο του μποξ ενισχύοντας τα σενάρια περί εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.
Παράλληλα, οι επιτελείς του κ. Σαμαρά διέκριναν την εμφανή αγωνία του γαλλογερμανικού άξονα να εμφανιστεί ευθυγραμμισμένος, με το Βερολίνο και το Παρίσι να ανταγωνίζονται ως προς το τίνος η δήλωση θα είναι «φιλικότερη» για την Ελλάδα και, φυσικά, ανακουφιστικότερη για τις διεθνείς αγορές. Το «διά ταύτα» βέβαια που συνιστά και την ουσιώδη επιτυχία της ελληνικής πλευράς είναι το «σπάσιμο του βράχου» -όπως το αποτυπώνει στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού- κυρίως με την γερμανική καγκελαρία, γεγονός που σηματοδοτεί το τέλος της επί διετία απομόνωσης της Ελλάδας.
Η επιστροφή του κ. Σαμαρά από Βερολίνο- Παρίσι βέβαια προσγειώνει τον Πρωθυπουργό σε μια σκληρή πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα η οποία αφήνει το οικονομικό επιτελείο με ένα κενό περί τα 4 δις –από τα 11,5 έχουν κλείσει τα 7,5. Και τα οποία θα πρέπει να εξευρεθούν σε χρόνο- ρεκόρ δεδομένου ότι, πρώτον επιστρέφει η Τρόικα, η έκθεση της οποίας θα κρίνει τα πάντα και δεύτερον, υπάρχει η δέσμευση Σαμαρά ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού και το πακέτο των μετρων θα είναι έτοιμα πριν το άτυπο Γιούρογκρουπ της 14-15 Σεπτεμβρίου στην Λευκωσία.
Ήδη από σήμερα οι κ.κ. Στουρνάρας και Σταϊκούρας ξεκινούν νέο κύκλο επαφών με τους υπουργούς, προκειμένου να κλείσει η «τρύπα» των 4 δις με δύο υπουργεία να ορθώνουν ήδη τείχος. Το υπουργείο Άμυνας και το υπουργείο Δημόσιας Ταξης διαφοροποιούνται αναφορικά με τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια με το οικονομικό επιτελείο να πιέζει ώστε να υπάρξει η κατά το δυνατόν δικαιότερη κατανομή των βαρών.
Πάνος Ρασσιάς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου