Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

ΤΙ ΘΑ ΠΡΟΤΑΘΕΙ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ


Αρχίζουν αύριο οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα


Αρχίζουν αύριο οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα
«Φωτιά» έχουν πάρει στο υπουργείο Οικονομικών καθώς αύριο Δευτέρα αναμένονται στη χώρα μας τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας προκειμένου να αρχίσουν ξανά τους ελέγχους. Με δεδομένο ότι τα βλέμματα των δανειστών μας είναι στραμμένα στο πόρισμα των ελεγκτών, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται για επώδυνες περικοπές, ύψους 13,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να εισπράξει την πολυπόθητη θετική αξιολόγηση που θα ανοίξει το δρόμο για την καταβολή της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Εξάλλου το μήνυμα από τη γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ κατά την συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ήταν ξεκάθαρο: Από τηνέκθεση της τρόικας θα εξαρτηθούν και οι περαιτέρω αποφάσεις σχετικά με την «χαλάρωση» των όρων του μνημονίου.

Εν μέσω αυτού του κλίματος η κυβέρνηση καλείται να δώσει μία σκληρή μάχη και σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι των προτάσεων επανέρχονται μεταξύ άλλων τόσο η περικοπή των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας στους μισθούς και συντάξεις του δημοσίου όσο και ημείωση έως 35% για τους μισθούς στις ΔΕΚΟ μέσω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου. Επίσης υπάρχει πρόταση για κατάργηση της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης, αλλά και δραστικής μείωσης στα εφάπαξ έως και 40%.

«Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις φαίνεται να αποτελεί η «νέα» εφεδρεία ή αλλιώς «συνταξιοδοτική ωρίμανση» βάσει της οποίας θα αποχωρήσουν περί τους 15.000 δημοσίους υπαλλήλους εφέτος. Δύσκολα είναι όμως τα πράγματα και σε ό,τι αφορά τη μείωση κατά 12% στα ειδικά μισθολόγια, καθώς από την ελληνική πλευρά γίνεται προσπάθεια είτε να εξαιρεθούν οιένστολοι είτε το ποσοστό της μείωσης να είναι μικρότερο, όμως από την πλευρά της τρόικας δεν έχει υπάρξει απάντηση εάν δέχεται τα ισοδύναμα μέτρα που της έχουν αντιπροταθεί. 
Τέλος περικοπές προβλέπονται και για το κοινωνικό κράτος, καθώς θεσπίζονται εισοδηματικάκαι περιουσιακά κριτήρια για την χορήγηση των κοινωνικών - προνοιακών επιδομάτων.
Όπως και να ΄χει σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα το πακέτο των μέτρων θα οριστικοποιηθεί και θα ανακοινωθεί λίγο πριν την έλευση των επικεφαλής της τρόικας κ.κ. Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) στην Αθήνα στις αρχές Σεπτεμβρίου.


Αγγελική Κιλιντζόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: