Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Αναταραχή στη γερμανική πολιτική σκηνή με φόντο τις δηλώσεις για Grexit

Επικριτικός ο Τύπος


Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ
Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Βερολίνο, Γερμανία
Οι παρεμβάσεις Γερμανών πολιτικών που ζητούν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και η σύσταση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ «να μετρούν οι εμπλεκόμενοι τα λόγια τους» όταν αναφέρονται στο ζήτημα της Ελλάδας—μία σύσταση με αποδέκτες εντός και εκτός της κυβέρνησης έφερε αναταραχή στην γερμανική πολιτική σκηνή, εκτιμά ο Τύπος της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του προς την κυριακάτικη Bild, λίγες ώρες μετά την συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ στο Βερολίνο, ο γγ της CSU, Α. Ντόμπριντ δήλωσε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι αναπόφευκτη. «Βλέπω την Ελλάδα εκτός ευρώ το 2013», είπε.

«Βρισκόμαστε σήμερα σε μία αποφασιστική φάση για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και γι΄ αυτό πιστεύω ότι όλοι θα πρέπει να ζυγίζουμε τα λόγια μας» ήταν η έμμεση απάντηση της Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη προς την γερμανική κρατική τηλεόραση την Κυριακή.

Πάντως ο Ντόμπριντ δέχεται πυρά ακόμη και από στελέχη του κόμματός του με τον Μαξ Στράουμπινγκερ να του καταλογίζει επαρχιώτικη γκρίνια και τον Μάρκους Φέρμπερ να λέει ότι με τις δηλώσεις του τορπιλίζει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στην Ελλάδα και βλάπτει τους Γερμανούς φορολογούμενους καθώς έτσι κρατά μακριά από τη χώρα δυνητικούς επενδυτές.

* Στο ίδιο μήκος κύματος με την καγκελάριο και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε που ζήτησε «μεγαλύτερο σεβασμό για τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίση». Όπως διευκρίνισε, «η εποχή που οι λαοί της Ευρώπης αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλο με επιφύλαξη,πρέπει να ξεπεραστεί. Θέλουμε να αντισταθούμε σε αυτό το πνεύμα του λαϊκισμού και της επανεθνικοποίησης. Δεν θέλουμε να συμβάλουμε ώστε η Ευρώπη να πάρει τον λάθος δρόμο», και σημείωσε ότι αν η Ευρώπη μακροπρόθεσμα δεν πάει καλά, δεν πάει καλά μακροπρόθεσμα ούτε η Γερμανία.

Επικριτικός ο Τύπος

Η απαίτηση του CSU, εταίρου στον κυβερνητικό συνασπισμό, για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ (απαίτηση που δεν διατυπώθηκε για πρώτη φορά) «γελοιοποίησε την καγκελάριο» αναφέρει η Süddeutsche Zeitung.

Σημειώνει ακόμη ότι «η καγκελάριος δεν μπορεί να θέσει υπό έλεγχο τη συζήτηση εντός του κυβερνητικού της συνασπισμού για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Η σαφής απαίτηση εξόδου της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα ήρθε το Σαββατοκύριακο κυρίως από το CSU.

» Με τον τρόπο αυτό γελοιοποιήθηκε μέσα σε μόλις λίγες ώρες η δήλωση που έκανε η Μέρκελ στο πλαίσιο της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Σαμαρά στο Βερολίνο ότι τα κόμματα που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό επιθυμούν ομόφωνα την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ».

Αντιθέτως η Stuttgarter Zeitung διερωτάται: «Πώς θα πιστέψουν οι επενδυτές ότι οι Έλληνες θα καταφέρουν να κάνουν τη στροφή προς το καλύτερο, όταν ο υπ. Οικονομίας της κορυφαίας βιομηχανικής χώρας της Ευρώπης ποντάρει, τη μια περισσότερο, την άλλη λιγότερο, στην αποτυχία;

» Μπορεί οι Ρέσλερ και ο Ντόμπριντ να θέλουν να κερδίσουν τους ψηφοφόρους, ωστόσο φέρονται ανεύθυνα. Οι Έλληνες θα πρέπει να υλοποιήσουν τα συμφωνηθέντα. Την ίδια ώρα όμως θα πρέπει να τους αναγνωριστεί η προθυμία να κάνουν θυσίες, προκειμένου να τους δοθούν με αυτό τον τρόπο κίνητρα να συνεχίσουν. Ορισμένοι πολιτικοί φαίνεται πως χάνουν την αίσθηση για τα αναγκαία».

Ιδιοτελή κίνητρα στις δηλώσεις του Ντόμπριντ βλέπει η Märkische Oderzeitung που σχολιάζει, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

«Τέτοιες δηλώσεις δεν συμβάλουν στην επίλυση των προβλημάτων. Αυτό όμως δεν είναι το ζητούμενο για την CSU. Στην πραγματικότητα έχει μόνο έναν στόχο: την ερχόμενη χρονιά θέλει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βαυαρία. Και σε αυτό δεν ενδιαφέρει η Ελλάδα», αναφέρει για τον Γερμανό πολιτικό.

Εκτιμήσεις για τις επόμενες κινήσεις της Ανγκ.Μέρκελ κάνει η Rheinische Post που σχολιάζει για το σχέδιο με το οποίο ασχολείται εδώ και δύο χρόνια η καγκελάριος, το ευρωπαϊκό.

«Η Μέρκελ δεν θέλει να μπει στα βιβλία της ιστορίας ως η σιδηρά καγκελάριος που έριξε στη φτώχεια την κοιτίδα της δημοκρατίας. Πολλά συνηγορούν υπέρ του ότι με τη βοήθεια της ΕΚΤ και διάφορα τεχνάσματα η Μέρκελ θα κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ μέχρι τις επόμενες εκλογές στη Γερμανία. Και ότι θα δώσει μετά –εντός ενός μεγάλου συνασπισμού;- νέα δισεκατομμύρια».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: