Την ίδια ώρα που η κρίση βαθαίνει και οι εργαζόμενοι, χαμηλόμισθοι και μεσαίοι, καλούνται να χρηματοδοτήσουν τη μείωση του ελλείμματος, τα ασφαλιστικά ταμεία μοιάζει να αδιαφορούν για την εκμετάλλευση των ακινήτων που τους ανήκουν.
Εγκαταλελειμμένα στο έλεος του χρόνου, αναξιοποίητα και υπομισθωμένα κτίρια και οικόπεδα, πολλά σε περιοχές-φιλέτα αστικών περιοχών, παραδίδονται στη φθορά του χρόνου, ενώ την ίδια στιγμή τα Ταμεία ξοδεύουν εκατομμύρια ευρώ για να...
...στεγάσουν τις υπηρεσίες τους σε ακίνητα τρίτων.
Tρεις ορόφους διαθέτει το IKA στην οδό Aμερικής 9. Eκμισθώνεται μόνο ο πέμπτος, επιφανείας 275 τ.μ., προς 1.519 ευρώ
Tρεις ορόφους διαθέτει το IKA στην οδό Aμερικής 9. Eκμισθώνεται μόνο ο πέμπτος, επιφανείας 275 τ.μ., προς 1.519 ευρώ
Εικόνες εγκατάλειψης και αδιαφορίας, σφραγισμένες πολυκατοικίες, οικόπεδα μεγάλης αξίας στα πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα που εκμισθώνονται ως υπαίθρια πάρκινγκ...
Αρκεί να αναφερθεί πως η ακίνητη περιουσία όλων των Ταμείων αγγίζει το 1,4 δισ. ευρώ (σε αντικειμενικές αξίες του περασμένου Αυγούστου), ενώ μόνο το ΙΚΑ πληρώνει σχεδόν 35 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για ενοίκια!
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι, άλλωστε, πως τα ετήσια έσοδα όλων των Ταμείων από τα ακίνητα που διαθέτουν ανέρχονται σε περίπου 29,5 εκατ. ευρώ (σύμφωνα με τον κοινωνικό προϋπολογισμό του 2008). Αλλά κι αυτά τα έσοδα είναι σχεδόν σαν... να μην υπάρχουν, αφού αρκούν απλώς για να ισοσκελίσουν τα έξοδα που έχει η συντήρηση της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων που ξεπερνά τα 28,5 εκατομμύρια ευρώ.
«Η ακίνητη περιουσία των Ταμείων απαξιώνεται σε μεγάλο βαθμό», σχολιάζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, Θανάσης Τσιακανίκας. «Τα ανεκμετάλλευτα ακίνητα επιβάλλεται να αξιοποιηθούν, ενώ πολλά από τα εκμισθωμένα δεν αποδίδουν αυτό που θα έπρεπε, με βάση την αντικειμενική τους αξία και την περιοχή στην οποία βρίσκονται. Η αξιοποίηση είναι υποτυπώδης», προσθέτει ο ίδιος.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ΙΚΑ. Αν και ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας, διαθέτει τη σημαντικότερη ακίνητη περιουσία πληρώνει σε μισθώματα περίπου 2,9 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα. «Η ακίνητη περιουσία του ΙΚΑ μένει ανεκμετάλλευτη. Θα πρέπει επιτέλους να παρθούν άμεσες αποφάσεις, ώστε το ΙΚΑ να αποκτήσει ιδιόκτητα κτίρια και να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την περιουσία που έχει», δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, Βασίλης Κόκαλης. «Είναι ανεπίτρεπτο, κτίρια και οικόπεδα να μένουν ανεκμετάλλευτα για πάνω από 10 χρόνια», συμπληρώνει ο ίδιος.
Οικόπεδα αξίας και πολυώροφα κτίρια σε στρατηγικά σημεία του κέντρου της Αθήνας και στα προάστια, μεγάλης αντικειμενικής αξίας, μένουν ανεκμετάλλευτα. Αλλα ακίνητα υπομισθώνονται, χωρίς να αποδίδουν όσα θα μπορούσαν με βάση τη θέση και τη δυναμικότητά τους.
Μίσθωση
Ενδεικτικό είναι πως το ΙΚΑ εισπράττει από τα εκμισθωμένα ακίνητά του -σύμφωνα με στοιχεία της διοίκησης του ιδρύματος- περίπου 839.000 ευρώ τον μήνα, όταν η αντικειμενική τους αξία κυμαίνεται γύρω στα 200 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή, μισθώνει περίπου 600 ακίνητα σε όλη τη χώρα. Σε πολλές πρωτεύουσες νομών, μάλιστα, αναγκάζεται να τεμαχίζει τις υπηρεσίες του σε διάφορα μισθωμένα ακίνητα, με πολλαπλό κόστος, οικονομικό, οργανωτικό αλλά και λειτουργικό.
Για παράδειγμα, ο Δήμος Ανατολής στα Γιάννενα έχει κάνει δωρεά πάνω από έναν χρόνο ένα οικόπεδο στο ΙΚΑ για να στεγάσει τις υπηρεσίες του και το Ιδρυμα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει ακόμη αποδεχθεί επισήμως τη δωρεά. Στο μεταξύ, πληρώνει περίπου 10.000 ευρώ τον μήνα για να στεγάσει σε 5 διαφορετικά ακίνητα υπηρεσίες του Περιφερειακού Υποκαταστήματος και της Νομαρχιακής Μονάδας Υγείας Ιωαννίνων.
Παρόμοιες περιπτώσεις εντοπίζονται και σε άλλα Ταμεία. Για παράδειγμα, ο ΟΑΕΕ διαθέτει οικόπεδο επί της Χαριλάου Τρικούπη στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο εκμισθώνει ως υπαίθριο πάρκινγκ προς 6 ευρώ το τ.μ., όταν η αντικειμενική του αξία ξεπερνά τα 5.500 ευρώ το τ.μ.!
Τα στοιχεία που παραχώρησαν στο «Εθνος» οι διοικήσεις ορισμένων ασφαλιστικών ταμείων είναι αποκαλυπτικά (το ΕΤΑΑ, το Μετοχικό Ταμείο Υπαλλήλων Τραπέζης Ελλάδος, το ΤΠΔΥ, το ΤΕΑΙΤ και το Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών αρνήθηκαν να ανταποκριθούν στο αίτημά μας και δεν απέστειλαν στοιχεία).
H ΠPOTAΣH
Λύση-ανάσα για το IKA στο κτίριο της Πανεπιστημίου
n Το θηριώδες κτίριο επί της οδού Πανεπιστημίου 46, στην καρδιά της Αθήνας, που καταλαμβάνει επιφάνεια πάνω από 7.000 τ.μ., έχει περάσει από την Εθνική Τράπεζα στο ΙΚΑ. Σήμερα υπομισθώνεται και διάφορα γραφεία στους ορόφους είναι κενά. Οπως τονίζουν στελέχη της διεύθυνσης στέγασης του ασφαλιστικού φορέα, περίπου το 70% του κτιρίου είναι εκμισθωμένο. Από τα καταστήματα και τους υπόλοιπους χώρους που παραμένουν μισθωμένοι στο κτίριο, το ΙΚΑ εισπράττει συνολικά 88.259 ευρώ. Η διεύθυνση στέγασης έχει προτείνει την ανακαίνιση του κτιρίου και τη δημιουργία ενός κέντρου συντάξεων. Ετσι, χωρίς να απομακρυνθούν οι εμπορικές χρήσεις του ισογείου, το ΙΚΑ θα μπορούσε, για παράδειγμα, να αποδεσμεύσει τέσσερα κτίρια που νοικιάζει αυτή τη στιγμή στο κέντρο της Αθήνας (Νικηφόρου 14 και 16, Γερανίου 42 και Πειραιώς 181) και να γλιτώσει περίπου 50.000 ευρώ.
Υπομισθωμένα είναι και τα γραφεία επί της οδού Αμερικής 9, συνολικής δυναμικότητας 699,50 τ.μ. Το ΙΚΑ διαθέτει εκεί τρεις ορόφους (5ος - 7ος), εκ των οποίων -σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της διεύθυνσης στέγασης του ιδρύματος- εκμισθώνεται μόνο ο 5ος, επιφανείας 275 τ.μ., προς 1.519 ευρώ (δηλαδή 5,52 ευρώ το τ.μ.).
Αντίστοιχη είναι η μοίρα και του κτιρίου επί της οδού Αξαρλιάν (πρώην Λέκκα) 7 που ανήκει επίσης στο ΙΚΑ. Εκεί εκμισθώνονται στο υπόγειο 117 τ.μ. και άλλα 475 τ.μ. στα καταστήματα του ισογείου, προς 4.448 ευρώ (περίπου 9 ευρώ το τ.μ.). Τα υπόλοιπα 1.337 τ.μ. του ακινήτου στους ορόφους μένουν ανεκμετάλλευτα.
ΓIANNHΣ ΦΩΣKOΛOΣ - ΕΘΝΟΣ
Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010
H απαξίωση «τρώει» 1,4 δισ. ευρώ ...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου