Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Την άνοιξη η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο

[GOCAFJ0O2HCAEKGJYFCAR4X5ZDCAMXXONICAR02YOACAW1Y08LCA49EK6MCA0OV91PCAVK8KO6CAM9YY9GCA2928ZVCAD4IFK0CA4MK5S1CA7OHBJRCAD1S5NLCA374A16CAZR1GB8CACIY24ECASCLSI2.jpg]Η κυβέρνηση αποσυνδέει τη διαδικασία της αλλαγής του από τον «Καποδίστρια 2» για να κάμψει τις αντιδράσεις

Σε αναβολή της συζήτησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου ως την άνοιξη και την αποσύνδεσή της από την πρωτοβουλία για τον «Καποδίστρια 2» προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Στόχος της, να μη δημιουργηθεί νέο πεδίο αντιπαράθεσης με εσωκομματικά και αντιπολιτευτικά μέτωπα και να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και συμφωνία σε έναν νέο εκλογικό νόμο- ει δυνατόν γενικής ισχύος και όχι ανά πάσα στιγμή υποκείμενο σε αναθεωρήσεις και ανατροπές.

Υπό τις συνθήκες αυτές η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών επεξεργάζονται σχέδια αλλαγής πλεύσης και εξετάζουν την τροποποίηση της τακτικής τους, ώστε να τεθεί σε νέα βάση η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, η οποία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και πληροφορίες αναβάλλεται για τρεις μήνες και χωρίς τα πιεστικά χρονοδιαγράμματα που είχαν αρχικώς τεθεί.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι μόλις τις τελευταίες ημέρες και εφόσον έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση την οποία δεν είχε προβλέψει η κυβέρνηση κλήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Εσωτερικών ο πρώην υπουργός, υπεύθυνος για τον ισχύοντα εκλογικό νόμο και εισηγητής προτάσεων προσαρμογής του λεγόμενου γερμανικού συστήματος κ. Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος θα συμμετάσχει στις σχετικές συσκέψεις, εν όψει της συνεδρίασης του αυριανού Υπουργικού Συμβουλίου για τον «Καποδίστρια 2» και όσων ακολουθήσουν για τον εκλογικό νόμο.

Σήμερα εξάλλου έχει συγκληθεί το ΚΤΕ Εσωτερικών του ΠαΣοΚ, με θέμα τη διοικητική αναδιάρθρωση, ενώ μετά την αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα ακολουθήσει σύσκεψη του κ. Ι. Ραγκούση με τον Γραμματέα του ΠαΣοΚ κ. Σ. Ξυνίδη και τους προέδρους των νομαρχιακών επιτροπών.

Ο κ. Σκανδαλίδης, με την ιδιότητα του πρώην υπουργού Εσωτερικών και του προέδρου, σήμερα, της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης αναμένεται ότι ούτως ή άλλως θα παρέμβει δημοσίως στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις. O πως επισημαίνει σε σχετικές συζητήσεις ο πρώην υπουργός η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, δεδομένης και της φύσης της πρότασης που επιθυμεί να προωθήσει η κυβέρνηση, θα πρέπει να τεθεί σε διαφορετική βάση και να αποκτήσει διαφορετικό χαρακτήρα. Υποστηρίζει εν ολίγοις ο κ. Σκανδαλίδης ότι επειδή η σχεδιαζόμενη αλλαγή δεν συνιστά απλώς τροποποίηση αριθμητική αλλά ουσιαστική επαναχάραξη του εκλογικού χάρτη της χώρας δεν θα πρέπει η διαδικασία να αρχίζει με τη μονομερή κατάθεση μιας πρότασης, η οποία είτε θα υπάρχει κίνδυνος να απορριφθεί είτε να αλλάξει από επόμενη κυβέρνηση. Ετσι, προτείνει τη σύσταση διακομματικής επιτροπής, η οποία θα εργαστεί για την επίτευξη συμφωνιών και την κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης που θα ψηφιστεί από τη Βουλή. Υπό την έννοια αυτή, ένα πεδίο στο οποίο θεωρείται ότι είναι δυνατές οι τροποποιήσεις και πιθανή η εκτόνωση των αντιδράσεων της αντιπολίτευσης αφορά τον τρόπο εκλογής βουλευτών στις μονοεδρικές ή κατατμημένες περιφέρειες. Ενα ενδεχόμενο που θα εξετάσει η κυβέρνηση είναι να υπάρχει σταυροδοσία στις μονοεδρικές και η δυνατότητα του ψηφοφόρου να επιλέγει τον υποψήφιο που θα καταλάβει την έδρα. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι είναι δυνατόν να καμφθούν οι αντιδράσεις όσων επιμένουν ότι με το προτεινόμενο σύστημα μετατρέπεται σε απόλυτο και ανεξέλεγκτο άρχοντα ο αρχηγός του κόμματος.

Ενα άλλο πεδίο στο οποίο αναμένεται να συζητηθούν εναλλακτικές προτάσεις είναι το ενδεχόμενο να μη χωριστεί η χώρα αποκλειστικά σε μονοεδρικές περιφέρειες.

Γεγονός πάντως είναι ότι η κυβέρνηση έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται πως και μερίδα του ΠαΣοΚ είναι έτοιμη να εκδηλώσει τις αντιρρήσεις της στην περιγραφόμενη αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Σύμφωνα με τα εμπειρότερα στελέχη διαπράχθηκε το λάθος να γίνει ταυτόχρονα απόπειρα εκκίνησης της συζήτησης για τον εκλογικό νόμο και τη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας και μάλιστα μέσω διαρροών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: