Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ...


Ρεπορτάζ : Κώστας Σιωμόπουλος

Ερχονται τα πάνω κάτω στη φορολογία ακινήτων πολύ προτού ολοκληρωθεί η πολυδιαφημισμένη φορολογική μεταρρύθμιση, με χαμένους όλους όσοι δεν πρόλαβαν το προηγούμενο διάστημα να μεταβιβάσουν στα παιδιά τους ακίνητα με γονική παροχή των οποίων η αντικειμενική αξία είναι άνω των 200.000 ευρώ. Και αυτό διότι, σύμφωνα με πρόταση που έχει κατατεθεί στο υπουργείο...
Οικονομικών στο πλαίσιο του διαλόγου για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, το αφορολόγητο όριο του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας γονικών παροχών- δωρεών αναμένεται να διαμορφωθεί στο ύψος των 200.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις να ανέλθει ακόμη και σε πιο υψηλά επίπεδα (300.000 ευρώ). Από το ποσό αυτό και πάνω θα υπάρχουν διαφορετικοί συντελεστές με τον ανώτατο να διαμορφώνεται σε 20% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω των 550.000 ευρώ. Παράλληλα, πρόσθετες επιβαρύνσεις και «διαγραφή» μέρους του παραπάνω αφορολόγητου ποσού θα προκύψουν μόλις ανακοινωθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες εκτιμάται από πολλούς ότι είναι θέμα μηνών αν όχι μερικών εβδομάδων να αυξηθούν. Η νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών είναι βέβαιον ότι θα επιφέρει σχεδόν στο σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων μεγάλες επιβαρύνσεις καθώς οι τιμές ζώνης θα επηρεάσουν τόσο τον προσδιορισμό του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας όσο και τους φόρους μεταβίβασης, γονικών παροχών, κληρονομιών κτλ. Κερδισμένοι των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση αναμένεται να είναι οι πολίτες που θα αποκτήσουν ακίνητο χαμηλής αντικειμενικής αξίας, δηλαδή κάτω από 200.000 ευρώ. Αυτό με την προϋπόθεση ότι θα γίνει αποδεκτή η πρόταση για αύξηση του αφορολογήτου από τις 95.000 ευρώ που είναι σήμερα στα επίπεδα των 200.000 ευρώ. Αν δεν συμβεί αυτό, τότε θεωρητικά όλοι όσοι αποκτούν ακίνητο με γονική παροχή ή δωρεά αξίας άνω των 95.000 ευρώ θα πληρώσουν επιπλέον φόρο σε σχέση με ό,τι ίσχυε πριν από την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας.
Ειδικότερα, αργά χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου κατέθεσε προσθήκη-τροπολογία στη Βουλή, που αφορά τον υπολογισμό του φόρου για τις κτήσεις περιουσίας από δωρεά ή γονική παροχή και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης σε τσιγάρα και αλκοολούχα ποτά. Η συγκεκριμένη τροπολογία προστέθηκε στο σχέδιο νόμου «Προστασία δασών και δασικών εκτάσεων του Νομού Αττικής, σύσταση Ειδικής Γραμματείας Περιβάλλοντος και Ενέργειας και λοιπές διατάξεις».
Σύμφωνα με την τροπολογία, από χθες, Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, ο υπολογισμός του φόρου που αναλογεί σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για τις κτήσεις περιουσίας αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής θεωρείται προσωρινός και η οριστική εκκαθάριση του οφειλόμενου φόρου θα γίνει με τις διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου, για τον οποίο η κοινωνική διαβούλευση έχει ήδη αρχίσει.
Αυτό σημαίνει ότι κάποιος θα πηγαίνει στην Εφορία, θα πληρώνει τον φόρο γονικής παροχής με βάση το αφορολόγητο ποσό των 95.000 ευρώ και για το επιπλέον θα επιβαρύνεται με συντελεστή 1%. Μόλις θεσμοθετηθεί η νέα κλίμακα με το αυξημένο αφορολόγητο αλλά και τη γενναία αύξηση των φορολογικών συντελεστών, η Εφορία θα καλέσει τους φορολογουμένους που θα σπεύσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες για να «προλάβουν» τις νέες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες να πληρώσουν τον επιπλέον φόρο αν προκύπτει ή να του επιστρέψουν τη διαφορά.
Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, « όπως εξήγγειλε η κυβέρνηση στις προγραμματικές δηλώσεις της, καθώς και ο πρωθυπουργόςΓιώργος Α. Παπανδρέου, στις 13 Δεκεμβρίου 2009, προτείνεται να επανέλθει η φορολόγηση των κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών με προοδευτική κλίμακα με υψηλό αφορολόγητο. Ηδητο θέμα αυτό αποτελεί αντικείμενο των ομάδων εργασίας κοινωνικού διαλόγου για τη φορολογική μεταρρύθμισηπου έχει συστήσει το υπουργείο Οικονομικών. Κρίνεται δίκαιο και εύλογο, προκειμένου να μην ακυρωθεί το αποτέλεσμα του κοινωνικού διαλόγου, για τις όποιες πράξεις κτήσεων περιουσίας αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής, των οποίων η φορολογική υποχρέωση ισχύει από την επομένη της κατάθεσης της διάταξης στη Βουλή, δηλαδή από σήμερα, 8 Ιανουαρίου, να θεωρείται ο υπολογισμός του φόρου προσωρινός. Στην τροπολογία προτείνεται να γίνει οριστική εκκαθάριση με τις διατάξειςπου θα προκύπτουν στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου».
Παράλληλα, σημαντικές αυξήσεις αναμένεται να προκύψουν στις τιμές των τσιγάρων και των ποτών. Σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, σε σχέση με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, στα βιομηχανοποιημένα καπνά αυξάνεται στην πλέον ζητούμενη τιμή από 57,5% που είναι σήμερα σε 70% και στα αλκοολούχα ποτά κατά 20%. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, « οι ρυθμίσεις αυτές κρίνονται σκόπιμες, προκειμένου αφενός να αυξηθούν τα έσοδα του προϋπολογισμού, αφετέρου η αυξημένη τιμή να αποτελέσει στον καταναλωτή αντικίνητρο κατανάλωσης για σκοπούς προστασίας της δημόσιας υγείας. Με την αναπροσαρμογή των συντελεστών του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσηςπροσεγγίζεται ο μέσος όρος φορολογίας, που ισχύει σε κοινοτικό επίπεδο, τόσο στα καπνοβιομηχανικά προϊόνταόσο και στα αλκοολούχα ποτά. Επισημαίνεται ότι οι αυξήσεις αυτές είναι αναλογικές και επιβαρύνουν λιγότερο τα προϊόντα με χαμηλή τιμή, που καταναλώνονται από τα κοινωνικά στρώματα με χαμηλό εισόδημα. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι η επιβάρυνση λόγω του φόρου στο πακέτο 20 τσιγάρων, που πωλείται σήμερα 2 ευρώ, ανέρχεται στα 0,19 ευρώ και στο πακέτο 20 τσιγάρων που πωλείται σήμερα 3,20 ευρώ (που είναι και τα τσιγάρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση) η επιβάρυνση είναι 0,41 ευρώ. Στα αλκοολούχα ποτά η επιβάρυνση ανά φιάλη ουίσκι είναι 0,91 ευρώ, για ούζο, τσίπουρο, τσικουδιάείναι 0,45 ευρώ, ενώ για τη φιάλη μπίρας από 0,009 ως 0,002 ευρώ» .
Η ισχύς των διατάξεων για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα τσιγάρα αρχίζει από την Τρίτη 12 Ιανουαρίου, ενώ για τα ποτά από την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου. Από τις προτεινόμενες διατάξεις, η ετήσια αύξηση εσόδων στον κρατικό προϋπολογισμό από την αναπροσαρμογή των συντελεστών του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των βιομηχανοποιημένων καπνών είναι περίπου στα 930 εκατ. ευρώ, από την αναπροσαρμογή των συντελεστών του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην αιθυλική αλκοόλη και στα αλκοολούχα ποτά είναι περίπου στα 70 εκατ. ευρώ.
Από την υπαγωγή των προαναφερόμενων δωρεών και γονικών παροχών στο φορολογικό καθεστώς, που θα ισχύσει από 1ης Μαρτίου 2010, η αύξηση των δημοσίων εσόδων είναι σημαντική και εξαρτάται από τα πραγματικά γεγονότα (αριθμός και αντικείμενο φορολογικών υποθέσεων, φορολογικές κλίμακες νέου θεσμικού πλαισίου κτλ).
Να αποσυρθεί ολοκληρωτικά η τροπολογία για τις γονικές παροχές και τις δωρεές, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα ως αντισυνταγματική, ζητεί η ΠΟΜΙΔΑ από την κυβέρνηση. Σε χθεσινή ανακοίνωσή της αναφέρεται ότι «σε κάθε περίπτωση επιμένουμε ότι ρυθμίσεις που αφορούν φορολογία κεφαλαίου είναι συνταγματικός μονόδρομος να ισχύουν από τη δημοσίευση του σχετικού νόμου και μόνο, αφού η ισχύς από την κατάθεση στη Βουλή επιτρέπεται μόνο για εισαγωγικούς ή εξαγωγικούς δασμούς ή φόρους κατανάλωσης (άρθρο 78,παρ. 3,

fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: