Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

5 νέοι φόροι χτυπούν τα ακίνητα...


Πέντε νέοι φόροι έρχονται το 2010 στα ακίνητα, σε μια περίοδο κατά την οποία οι πωλήσεις κατοικιών έχουν υποστεί καθίζηση και η ύφεση πλήττει την οικοδομή. Πρόκειται για την αύξηση των φόρων στις γονικές παροχές, τις κληρονομιές, την επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας στη θέση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ), την αύξηση του Ελάχιστου Κόστους Οικοδομής (ΕΚΟ) που αφορά όσους χτίζουν με αυτεπιστασία, καθώς και την αύξηση στις αντικειμενικές αξίες.

Πρώτη γεύση των σχεδίων της κυβέρνησης για τους φόρους στα ακίνητα δόθηκε με την τροπολογία που κατατέθηκε εσπευσμένα το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή και η οποία προβλέπει ότι...

...όσες δωρεές και γονικές παροχές γίνουν από την επομένη της κατάθεσής της, δηλαδή από χθες, θα φορολογούνται με βάση τη νέα κλίμακα, η οποία σύμφωνα με τις εξαγγελίες θα είναι προοδευτική και θα έχει υψηλό αφορολόγητο. Ενώ δηλαδή σήμερα το αφορολόγητο όριο είναι 95.000 ευρώ και από εκεί και πάνω επιβάλλεται συντελεστής 1%, στο εξής θα υπάρχει ένα υψηλό αφορολόγητο, της τάξης των 300.000 ευρώ- σύμφωνα με τις εκτιμήσεις - και το υπόλοιπο θα φορολογείται με συντελεστές που θα αυξάνονται σταδιακά, όσο μεγαλύτερη είναι η περιουσία. Και επειδή ο νέος φορολογικός νόμος είναι ακόμη σε διαδικασία διαβούλευσης και δεν προβλέπεται να ψηφιστεί πριν από το τέλος Φεβρουαρίου ή Μαρτίου, η τροπολογία ορίζει πως όσοι κάνουν τώρα γονικές παροχές θα φορολογούνται προσωρινά με 1% και στη συνέχεια θα γίνει η εκκαθάριση του φόρου τους με βάση το νέο μέτρο. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί φορολογούμενοι θα πληρώσουν με το νέο καθεστώς αυξημένο φόρο.

Η ρύθμιση αυτή της κυβέρνησης προκαλεί ήδη σύγχυση. Εφορίες με τις οποίες επικοινώνησαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ» δεν είχαν ακόμη λάβει επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να μη γνωρίζουν τις λεπτομέρειες εφαρμογής της, δηλαδή ποιους φορολογουμένους που ήδη είχαν αρχίσει τις διαδικασίες γονικών παροχών πιάνει το μέτρο και ποιους εξαιρεί. Σύμφωνα πάντως με προϊστάμενο μεγάλης Εφορίας, αυτό που ισχύει για την ώρα- και μέχρι να φθάσει η επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών- προκειμένου ο φορολογούμενος να εξαιρεθεί από τη νέα ρύθμιση είναι να έχει υποβάλει τη δήλωση πληρωμής του φόρου για γονική παροχή ή δωρεά στο αρμόδιο Τμήμα Κεφαλαίου και εν συνεχεία να έχει πάρει αριθμό πρωτοκόλλου. Ο λόγος της μεγάλης βιασύνης που επιδεικνύει η κυβέρνηση- η τροπολογία κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή- σχετίζεται με το κύμα των γονικών παροχών που έγιναν τους τελευταίους μήνες, προκειμένου οι φορολογούμενοι να αποφύγουν την επικείμενη, νέα, υψηλότερη φορολογία. Γι΄ αυτό και η κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει τη διαρροή εσόδων και να μην εξανεμιστεί εντελώς το όφελος για το κράτος από τη νέα ρύθμιση.

Σε αύξηση των φορολογικών συντελεστών αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση και για τις κληρονομιές με το φορολογικό νομοσχέδιο. Η αύξηση θα είναι ανάλογη αυτής που θα αποφασιστεί για τις γονικές παροχές. ΦΜΑΠ αντί για ΕΤΑΚ
Τους επόμενους μήνες έρχεται ακόμη η αντικατάσταση του ΕΤΑΚ από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος θα είναι κλιμακωτός, ώστε να επιβαρύνει περισσότερο τους μεγαλοϊδιοκτήτες. Στο πλαίσιο πάντως της κοινωνικής διαβούλευσης που έγινε στο Διαδίκτυο, η επικρατούσα άποψη όσων μετείχαν ήταν ότι ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας πρέπει να επιβληθεί σε όσους έχουν ακίνητα αξίας άνω των 500.000

ευρώ και να κλιμακώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση. Άδικο είχε θεωρηθεί ακόμη από πολλούς το ισχύον καθεστώς της απαλλαγής πρώτης κατοικίας με κριτήριο μόνο τα τετραγωνικά μέτρα (έως 200 τ.μ.).

Άλλο μέτρο αφορά στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες- όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωσταντίνου σε τηλεοπτική του συνέντευξη την περασμένη Τρίτη- πρέπει να αναπροσαρμόζονται τακτικά, ώστε να ακολουθούν τις εμπορικές αξίες, για να προσθέσει ότι έχουν περάσει τρία χρόνια από την τελευταία αύξησή τους. Το θέμα θα συζητηθεί στην επιτροπή που έχει συσταθεί για τη φορολογική μεταρρύθμιση και, όπως είπε, «τον χρόνο και το ύψος θα το δούμε με βάση τη συζήτηση που θα γίνει». Το σενάριο πάντως που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπει τη σύγκλιση των αντικειμενικών τιμών με τις εμπορικές που αν εφαρμοσθεί θα σημάνει σημαντικές επιβαρύνσεις στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Η ρύθμιση προκαλεί ήδη σύγχυση. Εφορίες με τις οποίες επικοινώνησαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ» δεν είχαν ακόμη λάβει επίσημη ενημέρωση από το υπ. Οικονομικών, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να μη γνωρίζουν τις λεπτομέρειες εφαρμογής της


Φοροκαπέλο στην οικοδομή με αυτεπιστασία

Φοροκαπέλο έρχεται και για τους ιδιώτες που χτίζουν σπίτια με αυτεπιστασία, αλλά και τους χιλιάδες επαγγελματίες των διάφορων κλάδων της οικοδομής, λόγω της αύξησης του Ελάχιστου Κατασκευαστικού Κόστους Οικοδομής (ΕΚΚΟ)

που εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών. Για τους ιδιώτες, η αύξηση του ΕΚΚΟ συνεπάγεται καταβολή περισσότερου ΦΠΑ στην Εφορία, ενώ για τους επαγγελματίες σημαίνει ότι θα υποχρεωθούν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο εισοδήματος, αφού θα πρέπει να εμφανίσουν υψηλότερα τιμολόγια από ό,τι πέρυσι. Ως ΕΚΚΟ ορίζουμε το ελάχιστο κόστος κατασκευής που υπολογίζει ο μηχανικός ενός ακινήτου κατά την έκδοση της οικοδομικής του άδειας, με βάση συγκεκριμένους συντελεστές, και ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του (τιμή ζώνης, μέγεθος, ποιότητα, αριθμός όψεων). Βάσει αυτού του ελάχιστου κόστους προκύπτει εν συνεχεία ο ΦΠΑ τον οποίο καταβάλλει στην Εφορία ο ιδιώτης που κτίζει σπίτι με αυτεπιστασία. Η αύξηση του ΕΚΚΟ ωστόσο αυξάνει και το εισόδημα που πρέπει να δηλώσουν στην Εφορία οι επαγγελματίες της οικοδομής (κτίστες, εργολάβοι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, αλουμινάδες κ.λπ.). Αναλογικά με το ύψος της αύξησης του ΕΚΚΟ, θα πρέπει και εκείνοι να εκδώσουν υψηλότερα τιμολόγια και άρα να εμφανίσουν μεγαλύτερο εισόδημα στη φορολογική τους δήλωση, που σημαίνει ότι θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο.

Ένα παράδειγμα
Για να γίνει κατανοητό τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη, έστω ιδιώτης που χτίζει τριώροφο σπίτι με υπόγειο στον Γέρακα Αττικής με ελάχιστο κόστος κατασκευής (ΕΚΚΟ) 200.000

ευρώ. Στο ποσό αυτό συμμετέχει η κάθε οικοδομική εργασία ξεχωριστά με ένα δικό της ποσοστό το οποίο υπολογίζεται από τον μηχανικό. Έστω ότι αποφασίζεται αύξηση κατά 50% του ΕΚΚΟ, οπότε το κόστος κατασκευής θα φτάσει τα 300.000 ευρώ. Από τα 100.000 ευρώ των επιπλέον τιμολογίων που θα κληθούν να κόψουν οι διάφοροι επαγγελματίες που εργάζονται στο έργο, η Πολιτεία θα εισπράξει 19% ΦΠΑ, δηλαδή 19.000 ευρώ. Παράλληλα, όλοι αυτοί οι τεχνίτες θα εμφανίσουν συνολικά επιπλέον εισόδημα 100.000 ευρώ, που σημαίνει πως αν φορολογούνται με συντελεστή 25% θα πληρώσουν επιπλέον φόρο εισοδήματος 25.000 ευρώ. Με λίγα λόγια, από τη συγκεκριμένη οικοδομή, το κράτος θα εισπράξει επιπλέον 44.000 ευρώ. Επισημαίνεται ότι κάθε ιδιώτης που χτίζει σπίτι, συλλέγει από τους επαγγελματίες κατά τις διάφορες φάσεις κατασκευής του έργου αποδείξεις παροχής υπηρεσιών ή πώλησης αγαθών, οι οποίες αποδεικνύουν ότι δαπανήθηκε το εν λόγω ποσό στη συγκεκριμένη οικοδομή.
Γιώργος Φιντικάκης - ΝΕΑ

nonews-news

Δεν υπάρχουν σχόλια: