Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

ΜΕΤΡΑ 3,6 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ...



Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Σε διορθώσεις στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης προχωρεί τώρα η κυβέρνηση, με στόχο να ικανοποιήσει ώς έναν βαθμό τις απαιτήσεις των Βρυξελλών για μεγαλύτερες θυσίες και πιο συγκεκριμένα μέτρα. Η κοινοτική αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα την Αθήνα υπολόγισε σύμφωνα με πληροφορίες ότι με βάση τα μέτρα που έχει ώς τώρα ανακοινώσει η κυβέρνηση για το 2010, το έλλειμμα δεν προβλέπεται να μειωθεί ούτε καν κάτω από 10% του ΑΕΠ, από 12,7% του ΑΕΠ το 2009. Λείπουν...
συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους κοινοτικούς υπολογισμούς, μέτρα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ για να πετύχει η κυβέρνηση τον στόχο της, να φτάσει δηλαδή το έλλειμμα στο 8,7% του ΑΕΠ.
Έτσι, εμμέσως ζητούν πρόσθετα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ για το 2010. Εναλλακτικά, η κυβέρνηση πρέπει να τους πείσει, εξειδικεύοντας τα μέτρα που έχει ανακοινώσει, ότι αυτά επαρκούν για να εξασφαλιστούν τα ποσά αυτά. Ζητούν, επίσης, οι κοινοτικοί εξειδίκευση των μέτρων του 2011 και 2012 γιατί δεν προκύπτει από πουθενά, όπως τονίζουν, πώς θα επιτευχθεί η περαιτέρω μείωση του ελλείμματος κατά 6% συνολικά τα δύο αυτά χρόνια.
Eνόχληση υπουργών
Οι κοινοτικοί υπάλληλοι δεν έκρυψαν τις επιφυλάξεις και τις αμφιβολίες τους, κατά τις συναντήσεις τους με τα στελέχη της κυβέρνησης. Οι συζητήσεις ήταν μακρές και κάποιες στιγμές ενοχλητικές για ορισμένους υπουργούς, που βρέθηκαν στη δυσάρεστη θέση να δίνουν εξηγήσεις όχι σε ομολόγους τους, αλλά σε απλούς τεχνοκράτες των Βρυξελλών. Αυτό όμως είναι το τίμημα του δημοσιονομικού εκτροχιασμού και της αναξιοπιστίας της χώρας, σχολίαζαν. Το καθεστώς επιτήρησης στο οποίο μπήκε η χώρα προοιωνίζεται ότι αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί και στο μέλλον.
Τι διεμήνυσαν οι κοινοτικοί
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κοινοτικοί διεμήνυσαν στα κυβερνητικά στελέχη τα εξής:
● Θεωρούν ότι το σενάριο για την ανάπτυξη που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση είναι αισιόδοξο (υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,3% φέτος και στη συνέχεια ανάκαμψη με επιταχυνόμενο ρυθμό το 2011 και 2012). Επομένως, πιστεύουν ότι τα έσοδα που προβλέπονται δύσκολα θα εισπραχθούν αφού δεν θα υπάρχει φορολογητέα ύλη και θα υπάρχει τάση για φοροδιαφυγή. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός Οικονομίας κ. Λ. Κατσέλη κέρδισε τις εντυπώσεις στις εξηγήσεις που έδωσε για το πώς η κυβέρνηση θα ενισχύσει την ανάπτυξη.
● Δεν κρίνουν επαρκείς τις περικοπές δαπανών που κάνει η κυβέρνηση. Πιστεύουν ότι έπρεπε να είναι πιο αυστηρή, ειδικά στο θέμα των μισθολογικών δαπανών, τις οποίες θέλουν να δουν να περικόπτονται περαιτέρω.
● Θέλουν περισσότερες εξηγήσεις για τις μεταρρυθμίσεις που σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση, όπως π.χ. στο Ασφαλιστικό ή στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. ● Ζητούν ποσοτικοποίηση των μέτρων που αφορούν τους φόρους, τις δαπάνες του προϋπολογισμού και των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση το 2011 και 2012.
Δεν ικανοποιήθηκαν
«Η συζήτηση δεν ήταν ενθαρρυντική», σχολίαζαν υψηλόβαθμα στελέχη των Βρυξελλών, μετά την ενημέρωση που τους έγινε από την κοινοτική αντιπροσωπεία. «Δεν διαφάνηκαν μεγάλες αλλαγές σε σχέση με ό,τι ήδη γνωρίζαμε εδώ και καιρό. Επίσης, θα περιμέναμε μεγαλύτερη εξειδίκευση και ειδικότερα για τα επόμενα χρόνια. Για παράδειγμα ενώ αναφέρεται ότι η περικοπή των επιδομάτων θα οδηγήσει σε συμπίεση του κόστους μισθών κατά 3%, δεν διευκρινίζεται τι θα γίνει για την περαιτέρω συμπίεση που υπόσχονται τα επόμενα χρόνια».
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: