Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΔΙΚΗΣΗ;



Γράφει ο Νίκος Σάνσης
(οικονομολόγος)
nisansis@hotmail.com


Η χρονιά δεν ξεκίνησε καλά. Όχι μην φοβάστε δεν θα σας κουράσω με οικονομικές Κασσάνδρειες προβλέψεις. Το αφήνω σε άλλους. Εφέτος κλιματολογικές, συνθήκες εκ διαμέτρου αντίθετες με άλλα μέρη, λαμβάνουν χώρα στην πατρίδα μας. Από τα τέλη Νοέμβρη, οι καιρικές συνθήκες, με 19 και 23 βαθμούς θερμοκρασία θυμίζουν άνοιξη. Και παράλληλα χλμ βορειότερα στην Κεντρική έως την Βόρεια Ευρώπη, και από την Αμερική έως την Κίνα οι καιρικές συνθήκες είναι στην αντίπερα όχθη. Ο χειμώνας...
δείχνει το χειρότερο του πρόσωπο, των τελευταίων 40 χρόνων. Άγριοι χιονιάδες, βροχές, πλημμύρες, σκέτος χειμερινός Αρμαγεδόνας. Στην Πολωνία 149 νεκροί από το ψύχος. Όλα ακινητοποιημένα, με το πετρέλαιο να σηκώνει και πάλι το αδηφάγο κεφάλι των τιμών του, στην παγκόσμια αγορά.
Και επανέρχομαι στην Νότια Ευρώπη. Εδώ άνοιξη και ζέστη. Ανήμερα πρωτοχρονιά ακουμπήσαμε τους 25 βαθμούς θερμοκρασία. Ενενήντα χρόνια είχε να κάνει τέτοια ζέστη στο καταχείμωνο. Τα χιονοδρομικά κέντρα έπαθαν οικονομική ζημιά από την μείωση των χιονιών. Αντίθετα στις παραλίες οι κολυμβητές με 17 βαθμούς την θερμοκρασία στη θάλασσα, προσελκύουν τους βουνίσιους δραπέτες. Οι ποσότητες κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης σε κάμψη. Πολλές μέρες δεν ανάψαμε καν καλοριφέρ. Ούτε στα σπίτια, αλλά ούτε και στα αυτοκίνητα μας όπως τα παλιά παγωμένα πρωινά. Τα βασικά χειμωνιάτικα ρούχα στα μαγαζιά, απούλητα στα ράφια, επιβαρύνουν την ήδη υπάρχουσα οικονομική κρίση. Το παγωτό και τα αναψυκτικά, σε ψηλές για την εποχή καταναλώσεις, σε αντίθεση με τα θερμαντικά ποτά της εποχής. Οι υπαίθριοι χώροι αναψυχής με πολύ κόσμο, αντίθετα με τους κλειστούς χώρους. Βόλεψε ο καιρός καπνίζοντες και μη. Πολλά φυτά πέταξαν πρώιμα μικρολούλουδα ζαλισμένα από την ζέστη. Η αρκούδα στην Μακεδονία αδύνατον να βρει την χειμέρια νάρκη της. Έχει κουραστεί να περιμένει τον χειμώνα. Πολλοί επιστήμονες αναφέρουν ότι,αν εξακολουθήσει ο ίδιος καιρός για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε τον Μάιο η καταστροφή της γεωργικής παραγωγής θα είναι τεράστια από την έλλειψη βασικών υδάτινων πόρων που παράγονται όταν λειώσουν τα χιόνια. Και η πολλά υποσχόμενη συνάντηση της Κοπεγχάγης δεν έδωσε τίποτα το ουσιώδες. Τίποτα το ενθαρρυντικό για το μέλλον της ιδίας μας της ζωής αλλά και των παιδιών μας ακόμα. Το Κιότο με την συμφωνία του, παραμένει σαν κτίριο με κήπους στην Σαχάρα, που προσπαθούν οι Ευρωπαίοι, να το διατηρήσουν. Η Αμερική προσπαθεί να πει κάτι. Αλλά η Κίνα με τα αμερικανικά επενδεδυμένα κεφάλαια σφυρίζει και γελά αδιάφορα, απρόθυμα, να συζητήσει κάτι. Έχουμε ανάπτυξη, χρήμα, ευμάρεια, λένε. Να γίνουν όλα μπούλμπερη, ούτε τους ενδιαφέρει τίποτα τους σχιστομάτηδες. Για αυτούς, οι βαθμοί θερμοκρασίας τους ενδιαφέρει να είναι ευθέως ανάλογοι με τις τιμές των χρηματιστηριακών αγορών τους.
Και εμείς οι απλοί άνθρωποι εδώ στην Ελλάδα νομίζουμε ότι βλέπουμε ένα εφιάλτη από σκηνές θρίλερ του κινηματογράφου η του μέλλοντος. Λες και η φύση άρχισε σιγά αλλά σταθερά την εκδίκηση της. Αλήθεια άρχισε κάποιος κλιματολογικός εφιάλτης, ή όλο το σκηνικό είναι κάτι το περαστικό, σαν ένα κακό όνειρο?
Το μέλλον θα δείξει. Ας είμαστε, έστω εδώ, λίγο αισιόδοξοι.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: