Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Αυξήσεις-φωτιά στο ρεύμα ...



... αν αποτύχουν τα μέτρα για τις ΑΠΕ...
Αυξήσεις που πιθανόν να φτάνουν μέχρι και στο 157% στο τέλος ETMEAΡ (έως πρότινος αποκαλούμενο Ειδικό Τέλος ΑΠΕ) μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ ενδέχεται να επιβληθούν από...
1η Μαρτίου αν αποτύχουν τα μνημονιακά μέτρα να οδηγήσουν σε μηδενισμό του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού.
Ειδικότερα όπως ανακοίνωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) διατηρείται αμετάβλητο μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2014, το ύψος των μοναδιαίων χρεώσεων του Ειδικού Τέλους - ΕΤΜΕΑΡ αλλά θα γίνει αναπροσαρμογή από την 1η Μαρτίου 2014 ώστε να επιτυγχάνεται μηδενισμός του ελλείμματος στο τέλος του 2014 και εφόσον δεν έχουν αποδώσει τα μέτρα που σχεδιάζει το αρμόδιο υπουργείο (Περιβάλλοντος).

"Για τον ακριβή προσδιορισμό του ύψους της αναπροσαρμογής θα ληφθούν υπ' όψη, μεταξύ άλλων, ιδίως τα ακόλουθα: τα τρέχοντα επίπεδα του ελλείμματος (560,51 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2013), και η περαιτέρω εξέλιξη του σωρευτικού ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού εντός του πρώτου διμήνου του 2014", επισημαίνει η ΡΑΕ.

Όπως αναφέρεται σε επιστολή του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής προς τη ΡΑΕ το εν λόγω υπουργείο έχει εκπονήσει νομοσχέδιο με προτεινόμενες ρυθμίσεις για την οριστική διευθέτηση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου και θα κατατεθεί προς ψήφιση μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα.

"Οι ρυθμίσεις αυτές λαμβάνουν υπ΄όψιν τα σημερινά επίπεδα ΕΤΜΕΑΡ, και μεταξύ άλλων παρεμβάσεων προβλέπουν μείωση της αποζημίωσης των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ μέσω του συστήματος εγγυημένων τιμών, κατά τρόπο που να μειώνεται σταδιακά το τρέχον έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού, με τελικό στόχο τον μηδενισμό του στο τέλος του 2014. Ο σχεδιασμός αυτός λαμβάνει υπ' όψιν τον περιορισμό των λοιπών επιπτώσεων στην οικονομία και την κοινωνία σε σχέση με το κόστος της ενέργειας την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε", αναφέρει το ΥΠΕΚΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: