Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Φορτηγό με αναμμένη μηχανή στο γκαράζ του Norman...


Νέες αποκαλύψεις για την τραγωδία με το επιβατηγό πλοίο, που σημειώθηκε τη νύχτα της 27ης προς 28η Δεκεμβρίου του 2014 στα νερά της Αδριατικής, φέρνει σήμερα στο φως η ιταλική εφημερίδα «Ιl Fatto Quotidiano».

Σύμφωνα με ηχογραφημένη συνομιλία που περιέχεται στο... μαύρο κουτί και έχει αναρτηθεί στη διαδικτυακή πύλη της εφημερίδας, στο Norman Atlantic υπήρχε φορτηγό με αναμμένη μηχανή μέσα στο γκαράζ.

Συγκεκριμένα, στις 4:17 το πρωί μέλος που πληρώματος, το οποίο βρισκόταν στη γέφυρα 4, πληροφορεί όσους βρίσκονται στην αίθουσα διακυβέρνησης του πλοίου ότι έχει εντοπίσει αναμμένη, ντίζελ μηχανή φορτηγού, από την οποία βγαίνει καπνός.

Στην ερώτηση αν ο καπνός προέρχεται από το συγκεκριμένο σημείο, το μέλος του πληρώματος απαντά: «Ναι, προέρχεται από εδώ, η μηχανή είναι αναμμένη και βγαίνει καπνός. Η κατεύθυνση είναι αυτή, ίσια, κοντά στην έξοδο». Επιβεβαιώνει, δε, ότι «το φορτηγό δεν είναι συνδεδεμένο με το ηλεκτρικό δίκτυο του πλοίου».

Η Il Fatto υπενθυμίζει ότι απαγορεύεται ρητά να μένουν αναμμένες μηχανές μέσα στα γκαράζ των πλοίων.

Εννέα λεπτά αργότερα, ο καπετάνιος Αρτζίλιο Τζιακομάτσι σημαίνει συναγερμό μόνο για το πλήρωμα, με «crew call», και αμέσως μετά δίνει την εντολή να τεθεί σε λειτουργία το μόνιμο σύστημα πυρόσβεσης.

Λίγο αργότερα, όμως, στις 4:40 τα ξημερώματα, η πυρκαγιά στο πλοίο είναι ήδη εκτός ελέγχου.

Θυμίζουμε ότι εξαιτίας της πυρκαγιάς έχασαν τη ζωή τους 11 άνθρωποι και παραμένουν αγνοούμενοι άλλοι18.

Δεν υπάρχουν σχόλια: