Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Ποινική δίωξη κατά της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου...


Επειδή έδωσε περιθώριο ενός έτους -και όχι ενός μήνα όπως ορίζει ο νόμος- στα κανάλια να αποδώσουν στο Δημόσιο το 20%...
που εισπράττουν για λογαριασμό του επί της αξίας των διαφημίσεων...

Ποινικά υπόλογη για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος είναι η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνη Σαββαΐδου, καθώς σύμφωνα με ποινική δίωξη που της ασκήθηκε...
φέρεται να έδωσε χρονικό περιθώριο εντός έτους – και όχι ενός μήνα όπως ορίζει ο νόμος – στους τηλεοπτικούς σταθμούς προκειμένου να προκειμένου να αποδώσουν στο Δημόσιο το 20% που εισπράττουν για λογαριασμό του επί της αξίας των διαφημίσεων.

Ειδικότερα, σε βάρος της κ Σαββαΐδου ασκήθηκε από την εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας μετά από έρευνα που διενεργήθηκε ποινική δίωξη για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Η κατηγορία είναι σε βαθμό πλημμελήματος και αφορά σε απόφαση την οποία η κυρία Σαββαΐδου έλαβε και στις 12 Ιανουαρίου 2015, λίγες ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές.

Με την απόφασή αυτή η Γενική Γραμματέας Εσόδων έδωσε μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο στα κανάλια από αυτήν που προέβλεπε ο νόμος προκειμένου να αποδώσουν στο Δημόσιο το 20% που εισπράττουν για λογαριασμό του επί της αξίας των διαφημίσεων.

Ειδικότερα, η σχετική νομοθεσία και συγκεκριμένα ο νόμος 3845/2010 προβλέπει ότι ο ειδικός φόρος εισπράττεται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς και αποδίδεται στο Δημόσιο την 20η ημέρα κάθε μήνα για τα έσοδα του προηγούμενου μήνα.

Ωστόσο, η απόφαση που έλαβε την 12η Ιανουαρίου η κ. Σαββαΐδου (δημοσιεύτηκε λίγες ημέρες αργότερα στο ΦΕΚ) προέβλεπε ότι η δήλωση μπορεί να υποβληθεί μέχρι την 20η Ιανουαρίου για έσοδα του προηγούμενου έτους και όχι μήνα.

Αφορμή για την έναρξη της έρευνας από την εισαγγελία Πρωτοδικών αποτέλεσε μήνυση δικηγόρου που κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο. Η μήνυση διαβιβάστηκε στη συνέχεια στην εισαγγελία Πρωτοδικών από τον αντεισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου, Αθανάσιο Κατσιρώδη και με εντολή του προϊσταμένου της εισαγγελίας κ. Ηλία Ζαγοραίου ξεκίνησε άμεσα η ποινική προκαταρκτική εξέταση...

Δεν υπάρχουν σχόλια: