Ειδικότερα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, καθιερώνεται η τριετία για το πτυχίο, ενώ μπαίνει «τέλος» στους «αιώνιους φοιτητές». Παράλληλα, αλλάζουν οι διαδικασίες για την εκλογή διοικήσεων στα πανεπιστήμια, ορίζονται συμβούλια διοίκησης, ενώ αλλάζει και ο τρόπος χρηματοδότησης των ιδρυμάτων.
Ειδκότερα, από το ακαδημαϊκό έτος 2014-15 παύει η διανομή των διδακτικών συγγραμμάτων με δαπάνες του Δημοσίου. Οι φοιτητές θα προμηθεύονται τα συγγράμματά τους από το Διαδίκτυο, όπου και θα βρίσκουν τις αναλυτικές σημειώσεις των διδασκόντων τους. Παράλληλα ιδρύονται επώνυμες Εδρες στα Ιδρύματα, για την αναζήτηση επιπλέον χρηματοδότησης. Επίσης προβλέπονται σπουδές σε ξένες γλώσσες, αλλαγές στην εκλογή των συμβουλίων αλλά και στην αξιολόγηση των καθηγητών.
Η υπουργός Παιδείας μιλώντας στην εκπομπή «Φάκελοι» στον ΣΚΑΙ δήλωσε ότι «το άσυλο, όπως το ξέραμε, καταργείται». Η κ. Διαμαντοπούλου επεσήμανε ότι στο χώρο των πανεπιστημίων θα υπάρχει η δυνατότητα περιφρούρησης, όπως και σε άλλους χώρους, και μόνο ο πρύτανης θα μπορεί να καλέσει την αστυνομία.
Μάλιστα, ακόμα και απόλυση του πρύτανη από το Συμβούλιο Διοίκησης σε περίπτωση σωματικής ή πνευματικής ανεπάρκειας και πλημμελούς άσκησης καθηκόντων προβλέπει το προσχέδιο του νέου νόμου - πλαίσιο για τη λειτουργία της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Οι επτά αλλαγές που προωθούνται:
1. Παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης τίτλου σπουδών έπειτα από τριετή φοίτηση.
2. Διαγράφονται από τα μητρώα των σχολών οι "αιώνιοι φοιτητές", αν δεν ολοκληρώσουν τις σπουδές σε έξι χρόνια.
3. Καθιερώνονται χρηματικά μπόνους σε όσα ιδρύματα και σχολές πρωτεύουν.
4. Θεσπίζονται 15μελή μεικτά συμβούλια διοίκησης, με συμμετοχή έως και 7 εξωπανεπιστημιακών.
5. Καταργείται στην πράξη το πανεπιστημιακό άσυλο με τις ευελιξίες που παρέχονται σε κάθε ίδρυμα.
6. Καθιερώνεται η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού προσωπικού ανά πενταετία.
7. Παρέχεται δυνατότητα εκπόνησης διδακτορικών και στα ΤΕΙ.
Οι πρυτάνεις αντιδρούν στο νομοσχέδιο, θεωρώντας ότι δίνει τη «χαριστική βολή στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο», και αρχίζουν ενημερωτικές επαφές με τα πολιτικά κόμματα.
Κατ’ αρχήν θετικοί εμφανίζονται οι πρόεδροι των ΤΕΙ.
Την Τρίτη οι πρυτάνεις θα συναντηθούν με τους κ.κ. Αλ.Τσίπρα και Φ.Κουβέλη, ενώ έχουν ζητήσει συναντήσεις και με τον κ. Ευ.Βενιζέλο και τον κ. Αντ.Σαμαρά.
Διαβάστε εδώ το νομοσχέδιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου