Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Προς αναβολή η υποχρέωση έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης για μισθώσεις ακινήτων

Παράταση ώς τον Ιανουάριο


Ενεργειακοί επιθεωρητές κατατάσσουν τα κτίρια σε βαθμίδες ενεργειακής απόδοσης
Ενεργειακοί επιθεωρητές κατατάσσουν τα κτίρια σε βαθμίδες ενεργειακής απόδοσης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Σε εξάμηνη αναβολή της υποχρέωσης έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης για τις μισθώσεις ακινήτων, προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Το πιστοποιητικό, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θα είναι υποχρεωτικό για τις νέες μισθώσεις που θα γίνουν από τις 9 Ιουλίου και μετά, δηλαδή από το προσεχές Σάββατο. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, αναμένεται αναβολή της προθεσμίας, για τις 9 Ιανουαρίου του 2012 για τις μισθώσεις, ενώ για τις αγοραπωλησίες ακινήτων τα πιστοποιητικά εφαρμόζονται ήδη υποχρεωτικά από τον περασμένο Ιανουάριο.

Τα ενεργειακά πιστοποιητικά εκδίδονται από τους ενεργειακούς επιθεωρητές οι οποίοι μετά από έλεγχο κατατάσσουν τα κτίρια σε βαθμίδες ενεργειακής απόδοσης, κατά τρόπο αντίστοιχο με αυτόν που ισχύει ήδη για τις ηλεκτρικές συσκευές.

Τα ενεργειακά πιστοποιητικά αποσκοπούν στην ενημέρωση του ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή για την κατανάλωση ενέργειας του κτιρίου που χρησιμοποιούν, ενώ περιλαμβάνουν και συστάσεις για λήψη μέτρων που θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν την ενεργειακή συμπεριφορά του κτιρίου.

Την αναβολή της υποχρέωσης έκδοσης ενεργειακών πιστοποιητικών για τις μισθώσεις είχε ζητήσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, επισημαίνοντας ότι «με τις υπάρχουσες συνθήκες της αγοράς στον τομέα των μισθώσεων και τη διαρκή συρρίκνωση του εισοδήματος από μισθώματα, είναι απολύτως αδύνατο για χιλιάδες ιδιοκτήτες, τόσο των ξενοίκιαστων διαμερισμάτων όσο και των επαγγελματικών χώρων μεγάλου εμβαδού, να βρουν τα πάμπολλα απαιτούμενα δικαιολογητικά αλλά και τα χρήματα της αμοιβής του ενεργειακού επιθεωρητή, όταν μάλιστα αυτή καθορίζεται ελεύθερα από τον ίδιο και συχνά είναι μεγαλύτερη ακόμα και από το μηνιαίο μίσθωμα».

Η κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών που προβλέπει η σχετική νομοθεσία για τους ενεργειακούς επιθεωρητές, για την έκδοση των πιστοποιητικών, είναι ένα ακόμη αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ. Με τα ισχύοντα τώρα, το κόστος έκδοσης πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης είναι:

  • Για επιθεώρηση ολόκληρης πολυκατοικίας 1 ευρώ ανά τετραγωνικό, με ελάχιστο κόστος 200 ευρώ.
  • Για διαμερίσματα 2 ευρώ ανά τ.μ., ελάχιστο κόστος 150 ευρώ.
  • Για μονοκατοικίες 1,5 ευρώ ανά τ.μ., ελάχιστο κόστος 200 ευρώ.
  • Για τις λοιπές χρήσεις κτιρίων (εκτός κατοικίας) οι αμοιβές είναι 2,5 ευρώ ανά τ.μ. για επιφάνεια έως 1000 τ.μ. (ελάχιστο κόστος 300 ευρώ) και 1,5 ευρώ ανά τ.μ. για τα επιπλέον τετραγωνικά, άνω των 1000.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: