Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Κριτική στη Βουλή για την εκ των υστέρων επικύρωση της πρόσφατης απογραφής

Ενστάσεις για τον τρόπο διενέργειας


Η Γενική Απογραφή Πληθυσμού - Κατοικιών 2011 διενεργήθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ σε όλη τη χώρα με προσωπική συνέντευξη σπίτι-σπίτι
Η Γενική Απογραφή Πληθυσμού - Κατοικιών 2011 διενεργήθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ σε όλη τη χώρα με προσωπική συνέντευξη σπίτι-σπίτι (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Δυσφορία για την εκ των υστέρων επικύρωση της πρόσφατης απογραφής πληθυσμού και κατοικιών, αλλά και επί της ουσίας ενστάσεις για τον τρόπο διενέργειάς της, εκφράστηκαν στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου που κυρώνει σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Όπως υπενθύμισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι μία διαδικασία που το Σύνταγμα περιορίζει «σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης» και η κυβέρνηση δεν έχει προσδιορίσει τις αιτίες προσφυγής στην νομοθετική αυτή φόρμουλα.

«Εμείς βεβαίως θα υπερψηφίσουμε για να μην είναι έωλη η διαδικασία, αλλά εδώ έχουμε το κάρο μπροστά από το άλογο και επικυρώνουμε τα όσα ήδη γίνανε, και ενδεχομένως πράγματα που δεν έπρεπε να γίνουν» ανέφερε ο Θανάσης Μπούρας (ΝΔ), ενώ ο ΛΑΟΣ (Μάκης Βορίδης και Π.Μαρκάκης) στηλίτευσε την «αντικανονική διαδικασία που αφαιρεί εξουσία από τη Βουλή» και δήλωσε πως καταψηφίζει.

Το ΚΚΕ, διά του Νίκου Παπακωνσταντίνου επιφύλαξε επίσης αρνητική ψήφο, διατηρώντας ενστάσεις για την δημιουργία βάσης δεδομένων «με στοιχεία προσωπικού χαρακτήρα, τα οποία θα διατηρηθούν για τρία χρόνια».

Ο ΣΥΡΙΖΑ (Δ.Παπαδημούλης), επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια, υποστηρίζοντας παράλληλα πως «είχαμε αρκετά δείγματα προχειρότητας και κακής οργάνωσης της απογραφής, δεν ενημερώθηκαν όσο έπρεπε οι άνθρωποι που την διενήργησαν -κι αυτό αποτυπώνεται στα στατιστικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν».

Ενστάσεις για την διαδικασία, διατύπωσαν επίσης, η προεδρεύουσα Βάσω Παπανδρέου και ο Κώστας Γείτονας (ΠΑΣΟΚ).

Κατά τα άλλα, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Σπυροπάνος Μαργέλης, χαρακτήρισε την απογραφή «εργαλείο για πιο ορθολογικό σχεδιασμό καλύτερων και πλέον στοχευμένων δημοσίων πολιτικών» και ζήτησε να μην γίνουν αντικείμενο εύκολου σχεδιασμού τα δεδομένα που θα παρουσιάσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης αναγνώρισε πως «υπάρχουν πολλά ζητήματα που σχετίζονται με την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων της χώρας, αλλά και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον τρόπο λειτουργίας της ΕΛΣΤΑΤ από την στιγμή που έγινε ανεξάρτητη. Ίσως όντως θα πρέπει να καλέσει η Επιτροπή τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία τελεί υπό την δικαιοδοσία της Βουλής».

Απαντώντας στους φόβους του ΚΚΕ, ο κ. Σαχινίδης υπενθύμισε πως το νομοσχέδιο προβλέπει πρόστιμα μέχρι 200.000 ευρώ για όποιον παραβιάσει το στατιστικό απόρρητο - και υποσχέθηκε να παράσχει περισσότερες διευκρινίσεις για τις νομοπαρασκευαστικές επιλογές της κυβέρνησης, στην Ολομέλεια.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: